[Video] Tomašič v analizi Golobovega nastopa: To bi odneslo vsakega premierja demokratične države

Datum:

V oddaji Kdo vam laže? je voditelj Boris Tomašič še podrobneje analiziral nastop Roberta Goloba, ki že nekaj dni razburja javnost. Gre za vprašanja novinarja RTV na tiskovni konferenci in odgovor Roberta Goloba v zvezi z njegovimi posli na Balkanu, o Romuniji in Vesni Vuković, ki je zaslužila 103 tisoč evrov.

                   

Novinarja javne televizije Gašperja Petovarja je namreč zanimalo, ali je bila v podjetju Gen-I “stalna praksa, da se je tuje diplomate financiralo prek obvodnih podjetij za pridobivanje energetskih poslov”. Zanimalo ga je tudi, zakaj Robert Golob romunski policiji ni naznanil kraje identitete, in če lahko z Vesno Vuković pojasnita nakazila, ki naj bi jih bila ta pred leti prejela od Gen-I.

Boris Tomašič je vprašanja označil za novinarska, korektna in pravilna. Z vidika predsednika vlade pa nujno potrebno odgovora. “Vmes je Golob dvakrat zamahnil z roko, potem ko se je nekdanja novinarka Vesna Vuković (ki je v Necenzurirano rušila Janeza Janšo in navijala za Goloba ter postala tiskovna predstavnica Gibanja Svoboda, danes pa generalna sekretarka) drla, naj “ne odgovarja”.” Golob je z roko zamahnil dvakrat. Vukovićeva je torej predsedniku vlade na tiskovni konferenci svetovala, naj ne odgovarja.”

Naj mi nekdo od vrle novinarske srenje, od Mojce Pašek Šetinc do Tamare Vonta, razloži, kaj je narobe s temi tremi vprašanji. Kaj je novinarsko nekorektno, da je novinar postavil ta vprašanja?” je vprašal Tomašič.

Spomnil je, da je tudi nacionalna TV razkrila, da je šlo najmanj 2 milijona iz GenI Martinu Berishaju in ta je dvignil gotovino. Kaj se je z gotovino zgodilo, še ni ugotovljeno. Izkazalo se je še, da ima Golob odprt račun v tujini, čeprav je to zanikal, kasneje pa dejal, da so mu identiteto ukradli in da je krajo prijavil policiji. A romunska policija je za RTV potrdila, da ni bilo nobene prijave, posledično nobene preiskave. “Tako da je novinar pravilno vprašal predsednika vlade, kako je s tem,” je dejal Tomašič.

Tretje vprašanje, ki je prav tako korektno, pravi: “Od Gen-I, ko je bil predsednik Golob, je podjetje Vesne Vuković dobilo 103 tisoč evrov za neznano storitev. Po volitvah so dejali, da bodo to razložili v 14 dneh, pa do danes niso. Društvo novinarjev sindikalisti, borci za svobodno RTV, kaj je s temi vprašanje narobe?”

To še ni vse … hujši je odgovor predsednika vlade, meni Tomašič. Predsednik vlade namreč tako ni odgovoril na nobeno vprašanje, je pa dejal: “Jaz bi rad ponovno izrazil podporo vsem neodvisnim novinarkam in novinarjem na RTV Slovenija za njihovo pokončno držo. In tudi tistim urednikom, ki še niso bili zamenjani, da se držijo tega, da do ljudi pride poštena in neodvisna informacija. To je vse, kar bom povedal RTV Slovenija iz enega preprostega razloga. Žal je teh novinark in novinarjev vedno manj, urednikov in urednic pa tudi.” Nato je pozval ustavno sodišče, naj “glede na to, da je javni interes izrazito ogrožen, hitro sprejme odločitev o ustavnosti zakona, ki je dobil plebiscitarno podporo na referendumu in ki jasno pove, kaj si mislijo ljudje o sedanji neodvisnosti politike vodstva na RTV Slovenija”.

Ta odgovor bi odnesel vsakega predsednika vlade demokratične države. Kar je dokaz, da demokratične države v Sloveniji ni,” je prepričan Tomašič.

Več v oddaji.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

So volivci res nagradili Goloba za poraz na volitvah?

Volivci Gibanje Svoboda, še isti mesec, po hudem porazu...

Nam bo militantna veganka vsilila še vegansko prehrano v šole?

"Žalostno, da pod to vlado prihaja do razkroja sistema...

[Video] Ukrajinci uničili rusko oporišče brezpilotnikov na okupiranem Krimu

Ukrajina pravi, da so njene sile uničile rusko oporišče...