[Video] V Moskvi in drugod ljudje zmrzujejo na ulicah in v stanovanjih

Datum:

Po nesreči v tovarni streliva Klimovsk je na deset tisoče Rusov ostalo brez vode in ogrevanja. Razmere so še posebej hude v Moskvi, kjer so temperature strmoglavile na – 30 stopinj °C. Ruske oblasti obenem trošijo milijarde dolarjev za financiranje vojne v Ukrajini. 

Nekateri razjarjeni Rusi so se zaradi razmer podali na ulice, a so hitro naleteli na policiste, ki so shod razgnali, poroča Moscow Times. “Policija je hitro prišla, da bi prekinila shod. Želim si, da bi vrnili ogrevanje tako hitro, kot so poslali policiste,” je dejal prebivalec Moskve.

Nesreča v tovarni streliva se je pripetila 4. januarja letos v Podolsku, mestu, ki je od središča Moskve oddaljeno slabih 50 kilometrov. Zaradi nesreče so prizadeta mesta Kimki, Balašinka, Lubertsi, Podolsk, Čekov, Naro-Fominsk in Podolsk, poroča Newsweek.

Točen vir težav ni znan. V medijih je moč prebrati špekulacije, da so krizne razmere povezane neposredno z nesrečo v tovarni streliva. Pomanjkanje ogrevanja, ki je sledilo nesreči v kotlovnici tovarne, pa so sledile še ločene težave. Zaradi nizkih temperatur v številnih stavbah poka vodovodna napeljava.

Po poročanju ruskih medijev so brez energije ostali v več predelih Moskve. V ruski prestolnici in ostalih mestih v neposredni okolici je brez elektrike in/ali ogrevanja ostala približno četrtina ljudi.

Krizne razmere naj bi doslej terjale dve smrtni žrtvi. Zaradi zastrupitve z ogljikovim dioksidom je umrl par v moskovski regiji.

Do izpadov elektrike pa naj bi po poročanju medijev prišlo tudi v drugih večjih mestih, kot so denimo Sankt Peterburg, Rostov, Volgograd, Voronež, Primorsko območje in Jekaterinburg.

Po socialnih omrežjih so se razširili posnetki prebivalcev, ki se glasno pritožujejo nad drastičnimi razmerami. V nekem posnetku Moskovčani trdijo, da jim ni preostalo drugega, kot da ogrevajo stanovanja s plinskimi gorilniki, grelniki in s čimer koli, kar imajo pri roki. Ponekod po ulicah prižigajo manjše kresove, da bi se ogreli.

Ruski predsednik je kot odgovor na krizo ukazal nacionalizacijo tovarne streliva. Vest je sporočil guverner moskovske regije Andrej Vorobjov, ki trdi, da prihaja do nacionalizacije zaradi tega, ker so ruske oblasti uspele locirati dva lastnika tovarne v tujini. “Podeljena nam je bila pravica, da v okviru izrednih razmer prevzamemo nadzor nad kotlovnico v tovarni,” je povedal guverner. Dodal je še, da so s to zelo slabo upravljali in da na licu mesta praktično ni bilo najti usposobljenega osebja.

Ruski pristojni organi so zoper tovarno streliva sprožili preiskovalni postopek. Včeraj so v izjavi za javnost sporočili, da so pridržali namestnika vodje tovarne, vodjo kotlovnice in generalnega direktorja tovarne.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Golob na pogorišče odmevne afere Litijska poslal Andrejo Katič

Na prizorišče odmevne afere Litijska predsednik vlade Robert Golob...

[Video] Razkriti posnetek dokazuje vpletenost uslužbenca UNRWA v oktobrski masaker v Izraelu

Izrael je razkril prestreženo vsebino telefonskega pogovora, kjer Memduh...

Fides pod lažno presumpcijo, da imamo v Slovenji vladavino prava

Včeraj je Fides sklenil, da na ustavno sodišče vloži...