[Video] V Ekvadorju ubili predsedniškega kandidata

Datum:

V ekvadorski prestolnici Quito so v sredo ubili predsedniškega kandidata Fernanda Villavicencia. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, so 59-letnika ustrelili, ko je po predvolilnem zborovanju vstopal v avtomobil. Osumljeni atentata je umrl po spopadu z varnostnimi silami.

                   

Ekvadorski predsednik Guillermo Lasso je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju obljubil, da ta zločin ne bo ostal nekaznovan. Sporočil je še, da je sklical sejo sveta za nacionalno varnost.

Urad državnega tožilstva Ekvadorja je kasneje na omrežju X objavil, da je po strelskem obračunu z varnostnimi silami umrl osumljenec za atentat. Kot so pojasnili, je bil osumljeni med obstreljevanjem ranjen, po aretaciji pa je podlegel poškodbam.

Državo uničujejo tihotapci mamil
59-letni nekdanji sindikalist in novinar Villavicencio je bil eden od osmih predsedniških kandidatov za volitve, ki bodo 20. avgusta. Glede na javnomnenjske raziskave bi se na volitvah uvrstil na peto mesto z okoli 7,5 odstotka glasov. Vodil je Gibanje zgradimo Ekvador in je veljal za enega najglasnejših aktivistov proti korupciji v državi v obdobju vladavine nekdanjega predsednika Rafaela Corree od leta 2007 do leta 2017. Obsojen je bil tudi na 18 mesecev zapora zaradi žaljenja bivšega predsednika, nato pa je pobegnil med domorodce v Ekvadorju, preden je dobil zatočišče v Peruju, poroča The Guardian.

Foto: AFP

Opozicijski politiki so ga letos kritizirali, ker je nasprotoval ustavni obtožbi predsednika Lassa, ki je potem sklical predčasne volitve. Ameriška televizija ABC poroča, da nasilje v Ekvadorju zadnja leta močno narašča skupaj s tihotapljenjem mamil. Predsednik Lasso za naraščanje nasilja krivi mehiške in albanske mamilarske tolpe, ki se borijo za nadzor trgovine z drogami, še navaja STA.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Blokiranje zbiranja podpisov, v boj proti zdravnikom celo s tujo PR službo?

Od začetka zbiranja podpisov za spremembo kazenskega zakonika, ki...

Evrovolitve kot “horuk v stare čase”?

Kdor je pozorno spremljal dogajanje pred zadnjimi volitvami v...