[Video] To, kar je bilo videti do sedaj, še ni vrhunec: Lukašenko pripravlja obsežen naval migrantov na poljsko mejo

Datum:

Poljski mediji so včeraj poročali, da Belorusija pripravlja množični migrantski naval na poljsko državno mejo. Pred njim opozarja poljska obmejna straža. Načrtovani preboj naj bi se dogajal na območju taborišča v bližini kraja Kuźnica. 

Na beloruski strani je ob tem, poleg migrantov, mogoče opaziti tudi beloruske oborožene uniformirance. Pojavil pa se je tudi kombi za televizijski prenos dogajanja. Beloruske službe ob tem migrante inštruirajo, na kakšen način ravnati, poroča Polonia Christiana.

Obenem beloruske oblasti migrante oskrbujejo z opremo in solzivcem. Poleg tega je mogoče opaziti odstranjevanje dela šotorov, v katerih so prenočevali “begunci”, vendar pa je poljska stran pripravljena na ukrepanje. Med migranti se sicer širijo govorice, da se je poljska stran strinjala na prehod eksotičnih “turistov” v Nemčijo.

Vendar pa je poljska stran jasna, da državna meja ostaja zaprta in da jo bodo branili. Nihče nima soglasja za njeno prečkanje brez ustreznih dokumentov. Poljska stran dejstvo, da so bili prevarani s strani Belorusije tudi sporoča prek zvočnikov v migrantom razumljivih jezikih.

 

Po poročanju STA pa so ministri za zunanje zadeve EU danes v Bruslju sprejeli odločitev, da se razširi pravni okvir za sankcioniranje tako določenih oseb kot tudi podjetij, kar bi omogočilo kaznovanje tistih, ki so v Belorusiji odgovorni za migrantsko krizo na poljski državni meji. Vendar pa še ni dogovora glede konkretnih imen, a naj bi bila znana v prihodnjih tednih, je pa govora o okoli 30 osebah in družbah.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Poslovil se je nekdanji poslanec SDS Srečko Hvauc

Včeraj nas je doletela žalostna vest, da nas je...

Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno...

Ministrica kmetom prodajala puhlice

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se...