[Video] Tonin gostoval v oddaji Kdo vam laže, kjer je nanizal številne uspehe vlade; povedal pa je tudi svoje o Ljudmili Novak

Datum:

“Ali si želimo nekega demokratičnega, evropskega razvoja ali vračanja nazaj v Jugoslavijo,”  je predsednik stranke NSi Matej Tonin opisal nosilno temo predvolilnega vzdušja in poudaril, da bo njihova stranka naredila vse, da prepreči te norosti stranke Levica. Ljudje se morajo zavedati, da je ključnega pomena zavarovanje našega ekonomskega sistema, kar pa se bo zgodilo le, če bomo šli po poti sedanjega socialno tržnega gospodarstva in ne socializma. Končno bo treba oblikovati vsem dostopno javno zdravstvo, ne pa da gremo v smeri državnega zdravstva, ki ga zagovarja Levica, kjer je zdravnik vsak dan manj dostopen. Predvsem pa je treba v to državo prinesti več veselja do življenja – to bodo po mnenju Tonina tri ključne teme.

V prvi letošnji oddaji Kdo vam laže se je gostitelju Borisu Tomašiču pridružil obrambni minister in predsednik stranke NSi, Matej Tonin. Za začetek je povedal, da je božične in novoletne praznike preživel v družinskem krogu in skušal vsaj za kakšen trenutek pozabiti na službene obveznosti. V nizu interpelacij prejšnje leto je bila Nova Slovenija s strani leve opozicije predstavljena kot izdajalka, kot nekdo, ki je ključnega pomena, da imamo v Sloveniji teror in fašizem. Tonin se strinja s tem, da je stranka NSi ključna za obstoj aktualne vlade, ki pa dela dobro. Ta vlada je za Slovenijo storila veliko. Poudaril je, da je NSi resna stranka, ki se drži svojih zavez. “Če smo mi podpisali koalicijsko pogodbo, kjer smo se zavezali, da ne bomo podpirali opozicije oziroma da ne bomo podpirali nekih interpelacij, smo se tega tudi držali,” je poudaril Tonin, na katerega so leteli očitki, ker poslanci stranke niso podprli interpelacije ministra Andreja Vizjaka. Po mnenju obrambnega ministra je treba težave reševati znotraj družine, ne pa na pločnikih pred vlado, kot je to počela prejšnja koalicija.

Sogovornika sta pogovor nadaljevala na temo protestov, predvsem na družabnih omrežjih je opaziti, da je tudi leva opozicija del teh protestov. “Tem slabše za državo, tem boljše za nas,” se zdi Toninu zelo neodgovorno načelo, ki vodi KUL-ovce. “Tudi če zrušijo nas, covid in vsi problemi ne bodo nikamor odšli in se bodo morali tudi oni z njimi soočiti,” je opozoril in dodal, da na tak način ustvarjajo neka lažna pričakovanja, ki pa so popolnoma nerealna. V državah z zrelo demokracijo je tudi opozicija pomagala pri cepilni kampanji, pri osveščanju kako pomembni so covid ukrepi – opozicija in koalicija sta se torej skupaj borili proti virusu. V Sloveniji pa se mora vlada boriti proti covidu in še proti opoziciji, ki epidemije politizira in jo izkorišča za svoj politični boj.

Tako primitivnega obnašanja v parlamentu, kot smo mu priča v tem mandatu, se voditelj oddaje Tomašič ne spomni v tridesetih letih obstoja naše države.  Tonin je temu pritrdil, od leta 2011, odkar je sam v parlamentu, se retorika le še slabša. Zlasti se je situacija poslabšala s prihodom Levice – ta stranka ima močno radikalno govorico. Presenetljivo pa je, da so njihovemu pristopu sledile tudi ostale leve stranke. “Danes imamo pač tekmo, kdo bo bolj oster, kdo bo bolj nesramen in kdo bo bolj surov,” je pojasnil Tonin ter dodal, da za neko demokratično državo to pač ni primerno. Vse to namreč daje vtis, da če nisi dovolj surov, potem enostavno nisi “ta prav” , kar pa je nevarno tudi za naš parlamentarizem, to pelje v stanje, da dogovori med poslanci sploh niso več mogoči.

KUL-ovci nasprotujejo vsemu, kar vlada predlaga, ne glede na to, če je zadeva še tako dobra
To se je videlo tudi pri zakonu o dohodnini in PKP 10. “Nikoli si nisem predstavljal, da bom doživel kaj takega, da stranka Levica predlaga referendum o tem, ali naj imajo ljudje višje plače,” je bil ogorčen predsednik stranke NSi. Če Levica s tem resno misli, je sicer dobra stvar za aktualno vlado, saj bo čisto vsem postalo jasno, da jim ne gre ne za dobro ljudi, ne za dobro države – ampak je njihov ključni in edini cilj le nasprotovanje aktualni vladi in rušenje vsega, kar predlaga. Tonina, kot politologa, sicer zanima, kakšen bi bil rezultat referenduma, če bi se ljudi vprašalo, ali so za to, da imajo višje neto plače. Tomašič je pripomnil, da bi bil izid po vsej verjetnosti podoben tistemu na plebiscitu.

The Economist je Slovenijo uvrstil na drugo mesto po uspešnosti, takoj za Dansko
Kot je nedavno rekla Alenka Bratušek, številke ne lažejo. Če pogledamo številke številnih zunanjih bonitetnih agencij, ali pa tujih institucij, ki ocenjujejo Slovenijo, vidimo da Slovenijo predstavljajo kot zgodbo o uspehu. The Economist je pisal, kako uspešno so se države spopadale z epidemijo in so Slovenijo uvrstili na drugo mesto po uspešnosti, takoj za Dansko. Gospodarstvo je v tem času covid krize celo napredovalo, imamo eno najvišjih gospodarskih rasti, imamo rekordno visoko zaposlenost. Celo danes nam tisti, ki nam posojajo denar, plačajo zato, da si denar izposodimo od njih. Nazadnje smo si izposodili milijardo in četrt evrov in da so nam ta denar investitorji posodili, so nam še 12 milijonov evrov plačali. Vse to priča o tem, da ta vlada več kot očitno dela nekaj prav in da se stvari premikajo v pravo smer. Seveda pa se s protesti ustvarja vtis, da je vse narobe, da gre vse v napačno smer – ampak to kar gledamo ob petkih in sredah v Ljubljani, pač ni Slovenija. Tonin ima s terena po državi povsem drugačne izkušnje.

Na področju socialne so v preteklosti, ko so ta resor večinoma vodili socialisti, 70 milijonov evrov zmetali samo za študije – če malo primerjamo, je to toliko, kot stane eno transportno letalo z davkom vred. Minister Janez Cigler Kralj pa domove enostavno gradi. O tretji razvojni osi, o drugem tiru se je dolga leta govorilo, v času ministra Jerneja Vrtovca, pa se je končno začelo delati. Sogovornika sta v oddaji Kdo vam laže povedala še marsikaj zanimivega – med drugim je Tonin pojasnil, zakaj so investicije v vojsko tako zelo potrebne, z voditeljem oddaje sta komentirala nastop evropske poslanke in nekdanje predsednice Ljudmile Novak v oddaji Studio City ter govorila o tem, da v politiki ni prostora za zamere. Tomašič je gosta tudi vprašal, če obstaja možnost za povezovanje s stranko Levica. Obrambni minister je tudi pojasnil, za kaj vse se bodo še naprej zavzemali v stranki Nova Slovenija. Ljudje morajo iti na volitve in odločiti, ali bo šla Slovenija naprej, sta sklenila sogovornika. Vabljeni k ogledu celotne oddaje.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...

V hrvaškem turizmu ne cvetijo rožice: “Najslabša sezona v zadnjih 20 letih”

Hrvati niso zadovoljni z letošnjo turistično sezono, poročajo hrvaški...

Z motorjem varno v poletje

V poletnih mesecih, še posebej pa ob koncih tedna,...

Kako se znebiti vrtnih polžev

Vrtni polži lahko povzročijo precej škode na vrtu, saj...