Ste že slišali za direktorat za ustvarjalnost? Če teh norosti ne ustavite na referendumu, bo služb za izčrpavanje vašega denarja še več!

Datum:

Da je slovenska javna uprava prostor, kjer ljudje pogosto hodijo vedrit in brat časopise v kakšnem na novo izmišljenem “direktoratu za pravično zaposlitev partijskih kadrov” se ve že dolgo. Kdo si ne bi želel varnega pristana v objemu državnega fiskusa. Morda pa niste vedeli, da na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije obstaja “direktorat za ustvarjalnost”? 

                   

Ja, prav ste prebrali. Naši birokrati poznajo tudi takšno stvar – direktorat, ki je namenjen vzpodbujanju ustvarjalnosti. Najbrž se niti ne zavedajo, da je vladna regulacija in ustvarjalnost v istem stavku oksimoron.

Na ustvarjalen način kanalizirati denar iz vaših denarnic do kvazi umetniške smetane
S čim se sploh ukvarja “direktorat za ustavarjalnost”? Predvsem s tem, da ustvarjalno denar spravi iz vaših denarnic v denarnice ljubljanske kvazi-kulturniške smetane, ki je dve leti skupaj s politkolesarji zastrahovala prebivalce Ljubljane in se slačila pred ministrstvom za kulturo, ko ga je vodil dr. Vasko Simoniti. Direktorat je v resnici center črpanja denarja na Ministrstvu za kulturo.

Foto: Twitter

Na direktoratu izvajajo javne razpise in javne pozive, na katere se lahko prijavljajo umetniki in  nevladne organizacije, ki delujejo v kulturi in umetnosti. Njihove projekte in programe financirajo tudi posredno, in sicer prek razpisov Javne agencije za knjigo Republike Slovenije  (JAKRS) ter Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD).  Štipendirajo tudi študij umetnosti na univerzah v tujini – seveda za skrbno izbrane in revolucionarno primerne.

Denar iz tega sklada dobivala spolna predatorja
Direktorat pa skrbi tudi za tiste, ki so v javnosti v zadnjih dveh letih sprožili največ zgražanja – za zloglasne samozaposlene v kulturi. Za tiste, ki mislijo, da so vrhunski umetniki, a jih je trg spregledal, zato je nujno, da njihovo vrhunskost skozi Zakon o uveljavljanju javnega interesa na področju kulture priznava in denarno vzpodbuja država – oz. mi davkoplačevalci. Ideja je bila na začetku plemenita – vzpodujajmo vrhuske umetnike, ki delujejo v panogah, ki so tržno manj zanimive – med njimi priznane pesnike, literate, ekpresivne umetnike itd. Od takrat pa se je izrodila do te mere, da je vhrunski umetnik po ZUIJK tudi nasilni Zlatan Čordić – Zlatko, s svojimi osnovnošolskimi rimami, ki jih pospremi z sampli drugih pesmi in temu pravi “rap”. Za Luka Basi, ki javni interes na področju kulture kaže tako, da poje dalmatiski melos – za vaš denar. Pa Rok Kravanja, umetnik, ki je predlani zaslovel s tem, da je izdal račun ministrstvu s katerim je uveljavljal stroške za zdravljenje bolezni HPV, saj se je za gledališko vlogo v resničnem življenj nekaj časa prostituiral po ljubljanskih ulicah, s projektom “Lahko ti podarim samo ljubezen.”

Dušan Smodej (Foto: Printscreen RTVS)

In ja – če se sprašujete: to je isti direktorat iz katerega sta črpala tudi spolna predatorja Dušan Josip Smodej in Roman Uranjek.

Da pa ima ministrstvo za kulturo pod vodstvom nove skrajno levičarskem ministrice za kulturo skoraj takšen talent za ustvarjanje novih delovnih mest kot jugoslovanski komunisti, smo se prepričali pred kratkim, ko so ustanovili t. i. “Direktorat za razvoj kulturnih politik”. Ministrica je poudarila, da bo ena od “prioritet mandata vzpostavitev sodobnega kulturnega modela”. Ta bo reševal sistematično odsotnost kulturne politike in posledično nerešene težave na področju kulture, ki se kopičijo že leta.

Področje kulture je bilo v zadnjih dveh letih posebej na udaru, zato je sanacija na ministrstvu nujna za sprejem ustreznih orodij za izvedbo dialoških kulturnih politik. Ustanovitev Direktorata za razvoj kulturnih politik je tako nujno orodje za izvedbo zavez koalicijske pogodbe in potrebnih reform na področju kulture. Tudi zato so ustanovili Direktorat za razvoj kulturnih politik, ki bo “zagotavljal bo analitično podporo pri oblikovanju informiranih, strokovno podprtih in vključujočih razvojnih kulturnih politik.” Ker najbrž niste dovolj birokratsko sofisticirani, da bi razumeli višjo uradniško latovščino, naj vam to prevedemo v jezik za navadne davkoplačevalske smrtnike: ustanovili so direktorat, ki bo iskal načine, kako državno sponzorirati še tiste majhne žepe levičarske kulture, ki do zdaj še niso bili sponzorirani, hkrati pa zagotoviti, da bodo lanski politkolesarji, ki se med drugim že leta šlepajo na ministrstvu kot amaterski umetniki s statusom samozaposlenih v kulturi, počrpajo še več za svoje hobi projekte. Tudi iz direktorata za ustvarjalnost. Če vam je ob tem zapisu postalo malce vroče od jeze, vam ne zamerimo. Takšni primeri so le nazorni prikaz kaj se zgodi, ko se javna in državna uprava preveč razbohotita in se namnožijo direktorati, službe, uradi in delovna telesa, katerih namen je izključno optimalno črpanje vašega denarja. Zato vas še enkrat pozivamo, da po branju tega članka podpišete podporo trem referendumom – med drugim tudi referendum o Zakonu o vladi, ki je namenjen ravno takšnemu bohotenju javne uprave na še veliko večji ravni. Ne pozabite – vsako od 22 ministrstev, ki jih želi vlada, bo imelo svoje direktorate za preganjanje dolgčasa in urade za črpanje vašega denarja in njegovo sifoniranje na tekoče račune NVO-jev. Ne dopustite tega!

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...