[Video] Ujeta na laži! Kako bo Nataša Pirc Musar to pojasnila?

Datum:

Predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar je – po navedbah analize poslovnega omrežja zakoncev Musar – lastniško in poslovno povezana s celotnim omrežjem in kot solastnica Ruske dače nikakor ne more ne vedeti za delovanje drugih družb. Odločitev ne vedeti je protipravna in je kot taka lahko tudi indikator slamnatega lastništva, je še navedeno. Vendar Pirc Musarjeva še naprej vztraja, da o moževih poslih ničesar ne ve – po drugi strani pa je sporočila, da je v objavljeni analizi polno netočnosti in napak. Kako to ve, če ves čas trdi, da ničesar ne ve?

Kandidatka za predsednico republike Nataša Pirc Musar je v odzivu na analizo poslovanja podjetij v njeni in v lasti njenega soproga Aleša Musarja navedla, da je dokument poln netočnosti in napak, je poročal MMC. “Biti dober gospodar pomeni skrbeti za ustvarjanje dodane vrednosti, delovnih mest ter poslovanje v skladu z zakonodajo na določenem prostoru, bodisi v Sloveniji ali v tujini. Vsa podjetja, ki so ali so bila v (delnem) lastništvu mene ali Aleša, izpolnjujejo vse navedeno,” je še zapisala v odzivu na očitke o široko razvejani mreži podjetij v lasti zakoncev Musar. Po drugi strani pa je voditeljici Tarče zatrdila, da operativnih poslov res ne spremlja, pa tudi pred tem je že večkrat poudarila, da o moževih poslih ničesar ne ve.

V povzetku analize med drugim piše, da so ob pregledu lastniške strukture podjetniškega omrežja ugotovili, da lastništvo Nataše Pirc Musar ne more na noben način izključiti konteksta lastniških povezav z drugimi podjetji. Pokazali so celo, da je lastniški krak Pirc Musarjeve ključni del za stabilizacijo omrežja, ki ga tvorijo Musar, Rok Habinc in Marko Konič. Vsak od teh po svoji lastniški liniji generira omrežje, katerega središčni osti predstavljata družbi AG in STH Ventures. Pri tem ima Musar dva kraka: enega od nemške družbe Aulon in Nataše Pirc Musar, ki se lastniško združita v Ruski dači, ta pa potem poteka preko Auratusa do STH management. Drugi krak je neposreden, saj je Musar kot fizična oseba tudi solastnik Auratusa, ki pripelje do STH Ventures. Pirc Musarjeva je torej lastniško in poslovno povezana s celotnim omrežjem in kot solastnica Ruske dače ne more ne vedeti za delovanje drugih družb. Odločitev ne vedeti je protipravna in je kot taka lahko tudi indikator slamnatega lastništva, je navedeno v analizi.

V analizi je še zapisano, da so zaznane prakse v analizi omrežja neobičajne. Prikrivanje lastniške strukture, menjavanje lastniških deležev med povezanimi osebami, usklajeno delovanje tam, kjer obstaja konflikt interesov, zloraba privatizacijskih skladov v BiH v smislu odkritega protipravnega delovanja, uporaba vzvodov iz davčnih oaz in držav z izrazitim prikrivanjem denarnih tokov z uporabo fiduciranih računov – našteto je zgolj del zaznanih “neobičajnosti”. V analizi pa so tudi preverili trditev Pirc Musarjeve, da ne ona ne njen mož nikoli nista sodelovala s poslovnim omrežjem Darka Horvata – kar se je izkazalo za neresnično.

Pirc Musarjeva je v odzivu na objavljeni dokument še dejala, da analiza v bistvu ne razkriva ničesar, kar med kampanjo ne bi že bilo povedano ali komentirano – kar je sicer res, vendar pa so poslovno mrežo Musarjev več ali manj obravnavali zgolj kritični ali pa obrobni mediji. Do tistih, ki večinoma spremljajo zgolj dominantne medije, informacije torej niso prišle. “Poslovanje na domačem in tujih trgih za zagotavljanje konkurenčnosti in uspešnosti pogosto zahteva ustanavljanje novih podjetij zaradi zagotovitve financiranja in/ali zahtev lokalne zakonodaje, ki ji, tako kot slovenski, vedno dosledno sledimo in delujemo v njenem okvirju,” je zatrdila. Vendar pa je ob tem potrebno spomniti, da v odločbi, ki jo je izdala agencija za trgovanje z vrednostnimi papirji Republike Srbske v Banja Luki, opozarjajo, da je bilo mimo zakonodaje o upravljanju teh privatizacijskih skladov zvedeno poslovanje na relaciji Slovenija–Bosna, in sicer s strani Aleša Musarja. Odločanje o načinu, kako bosanski sklad vstopa v slovenska podjetja, je bil netransparenten in protipraven z vidika BiH. Ista odločba tudi kaže, da Musar v bosanskem skladu ni razkril, da trguje s povezanimi osebami – gre za primer prodaje obveznic slovenskemu podjetju AG d.o.o., ki je ena izmed dveh ključnih osi v Musarjevem omrežju. Bosanska agencija je še eksplicitno opozorila, da je bil Musar v konfliktu interesov, prodajal je samemu sebi in tega ni razkril.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno...

[Analiza] Grozljivi zunanjepolitični pogledi mednarodnega pravnika

Danilo Türk je eden največjih skrajnežev v slovenski politiki...

Janša: Vladno posnemanje Jankovića je nevarno in vodi v diktaturo

"Kar se tiče spoštovanja Poslovnika DZ in procedur v...

Je direktor NPU na pričanju izkrivljal resnico?

Darko Muženič se je lahko vrnil na mesto direktorja...