Škandalozno je, da ima AKOS, državni organ izvršilne veje oblasti, tako cenzorsko vlogo! Nova24TV bo sprožila upravni spor

Datum:

“Tole je cenzura (prepoved objave ali zaplemba publikacije s strani oblasti) v izvornem pomenu besede. Škandalozno je, da ima AKOS, državni organ izvršilne veje oblasti, tako cenzorsko vlogo. (Nova24TV). Ej, Boris Tomašič, to je za ustavno presojo zakona,” se je na odločitev AKOS-a, da je v oddaji Kdo vam laže? prišlo do “spodbujanja nasilja in sovraštva”, odzval nekdanji direktor Demokracije Jože Biščak. 

                   

AKOS (Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije) postaja vse bolj podobna še enemu aparatčku pod vplivom vladajočih. Portal največje komercialne TV je sporočil, da je agencija skozi inšpekcijski nadzor zoper izdajatelja TV programa Nova24TV, družbe NTV24.si, v oddaji Kdo vam laže?, ki je bila predvajana 28. junija, prepoznala “spodbujanje k nasilju in sovraštvu”. Posledično naj bi bil kršen zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah. Zadeva srhljivo spominja na iskanje notranjega sovražnika v slogu tajne policije bivšega režima.

Spomnimo: v omenjeno oddajo je poklical neimenovani gledalec, ki se mu je očitno, razočaranemu nad nevzdržnim dogajanjem v državi, zavržno zareklo: “Borba za Slovenijo se bo sedaj ponovila /…/. Tisti, ki imate orožje doma, ga ne predajte policiji. Tisti, ki ga nimamo, si ga bomo nabavili, da se obračunamo.”  Tomašič pa je ob tem užaloščen ugotavljal, da ima klicatelj verjetno prav in pristavil: “Prišli so s krvjo na oblast, OČITNO bodo z oblasti samo na silo šli.” In res je nedavno premier Robert Golob v slogu Duceja zarohnel o pregonu “sovražnega govora”. Šlo je za del nekritičen odziv na obtožbe Nike Kovač, usmerjene proti Janezu Janši in Novi24TV.

Foto: Matic Štojs

Vsakemu poznavalcu je jasno, da gre za nekaj povsem drugega – da premier v svoji samovšečnosti ne trpi kančka kritike in da skuša utišati še tistih nekaj odločnih, kritičnih glasov v družbi, ki mu nastavljajo ogledalo. Gre za srhljivo napoved inkvizicije neposlušnim in neubogljivim. In res ni bilo treba dolgo čakati, da se je zgodil zahrbten napad na poslanca Branka Grimsa, ki ga je neznanec pljunil in porinil po stopnicah. Nazadnje pa jo je skupil tudi avtomobil naše medijske hiše. Več tukaj. Tovrstnih dejanj je bilo v preteklosti še več, pa jih nihče izmed vodilnih predstavnikov levice ali pravičniške “civilne družbe” ni obsodil.

Janši so grozili s smrtjo, poslanca Horvata so pljuvali!
Gre za posledico dopuščanja protivladnega ščuvanja na petkovih protestih v zadnjih dveh letih, kar so posamezni poslanci s svojo udeležbo na dogodkih celo legitimizirali. Gre za posledico groženj s smrtjo Janezu Janši in njegovi vladi, pa javno pljuvanje v obraz poslancu NSi Jožefu Horvatu itd. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je nedavno opozorila, da v zadnjem mandatu opozicijske poslance v bližini parlamenta vsakokrat pričakajo trije ali štirje posamezniki, ki jih žalijo, ponižujejo in jim grozijo s smrtjo. Več tukaj. Vladajoči za porast nasilja v družbi s prstom kažejo na opozicijo, a dejstvo je, da prav vladajoči, ki imajo vse večji (posredni) vpliv na medijski prostor, takšno stanje dopuščajo, tolerirajo.

Žena nekdanjega premierja Janeza Janše Urška Bačovnik je prejela grožnje s smrtjo. (Foto: STA, Nova24TV)

Popolno sprenevedanje je ob tem kazanje s prstom na Novo24TV, ki predstavlja minoren del medijskega prostora, ob hkratnih nenehnih poskusih popolne podreditve javne RTVS (preko izbrane civilne družbe). Nazadnje na RTVS “preži” kulturna ministrica Asta Vrečko (več tukaj) s svojim neprikritim odporom do opozicije in ki s pomembnih položajev ves čas “likvidira” vse, ki ne ustrezajo partijski liniji. Gre za taistega duha, ki stremi k popolni oblasti in ki smo ga na krvav način okusili že pred desetletji …

S krepitvijo posrednega vladnega vpliva na medije zadeva res že postaja “malce orbanovska”, bi dejala Nataša Pirc Musar. Posledično lahko pričakujemo, da bo tudi sovražnosti do drugorazrednih še več. Od tod Tomašičeva zla slutnja – da se zgodovina žal lahko ponovi, da bodo ljudje šele takrat spoznali, koga so dejansko podpirali – ko bodo šle zadeve do kraja in bo morda že prepozno … Spomnimo se zloveščega vzklika: “Leta 1945 smo vas klali in še vas bomo!”  

Še odziv Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev na brutalen cenzorski napad državnega organa na Nova24TV in namerno poškodovanje lastnine zasebne televizije: “V Slovenskem združenju domoljubnih novinarjev (SZDN) z zaskrbljenostjo spremljamo dogajanje v medijskem prostoru, kjer ne mine dan, da svetovnonazorsko konservativni mediji ne bi bili deležni napadov. Danes smo z ogorčenjem sprejeli novico, da je Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (AKOS) naložila Nova24TV, da mora umakniti del oddaje Kdo vam laže. Razlog naj bi bil ‘spodbujanje nasilja in sovraštva do skupine oseb ali člana take skupine na podlagi prepričanja, političnega ali drugega mnenja’.

V SZDN ugotavljamo, da je to tipičen primer cenzure, ko nek državni organ, ki je del izvršilne veje oblasti, s pozicije moči prepove objavo ali zapleni publikacijo zasebnega izdajatelja. Ne glede na to, kaj pravi zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah, menimo, da se je AKOS postavil v vlogo razsodnika cenzorja, kaj je primerna vsebina za objavo in kaj ni. O tem, ali neka objava res spodbuja nasilje in sovraštvo, odloča sodišče, nikakor ne državni uradnik (oba pa sta pri svojem ravnanju omejena s temeljno človekovo pravico svobode govora). To je zloraba oblasti v politične in ideološke namene. AKOS pozivamo, naj odločbo zoper Nova24TV prekliče in umakne ter se opraviči medijski hiši in voditelju Borisu Tomašiču.

Če tega ne bo storila, Nova24TV predlagamo ustavno presojo zakona, ki državnemu organu oziroma državnemu uradniku omogoča, da presoja o morebitnem kaznivem dejanju (kar je naloga sodišč) in o vsaj dveh ustavnih kategorijah (domneva nedolžnosti in pravica izražanja in širjenja mnenj). Za kaj takega je v državah, ki temeljijo na vladavini prava, pooblaščena samo sodna veja oblasti. To, kar si je privoščil AKOS, na SZDN razumemo kot brutalen cenzorski napad državnega organa ne samo na svobodo govora, ampak tudi na zasebno televizijo Nova24TV in Ustavo RS.

Prav tako smo v SZDN z ogorčenjem sprejeli novico, da so se neznanci znesli nad avtomobilom Nova24TV. V Sloveniji je zasebna lastnina varovana z ustavo in nihče nima pravice, da namerno poškoduje lastnino drugega. Od organov pregona zato pričakujemo, da se bodo poškodovanja zasebne lastnine Nova24TV lotili z vso resnostjo, zadevo preiskali in storilce našli. Za Slovensko združenje domoljubnih novinarjev Jože Biščak, predsednik. V Ljubljani, 4. november 2022.” 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...