[Video] V komunistični Kitajski vre zaradi novih koronavirusnih zapor – se maje celo komunistična partija?

Datum:

Po vsej komunistični Kitajski so izbruhnili nasilni protesti kot odziv na odločitev vlade, da ponovno uvede ukrepe za zapiranje zaradi koronavirusa. Le-ti so spet začeli veljati ob skokovitem porastu števila okužb s koronavirusom.

Na desetine mest po vsej državi je znova zaprtih, kar je prizadelo milijone ljudi in negativno vplivalo na gospodarske napovedi. V velikih demonstracijah v tovarni iPhonov se je tisoče delavcev spopadlo z oblastmi, nekateri protestniki so pobegnili iz zaklenjenih zgradb, spletno ogorčenje je povzročila smrt dojenčice, ki je umrla, ker njen oče zaradi zapor v državi ni mogel dobiti zdravstvenih storitev.

Poročilo ugotavlja, da so nemiri brez primere za komunistični narod, ki ima zgodovino uporabe sile za zatiranje nesoglasij. Kitajska, od koder izvira pandemija koronavirusa, je v petek poročala o novem visokem številu okužb s koronavirusom, z več kot 32.000 novimi primeri. Številke so se začele širiti tako hitro, da so strokovnjaki opozorili, da je Kitajska potencialno “prešla točko brez vrnitve”.

“Kitajska je morda že prešla točko brez vrnitve, saj je malo verjetno, da bo brez še enega strogega zapora, kot je bil v Šanghaju, spet dosegla ničelno stopnjo koronavirusa,” je dejal glavni kitajski ekonomist Macquarie Larry Hu. “Kar lahko oblikovalci politik storijo zdaj, je, da upočasnijo širjenje virusa, tj. izravnajo krivuljo, tako da zaenkrat poostrijo nadzor nad koronavirusom.”

Kitajce mineva potrpljenje
Čeprav je veljalo, da so številke nov rekord za Kitajsko, tega ni mogoče vedeti, saj je bila Kitajska med pandemijo velikokrat obtožena, da laže o tem, koliko primerov in smrti je imela. “Pri Foxconnu smo priča bankrotu kitajskega modela,” je dejal Wu Qiang, politični analitik iz Pekinga, v zvezi s proizvodnim obratom, ki proizvaja Applove telefone iPhone. “Gre za propad podobe Kitajske kot proizvodne elektrarne, pa tudi za odnos Kitajske do globalizacije.” Li Qiang, ustanovitelj in izvršni direktor China Labor Watch, je dodal: “Če bo vlada nadaljevala s svojo politiko ničelne tolerance zaradi koronavirusa, bo Foxconn le začetek. Danes je to Foxconn, vendar se tudi bodo druge tovarne soočile s podobnimi situacijami.”

Protesti v podjetju Foxconn, ki so postali nasilni, so prišli kot odgovor na nepravočasno izplačilo bonusov delavcem, ker podjetje ni upoštevalo strogih državnih omejitev glede koronavirusa z izolacijo novih delavcev od tistih, ki so bili pozitivni, piše v poročilu. Podjetje je trdilo, da je do zamud prišlo zaradi “tehnične napake”, in zaposlenim, ki so želeli dati odpoved, ponudilo plačilo 1.400 dolarjev in jim omogočilo brezplačen prevoz domov.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Po Golobovi napovedi o reformi zdravstva novih pet kirurgov dalo odpoved

Pred dnevi se je premier Robert Golob spet izprsil...

Varnostni strokovnjak opozoril profesorja FDV, da trosi neresnice o Gazi

"Nekaj pomislekov ob Prebiličevim politiziranju. Genocid – primerjati Srebrenico...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...

[Video] Sovražni izpad Jenulla: Ukinil bi prenos nedeljskih maš na RTV

Kolesarski aktivist Jaša Jenull se v svojem zadnjem video...