“Vojna se lahko razširi tudi v EU; če ne uničimo Hamas, se bodo radikalci okrepili tudi pri vas”

Datum:

Gary Koren, izraelski veleposlanik na Hrvaškem, je bil  gost oddaje Novi dan na hrvaški različici televizije N1. Koren je na začetku pogovora rekel, kako Izrael “nima namena škodovati civilistom”, da to nikoli ni bil načrt, ampak izključno borba proti teroristom.

“Bil sem častnik v izraelski vojski in imamo moralni kodeks, nikoli se ne borimo proti civilistom,” pravi. Opozarja tudi, da je treba talcem zagotoviti podporo. “In to je del vojne proti pranju možganov s strani teroristične organizacije.”

Govoril je tudi o tem, kako je bil včeraj objavljen strašen posnetek mlade izraelske vojakinje, ki je bila šele teden dni v vojski in je bila prvič blizu meje, zdaj pa je med talci Hamasa. “Niso želeli pokazati, da je varna. To je izsiljevanje in pranje možganov.”

“Hamas moramo končati”
Na vprašanje, kako se Izrael spopada z žalostjo, Koren pravi, da je ena največjih odlik Izraelcev ta, da se kljub drugačnosti znajo pogovarjati, da so demokratični. Kljub vsemu pa Izraelci ostajajo odločeni, da za vedno končajo Hamas, pravi Koren. “V tem trenutku žalosti smo se odločili, da enkrat za vselej končamo Hamas.” Pojasnjuje, da se je Hamas infiltriral med civiliste in jih uporablja kot talce. “V medijih smo slišali, da so v Gazi ukradli zaloge vode in goriva. To bo težak boj, a nimamo druge izbire,” pravi.

Izraelski ambasador na Hrvaškem Garry Koren (Foto: Facebook)

“Hrvaško ljudstvo, voditelji Hrvaške in EU morajo razumeti, da potrebujemo čas, da končamo to vojno. Končati moramo Hamas ali pa bo zmagal, se znova pojavil in to bo okrepilo radikalce, ne samo na Bližnjem vzhodu, ampak tudi v Evropi. To bi moralo biti v interesu ne le Izraela, ampak tudi Evrope,” pravi.

Koren pravi, da Izrael zelo ceni ZDA in njihovo pomoč ter to tudi izkazuje. “Popolnoma razumemo, kaj imajo v mislih naši ameriški prijatelji. Jutri bomo gostili predsednika Bidna, prepričan sem, da bodo pomembni pogovori. Upoštevali smo vse, kar so nam povedali prijatelji,” pravi.

Na vprašanje, kako realno je pričakovati, da bo Hamas izpustil talce, pravi: “Ne bo lahko. Ljudje na Hrvaškem verjetno razumejo. Če hočete, da še naprej nudimo humanitarno pomoč, lahko pričakujete gesto sovražnika, za civiliste pa jim ni mar. Večja kot bo humanitarna tragedija, tem bolje, menijo, da bo to zagotovilo večji pritisk na Izrael.”

Koren pravi, da ne more izključiti nobene možnosti. O zahtevah Hamasa po zamenjavi talcev za tiste, ki so zaprti v izraelskih zaporih, bo odločala izraelska vlada. “Razumeti moramo, da gre za teroriste z okrvavljenimi rokami. Za takšne izmenjave so bili precedensi. Dobiti moramo dokaz, da so živi.”

Možno širjenje vojne
Izrael jemlje grožnje Irana zelo resno, pravi Koren. “Eskalacija nas ne zanima, smo pa nanjo pripravljeni. Če se to zgodi, bo Libanon plačal visoko ceno,” pravi.

“Po tem strašnem presenečenju 7. oktobra moramo biti pripravljeni na vse. To je razlog, zakaj je ID umaknila več kot 400 tisoč rezervistov, zakaj smo namestili vojake na mejo z Libanonom in zakaj se odzivamo na vse vrste provokacij kot tudi to jutro, ko smo uspešno odstranili več teroristov,” pravi.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...