[Video] Ugandski zunanji minister ignoriral in se ni rokoval z von der Leyenovo

Datum:

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je znašla v neprijetnem položaju, ko jo je eden od visokih predstavnikov, ki se je udeležil vodilnega afriškega vrha EU, ignoriral. Številni so to primerjali z dogodkom lani, ko je predsednica EU priznala, da se je počutila prizadeto.

                   

Nedavni incident, v katerem je ugandski zunanji minister Jeje Odongo predsednico EU komisije Ursulo Von der Leyen ignoriral, je imel neprijetne vzporednice s kršitvijo diplomatskega protokola v Turčiji lani, ki je postala znana kot “Sofagate”.

Na srečanju in pozdravu na afriškem vrhu je lani ugandski zunanji minister Odongo dobesedno obšel von der Leyenovo, namenil ji ni niti očesnega kontakta, preden se je rokoval s Charlesom Michelom in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Nato je zasedel mesto med von der Leyenovo in Michelom za skupinsko fotografijo. Tokrat so se še bolj neprijetni situaciji izgonili tako, da je vskočil Macron in Odongu predlagal, naj vseeno pozdravi tudi predsednico EU komisijo. Incident, ki so ga ujele kamere, je bil deležen številnih komentarjev na družbenih omrežjih.

Novi Sofagate?
Prizor je bil tudi primerljiv s tako imenovanim Sofagateom lani, ko je von der Leyen dejala, da se je med srečanjem s turškim predsednikom počutila prizadeto in osamljeno. Von der Leyen in Michel sta se v Ankari srečala s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom na pogovorih o odnosih med EU in Turčijo. Toda za trojico voditeljev sta bila pred zastavami EU in Turčije postavljena le dva stola, poleg Erdogana pa je stol zasedel Michel.

Foto: družbena omrežja

Čeprav so Odonga nekateri kritizirali zaradi nediplomatskega vedenja, nekateri menijo, da razlog za ignoriranje tiči drugje. “Ursula funkcije, ki jo opravlja, ni dobila po volitvah ljudstva, temveč jo je za predsednico EU imenovala Angela Merkel. Mnogi politiki to vedo in se zato po protokolu ne čutijo dolžne, da ji izkažejo spoštovanje v višini oči,” je zapisala uporabnica Twitterja.

Glavni tiskovni predstavnik Evropske komisije Eric Mamer je na vprašanje o neprijetnem trenutku z ugandskim zunanjim ministrom za medije dejal, da von der Leyenova incidenta sploh ni obravnavala. Mamer je dejal, da je von der Leyen zaposlena zaradi zaskrbljujočih napetosti med Ukrajino in Rusijo. Dodal je, da komisija ni imela nobene vloge pri polemiki, ki se je odvijala v medijih, in da gre za nepotrebno “ustvarjanje nevihte v skodelici”.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Rekordna nepriljubljenost nemške vlade

Nemški volivci so izjemno nezadovoljni z delom vlade, kot...

Katere bodo posledice dviga sodniških plač?

Kakšne bodo posledice dviga sodniških plač? Primeri plač in...

Fajonova bo spet donirala s terorizmom povezani UNRWA

Ministrica Tanja Fajon je na včerajšnji donatorski konferenci za...