[Video] Traktorskim kmečkim puntom v Nemčiji so se pridružili še poljski kmeti

Datum:

Protesti kmetov v Nemčiji so postali po obsegu primerljivi z nizozemskimi. Od zgodnjih ponedeljkovih ur je na tisoče traktorjev zamašilo avtoceste in motilo promet na manjših cestah po državi. Skoraj 300 različnih demonstracij je potekalo na različnih lokacijah v Nemčiji, kar kaže na široko razširjenost nemirov. Pridružili pa so se jim tudi poljski kmeti.

V protestih so solidarno aktivno sodelovali tudi poljski kmetje, zlasti tisti iz sindikata Solidarnost v regijah Choszczno in Szczecinek. Ti kmetje so blokirali poljsko-nemški mejni prehod Lubieszyn-Linken v znak podpore svojim nemškim kolegom. Poleg tega so se pridružili tudi poljski tovornjakarji, ki so izrazili podporo nemškim kmetom.

Stanisław Barna, kmet iz okolice Choszczna in aktivist v zahodnopomorjanski veji Solidarnosti, je poudaril potrebo po enotnosti v protestu proti politikam Evropske unije. “Prišli smo podpreti nemške kmete,” je dejal. “Moramo se združiti in skupaj protestirati proti politikam EU, ki nas hromijo.”

Barna je še izrazil zaskrbljenost glede pristopa EU do kmetijstva zlasti v kontekstu morebitnega pristopa Ukrajine k EU. Poudaril je vpliv uvoza kmetijskih proizvodov izven EU, kot je ukrajinsko žito, na evropski trg, kar je po njegovem mnenju škodljivo za kmetijski sektor EU.

Protesta v poljskem Lubieszynu se je udeležil tudi Emil Mieczaj, vodja okrožnega sveta Solidarność Szczecinek. Mieczaj je opozoril, da se val protestov stopnjuje v več državah EU, aktivno protestirajo Nemčija, Nizozemska, Litva in deli Poljske. Pozval je h kolektivni razpravi o potrebi po spremembah kmetijske politike EU in kritiziral Green Deal, da ni naklonjen evropskemu kmetijstvu.

Na nemškem protestu so bili prisotni tudi predstavniki poljskega inštituta za kmetijsko gospodarstvo. Szczepan Wójcik, predsednik inštituta, je poudaril kolektivni odpor evropskih kmetov proti dotoku kmetijskih proizvodov iz Ukrajine po sedanji ureditvi. Zahtevajo razpravo o prihodnosti kmetijstva v Evropi zlasti v luči potencialne integracije Ukrajine v EU.

Ti protesti prihajajo po odločitvi nemške vlade, da odpravi subvencije za gorivo za kmete in davčne olajšave za kmetijske stroje, kar bi lahko nemške kmete stalo skoraj milijardo evrov podpore. Odločitev, utemeljena kot ukrep za odpravo podnebju škodljivih subvencij, je sprožila vsesplošno ogorčenje med kmetijsko skupnostjo.

Protestna akcija naj bi kulminirala 15. januarja z množičnimi demonstracijami v Berlinu. Poleg poljskih in nemških kmetov naj bi se pridružili še udeleženci iz Nizozemske, Romunije, Francije, Belgije, Avstrije, Madžarske in Švice.

Medtem se poljski kmetje, kot je Stanisław Barna, pripravljajo na morebitne proteste na Poljskem. Kmetijski sektor na Poljskem se trenutno sooča z najhujšo krizo v zadnjih letih s strmo padajočimi odkupnimi cenami in skokovitimi proizvodnimi stroški. Koruza se je na primer pocenila za 43 odstotkov, kmetijska mehanizacija pa se je podražila za 13 odstotkov. Barna in njegovi kolegi kmetje se zavzemajo za subvencije za žita in oljno ogrščico, požeto leta 2023, pri čemer navajajo finančne težave in potrebo po prizadevanju za pravično nadomestilo.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Od ponedeljka se na Bledu obetajo zastoji

Zaradi gradnje blejske obvoznice bo od tega ponedeljka do...

30 let pozneje: Zarota Depala vas

Nedavno se je predsednik SDS Janez Janša odzval na...

Široko zaprte oči ob Golobu in Vukovićevi

“Štejem, da ti v celoti stojiš za tem in...

63. Sevniška salamijada

Društvo salamarjev Sevnica aktivno skrbi za ohranjanje tradicije, dviguje...