[Video] Tudi v Srbiji poteka veliki kmečki punt: Promet blokirajo kolone traktorjev!

Datum:

Potem ko se je zgodil kmečki punt v “jedrnoevropskih” državah, podobne prizore spremljamo še v Srbiji. Na primer ceste, ki vodijo do pokrajinskih uradov v Vojvodini, so blokirane. Kmetje zahtevajo višje odkupne cene za sončnice in popuste na gorivo. Kdaj bo prekipelo slovenskim kmetom? Spomnimo na Golobovo zavajanje glede odkupa pšenice. 

Ministrstvo za kmetijstvo je predstavnike kmetijskih združenj iz Požarevca, Pančeva in Srbobrana že povabilo na pogovor o težavah, ki pestijo srbske kmete. Sodelavci ministrstva sicer menijo, da so kmetom vedno na razpolago. Pripravljeni so se odpraviti na katerikoli kraj, ki ga bodo kmetje predlagali, da bi skušaj reševali probleme v kmetijstvu, poroča Danas.

Na ministrstvu so prepričani, da je to edini način za spopadanje z izzivi, s katerimi se vsi srečujejo. Kmetje so ob tej priložnosti blokirali most na Veliki Moravi in magistralno cesto, ki povezuje Požarevac z avtocesto E-75. V blokadi naj bi sodelovalo 200 traktorjev in kmetijskih strojev. Zapora mosta in magistrale je načrtovana za dve uri in pol do tri ure (med 10.30 uro in 13 uro).

Od kmetijskega ministrstva zahtevajo, da naj bo odkupna cena sončnic, namesto 60 dinarjev (0,51 evra) znaša okoli 90 dinarjev (0,77 evra) za kilogram. To je že četrti tovrstni protest letos. Z njim želijo opozoriti na slabe razmere v kmetijstvu. Ministrstvo opominjajo, da doslej ni naredilo ničesar za izboljšanje njihovega položaja. Poleg nizke cene sončnic, je težava tudi majhna količina pridelka.

Kmetje zahtevajo višje odkupne cene sončnic in popuste na gorivo
Ponekod so vaščani postavili tudi šotore za okrepčilo, ozvočenje pa predvaja glasno glasbo. Za varnost skrbi prometna policija.  Predstavniki Iniciative za preživetje kmetov organizirajo protestno vožnjo od Stare Pazove do Batajnice, da bi nasprotovali nizki odkupni ceni sončnic in previsokim cenam goriva za kmete. Za tono sončnic zahtevajo 700 evrov in popuste na gorivo (cena goriva za jesenska dela naj bo po 170 dinarjev/1,45 evra na vseh črpalkah).

Ministrstvu dajejo le dva dni časa, da odgovori na zahteve. V nasprotnem primeru, se bo kmečki upor še zaostril. Protestne vožnje se je udeležilo okoli 30 traktorjev in več avtomobilov. Še deset traktorjev pa je danes, nekaj po 13. uri, blokiralo glavno prometnico v bližini stavbe deželne vlade v središču Novega Sada. Policiji dogodka ni uspelo preprečiti.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Po infarktu je na helikopter čakal kar uro in pol

Osebo, ki jo je zadel srčni infarkt je kar...

Nove obdavčitve: Za vrtno uto ali rastlinjak boste mogli plačati komunalni prispevek

Vlada Roberta Goloba oziroma ministrstvo za naravne vire in...

Vabljeni na Ritem srca – festival sodobne krščanske glasbe

Radio Ognjišče tudi letos pripravlja festival sodobne krščanske glasbe...

V Kongu spodletel državi udar

Vojska Demokratične republike Kongo trdi, da je danes preprečila...