[Video] Tomašič o lapsusih ministrov Golobove vlade

Datum:

Na novo “osvobojena” RTV Slovenija ponovno ni pripravila Luke Meseca na vprašanja v Tarči, Dominika Švarc Pipan pa si je v oddaji Tarča polaskala, da je “mednarodna pravnica in poznavalka situacije Izrael-Palestina”, vendar ji glede na izjave peša moralna verodostojnost. Voditelj Boris Tomašič je v tokratni oddaji Kdo vam laže komentiral lapsuse ministrov Golobove vlade in zaključil s komentarjem na izjavo enega od poslancev Gibanja Svoboda, za katero pravi, da je precej “nevarna”.

Boris Tomašič uvodoma omeni dogajanje v četrtkovi oddaji Tarča, za katero tudi sam nima več besed, saj gre po njegovih besedah za “mučenje ljudi”. Edino smiselno rešitev vidi v predčasnih volitvah, “družba nesposobnih ljudi je dobila v roke vodenje države in rezultati so vidni, torej katastrofa, iz dneva v dan slabše”, je dejal Tomašič. Vlada pravi, da so se poenotili v stališčih glede dogajanja na vzhodu, spomnimo, da Levica podpira priznanje Palestine, minister za delo Luka Mesec pa je v Tarči omenjal celo apartheid. Tomašič meni, da gre za iracionalno podporo teroristom in vlada se baje s tem strinja. “Jaz tega ne razumem”, pravi Tomašič, ki demantira, da gre za enklavo, kot trdi Levica.

Do besede je prišla tudi ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ki se je najprej pohvalila s tem, da je mednarodna pravnica in da spremlja izraelsko-palestinski konflikt že vso kariero, voditeljici Eriki Žnidaršič pa je namigovala na to, da jo je nalašč pustila za konec. Tomašič meni, da tu ni treba ničesar dodati, saj je “gospa mednarodna pravnica, ki je bila v ekipi, ki je branila Radovana Karadžića“, je dejal Tomašič, ki meni, da je Švarc Pipan ministrica in predstavnica SD, kar pa je vse skupaj “ena velika zmeda, katastrofa”. V posmeh strokovnjakom, meni voditelj, je njena izjava, da je “po mednarodnem pravu palestinsko ozemlje okupirano ozemlje, Izrael je ta ozemlja okupiral”. Tomašič sicer njene izjave ne zanika, vendar v tem trenutku to ni predmet razprave, saj ima vojaško in civilno oblast v tem trenutku teroristična organizacija Hamas in nobeno dejstvo ne opravičuje njihovih dejanj. “Gaza ni okupirano območje, razen, če ste hoteli povedati, da ga je okupiral Hamas, kar drži,” je dejal Tomašič in nadaljeval, da je zgrajenih več kot 500 tunelov na tem območju in vprašanje ostaja – od kod jim denar.

Mesec se oklicuje za največjega nasprotnika varčevalnih ukrepov, Tomašič se strinja, da se Mesec vede, kot ne bi bil član te vlade in kot da Levica ni del vlade. “Klasika, kadar se levičarji lotijo teh stvari, najprej udarijo po malem človeku, pravijo tisto znano alanfordovsko, jemljimo revnim, da bomo dajali bogatim, in so neke vrste sodobni Robin Hoodi.” Tomašič Mescu namrč očita, da je pristal na znižanja, zato da jim ni bilo treba znižati financiranja NVO-jev in nekih “butastih projektov”. Če bi se Mescu zares šlo za dobrobit ljudi, bi zlahka rekel ne odločitvam vlade, pa ni tako, Tomašič poudarja, da mu gre zgolj za ohranjanje ministrskega stolčka. Ko voditeljica Tarče Mesca povpraša, kaj namerava storiti v primeru dodatnih rezov in odrekanja pomoči najšibkejših, Mesec odvrne, da na “dodatne reze ne pristaja”. Tomašič ob tem ne vidi druge rešitve razen odstopa, saj je proračun že narejen, če bi Mescu dejansko bilo mar, bi lahko povedal svoje, “za to je treba imeti pogum, ki ga nikoli niste imeli”, je jasen Tomašič.

Na trditev Žnidaršičeve, da so številke zapisane v proračunu, čeprav Mesec pravi, da na “reze ne pristaja”, se je izgovarjal, da voditeljica to “narobe bere”, očitno pa, kot je dejal Tomašič, “Luka spet niso pripravili, kaj vi zdej, ko ste osvobodili RTV, niste dali Luku vprašanj vnaprej, spet ga niste pripravili!“.  Tomašič poudari, da ni prvič, da je Mesec prišel na oddajo nepripravljen. Voditelj meni, da ni čudno, da se obeta 300-milijonski rez, ko pa vlada zapravlja denar za razne projekte, kot so “enakost spolov”, in podobno ostalim nevladnikom.

Minister Luka Mesec (Foto: STA)

Švarc Pipan je dejala, da so “zelo zaskrbljeni, da prihaja do velikih rezov” in da upajo, da bo resor našel rešitve za ohranitev socialnih pravic. Po vseh besedah tako s strani Mesca in Levice kot tudi pravosodne ministrice in SD se zdi – tako dajejo vtis – da nihče od njih ni v vladi, saj se zdi, da zadeve le opazujejo in so zaradi njih “zaskrbljeni”. “A vi veste, da ste v tej vladi, da ste del koalicije, ki je to sprejela, ker ko vas poslušam, deluje, kot da niste,” se sprašuje Tomašič, ki meni, da do sprememb ne bo prišlo, dokler bo premier Robert Golob dajal navodila. Na vprašanje, “komu bodo vzeli”, je ministrica dejala, da je to odgovornost resornega ministrstva, in znova ponovila, da so “zaskrbljeni, da se bo jemalo s pleč najšibkejših”.  Zdi se, da so vladne stolčke v koaliciji zasedli le zaradi svojih lastnih koristi, saj, kot pravi Tomašič, “če si zaskrbljen, se odločiš, da to popraviš“, vendar bi to zahtevalo ekipno delo, “denarja je ogromno, samo dajete ga v napačne stvari”, je kritičen voditelj.

Zdaj ko so v težavah, bi sodelovali z opozicijo
Zdaj ko je vlada v vidnih težavah, se poslužuje drugačne retorike kot prej. Spomnimo, kako so zavračali pomoč opozicije na vsakem koraku, medtem ko zdaj Švarc Pipanova pravi, da je reševanje aktualnih problemov “odgovornost vseh”. “Mi gre kar na bruhanje, zdaj, ko je pa pi*zdarija, smo pa vsi v istem čolnu, vsi moramo prevzeti odgovornost, zdaj so se pa plenice nafilale al kaj? NE! Vaša odgovornost, te vlade, predsednika vlade in ministrov je! Vi morate nositi posledice!”, je bil oster Tomašič, ki poudarja, da se vlada norčuje iz Slovenije.

Foto: STA

Tomašič je za konec prihranil Mateja Arčona iz Gibanja Svoboda, ki je za Goloba dejal, da je “izredno zahteven in ciljno usmerjen”, da pa vladna ekipa ni “odigrala niti prvega polčasa“, in da potrebujejo “mir s strani medijev in zaupanje ljudi”. Prav smešne so njegove izjave glede na to, da jim je bilo zaupanje dano v roke 24. aprila 2022, Tomašič pa meni, da so bile Arčonove besede napoved makiavelizma, saj kot je dejal Arčon – Goloba zanima samo cilj brez upravičevanja sredstev. “Cilj so si postavili Stalin, Lenin, Hitler, Mussollini in so rekli, da cilj opravičuje sredstva, če bo namreč treba pobiti milijon ljudi, jih bomo pač pobili”, je spomnil Tomašič, ki je prepričan, da je pot do cilja zelo pomembna in ključna v politiki, “to je nevarno, to smo že videli v zgodovini“, je zaključil Tomašič in tako oddajo sklenil s pomembnim sporočilom.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

V berlinskih bazenih bo zaradi migrantov potrebna posebna aplikacija

Na zunanjih nemških bazenih bodo primorani prihajajočo poletno sezono...

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...