[Video] Ukrajinci slavijo! Herson je ponovno v njihovih rokah, ruski vojaki pa se preoblačijo v civiliste

Datum:

Sedaj je tudi uradno, ukrajinski vojaki so osvobodili prestolnico Herson! Veselo novico je v uradnem sporočilu za javnost naznanil vrh ukrajinske vojske. “Herson se vrača Ukrajini, ko oborožene sile vstopajo v mesto,” so zapisali. Ob tem so splet preplavili posnetki dviganja ukrajinskih zastav v mestu in posnetki ukrajinskih vojakov, kako korakajo po centru mesta. Tam so jih pričakali številni sonarodnjaki, ki so jih želeli pozdraviti. Številni vzklikajo “Slava oboroženim silam“, mnogi plešejo.

                   

Vrh ukrajinske vojske kljub temu svari, da so v mestu še vedno številni pripadniki ruske vojske, ki so se preoblekli v civilna oblačila in se sedaj skušajo na tak način pretihotapiti nazaj na okupirano ozemlje in nadaljevati z bojem. Ukrajinci jim sporočajo: “Imate samo eno možnost, da se izognete smrti – takojšnjo predajo.”

Takšni prizori so zaokrožili po svetu, ko so v Herson vkorakali Ukrajinci.

Kot je bilo pričakovano: zapustili so vas!
A kot že rečeno, v ozadju slavja na ulicah so se med civiliste pomešali tudi preoblečeni vojaki. Ukrajinska vojska jim je na spletu namenila posebno sporočilo. “Ruski vojaki! Kot je bilo pričakovano, po umiku glavne skupine ruske vojske iz ukrajinskega Hersona, so vas vaši poveljniki prepustili usodi. Vaši poveljniki vas pozivajo, da se preoblečete v civilna oblačila in skušate sami pobegniti iz Hersona. Tega očitno ne morete storiti!” Sporočilo se nato nadaljuje, da so vse poti iz Hersona močno zastražene in da bo vsak, ki bo skušal pobegniti tudi “uničen”.

Očitno ni šlo za past
Rusko obrambno ministrstvo je že okrog 12. ure naznanilo popoln umik ruskih sil iz zahodnega brega reke Dneper, vključno s Hersona, poroča Kyiv Independent. Včeraj smo poročali, da je umik precej nenavaden, ukrajinski predsednik pa je dejal, da Rusi ne podarjajo daril. Kot kaže, je na strani slednjih vendarle prevladala presoja, da se je iz Hersona, ki ga ni bilo mogoče več oskrbovati, bolje umakniti in koncentrirati sile na področju nekdanjega zaledja fronte.

Tako je prišlo do enega največjih vojaških uspehov Ukrajincev v vojni do sedaj. V času od 1. 10. do 9. 11. so slednji osvobodili 1381 kvadratnih kilometrov ozemlja in 41 naselij.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...