[Video] Trajnostno povezani tudi v Grosupljem

Datum:

V torek, 20. septembra 2022, je na Mestni tržnici Grosuplje potekal osrednji dogodek ob Evropskem tednu mobilnosti v Grosupljem, Trajnostno povezani. Da bi se občanke in občani seznanili, kako bi lahko živeli še malo bolje. Na primer tako, da bi šli do trgovine, pošte ali pa lekarne peš ali s kolesom, namesto z avtom, še posebej če gre za kratke razdalje. To pot pa lahko v Grosupljem po novem opravimo tudi z Zapeljivcem.

Dogodka so se udeležili župan dr. Peter Verlič, direktor Turizma Grosuplje Mihael Hočevar, občinski svetniki, meščani. Z nami so bili tudi člani Kolesarskega društva Grosuplje, pa učenci Osnovne šole Brinje Grosuplje, ki so prav ta dan imeli športni dan, namenili pa so ga kolesarjenju. In prikolesarili na dogodek Trajnostno povezani. Svit, eden izmed učencev, nam je zaupal, kaj je zanj trajnostna mobilnost: “Da se ne vozimo toliko z avtom na bencin, da se vozimo več z Zapeljivcem, vlakom, avtobusom, s kolesom, gremo peš. Zato, da s tem manj onesnažujemo.”

Župan dr. Peter Verlič je povedal, da se v občini Grosuplje trudimo, da bi zgradili čim več pločnikov. “So najlepša in najbolj varna površina za pešce. In pa, tako kot poudarjajo v glavnem mestu v Ljubljani, pločniki so namenjeni tudi kolesarjem. Vendar, če jih uporabljamo po pameti. Da se po pločnikih vozimo s kolesi počasi. Ali pa tudi s skiroji,” je dejal.

Povedal je, da od meje z občino Škofljica, skozi Šmarje – Sap in vse do središča Grosupljega že lahko pridemo peš po pločniku. Z gradnjo pločnika bomo kmalu pričeli tudi proti Spodnji Slivnici in nato proti Spodnjemu Blatu. Že sedaj pa z gradnjo pločnika in tudi kolesarske steze pričenjamo tudi proti Velikemu Mlačevemu. Ta se bo povezal s pločnikom proti Žalni. “Se pravi, od vseh naselij v občini Grosuplje se bo dalo priti do centra tudi peš,” je še pripomnil. Lahko pa se bomo seveda odločili tudi za kolo, se nato še kam zapeljali z avtobusom 3G ali vlakom, pa Grosupljem pa lahko kar z Zapeljivcem.

Skupaj z učenci pa je župan ugotovil, da če morda naše poti, poti njihovih staršev danes še niso tako trajnostne, njihove, sploh ko bodo enkrat hodili že v službo, gotovo bodo.

Na dogodku nas je ob tej priložnosti v imenu Kolesarskega društva Grosuplje nagovoril tudi Tone Kogovšek. “Ta teden obeležujemo Evropski teden mobilnosti, prihodnji teden pa Evropski teden športa. In kaj povezuje oba tedna? Kolo. Kolo je prevozno sredstvo in tudi športni rekvizit. In s kolesom lahko združimo dve koristni stvari v eno. Če gremo s kolesom v službo, smo naredili tudi nekaj zase, za rekreacijo, za svoje telo,” je dejal.

Z zadovoljstvom je povedal, da se kolesarjenje v Sloveniji, tudi v občini Grosuplje, širi. Skupaj z učenci je nato ugotovil, da je, ko kupujemo kolo, pomembno, da je za nas prave velikosti, primerno opremljen, da je za pravi namen. “Pomembno pa je tudi, da nam je všeč. Da ga bomo uporabljali z veseljem, da bomo skrbeli zanj. Pred začetkom sezone je tudi dobro, da kolo pregleda serviser, da je spravno,” je še dodal.

Koles imamo več vrst, cestna, gorska, vedno pogostejša so tudi električna kolesa. Ta so v zadnjem obdobju še posebej pripomogla k razvoju kolesarstva. Z njimi lahko marsikdo zmore tudi malo bolj strme klance, ki jih sicer morda ne bi.

Izpostavil pa je tudi pomen infrastrukture, pomen kolesarskih poti in se kot velik ljubitelj kolesarjenja ob koncu govora skupaj z učenci poigral še z idejo: “Si predstavljate, da bi imeli od Grosupljega do Ljubljane kolesarsko avtocesto? Da bi imeli od Grosupljega do Ljubljane cesto, široko 2 m in bi bila namenjena samo kolesarjem? In bi bila oddvojena od prometa? Si to predstavljate? Ali se vam zdi to utopija? Zgleda kot utopija, vemo pa, da veliko mest v Evropi, tudi že v Sloveniji, to ima. Tako da, to je en velik izziv za občino, da se v neki prihodnosti to zgodi. Ljubljana je od Grosupljega oddaljena samo 20 km, to je primerna razdalja tudi za vožnjo s kolesom v službo. Seveda ob pogoju, da je kolesarska infrastruktura prava. Da se ne drenjamo med avtomobili z izpušnimi plini. To pričakujemo v bodočnosti in upamo, da bo generacija, ki bo kolesarila čez nekaj let, to doživela.”

Če nas hoja še ni prepričala, se gradijo pločniki. Če nas še ni prepričalo kolesarjenje, se gradijo tudi kolesarske steze. Ves popoldne je bila ta dan na tržnici vsem občankam in občanom brezplačno na voljo tudi popravljalnica koles. Aleš Tekavec iz Kolesarskega centra UniBike je poskrbel za manjša popravila, lahko pa smo dobili tudi informacije glede optimalne priprave koles za varno vožnjo ter se seznanili, kako morda lahko preprostejša popravila opravimo tudi sami.

Dogodek je povezovala Tadeja Anžlovar. Se pa na tem mestu še ni končal. Osrednjo vlogo sta nato prevzela Zapeljivca. Župan dr. Peter Verlič in direktor Turizma Grosuplje Mihael Hočevar sta se v družbi stanovanjske skupine društva Novi paradoks iz Malega Vrha z Zapeljivcema zapeljala sprva do zdravstvenega doma, nato pa še do župnijske cerkve. Tam sta jih prijazno sprejela direktorica zdravstvenega doma Štefka Zaviršek in župnik Martin Golob. Tudi onadva pa sta poudarila, da sta Zapeljivca prav zares prijazna, prijetna, tudi potrebna, in vsekakor dobrodošla pridobitev za Grosuplje.

Vas morda še vedno nismo navdušili za hojo, kolesarjenje, skiro ali pa javni prevoz? Odločimo se za trajnostno mobilnost.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Biden odstopil od kandidature

Predsednik Joe Biden je danes popoldne sporočil, da odstopa...

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...