Pripravlja se kmečki punt proti Jankovićevemu nasilju nad kmeti in njegovo kanalizacijo

Datum:

Pripravljata se dva nova protesta proti ljubljanskemu županu Jankoviću. Prvi, “kmečki punt”, se bo odvil na lokaciji gradnje nevarnega kanalizacijskega kanala. Drugi protest se pripravlja pred vrati mestne občine Ljubljana, kjer bo protest širše narave, a tudi proti Jankovićevemu zanemarjanju ljubljanskega zdravstva in njegovega ogrožanja čiste pitne vode. 

“Glavni branitelji ljubljanske čiste pitne vode so že dolga leta pogumni in pokončni kmetje. Janković jih je nezakonito razlastil, sedaj pa jim še nezakonito onemogoča dostop do njihove zemlje. Kmetje so se odločili, da bodo v petek, 17. 3., ob 13.45, ponovno protestirali na svoji zemlji na lokaciji gradnje nevarnega kanalizacijskega kanala. Vabljeni, da jih s svojo udeležbo pridemo podpret. S tem bomo izkazali spoštovanje in solidarnost s kmeti ter dali svoj pomemben prispevek k zaustavitvi gradnje tega nevarnega, nezakonitega, nepotrebnega in protiustavnega tranzitnega kanalizacijskega kanala nad zajetjem, ki zagotavlja 90 % čiste pitne vode za Ljubljano. Če se zastrupi ta voda, Ljubljana nima drugega vira čiste pitne vode, ki ga lahko nadomesti,” piše Primc na vabilu za protest.

Drugi protest se bo odvijal tri dni kasneje, 20. 3., ob 14.30, pred Mestno hišo v Ljubljani. Kot pojasnjuje Aleš Primc, se slovenska prestolnica utaplja v problemih začenši z dražitvijo storitev in tudi Jankovičevim grobim uveljavljanjem svojih interesov. Od zadnjih lokalnih je opaziti tudi resen demokratični deficit mestne občine, poročila iz sej, na katerih svetnikom ni dovoljeno razpravljati o temah, so namreč izredno zaskrbljujoča. “Opozicija v mestnem svetu je vedno preglasovana z glasovi Jankovićevih in Golobovih svetnikov. Edino, kar lahko ustavi Jankovićevo uničevanje Ljubljane in Slovenije, je, da njemu in njegovim podpornikom čim bolj množično pokažemo, da tako ne gre več naprej. To ni samo boj za zdravo in pravično Ljubljano, ampak je boj za Slovenijo. Če se bodo take škodljive prakse dovolile v Ljubljani, se bodo razširile na vso Slovenijo. Prvi shod pred ljubljansko Mestno hišo je odlično uspel. Hvala vsem! V odličnem vzdušju se nas je zbralo več kot 500. Velika množica pred Mestno hišo je dosegla, da Jankovićevi opozicijskim svetnikom niso prepovedali govoriti tako kot na eni seji prej. Sedaj gremo naprej. Biti moramo vztrajni,” piše Primc v vabilu.

Protest ZA zdravnike in ZA čisto pitno vodo pred Mestno hišo (Foto: STA)

Kako se udeležiti kmečkega punta?

Navodila za udeležbo na kmečkem puntu, v petek, 17. 3., ob 13.45: Pojdite po Nemški cesti iz smeri Ježica proti Šentvidu. Približno na sredini Nemške ceste je izvoz na desno na široko makadamsko cesto s tablo “Separacija in betonarna Šuštar”. Tam bo tudi avto s slovensko zastavo. Po približno 700 m makadama parkirajte ob desni strani. Shod bo potekal približno 200 m peš od mesta za parkiranje. Pot do kraja protesta bo označena, tam bodo tudi ljudje, ki vas bodo usmerili. Obujte primerno obutev za travnik. Prinesite slovenske zastave in transparente!

Vabilo na protest, ki ga na socialnih omrežjih širi Aleš Primc. (Vir: Facebook)

Ministrstvo za okolje: Janković nima okoljevarstvenega soglasja!
Primc v vabilu izpostavi tudi hudo problematične razsežnosti Jankovičevega kanala C0. Med drugim to, da je Ministrstvo za okolje jasno zapisalo, da mu okoljevarstveno dovoljenje še ni bilo izdano.

Izsek iz dopisa Ministrstva za okolje (Vir: zajem zaslona, Ministrstvo za okolje)

Gradbeni inšpektor dela, a le če želi
Ko so borci za čisto pitno vodo z dopisom ministrstva seznanili gradbenega inšpektorja, je ta odgovoril, da so lahko pobude občanov koristne, a da je končna odločitev o izvedbi inšpekcije odvisna od inšpektorja, torej njega. “Nezaslišano. Janković očitno obvladuje tudi tega inšpektorja. Še en dokaz več, da vodo lahko zaščitijo le velike množice ljudi, ker so inštitucije za varovanje okolje očitno polne ljudi, ki jih obvladuje ali ustrahuje Janković. Sedaj je čas, da se združimo in zaščitimo našo čisto pitno vodo,” meni Primc. Več o tem lahko preberete – TUKAJ.

G. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....