[Video] V neurjih po Evropi umrlo vsaj 12 ljudi: Za dva otroka v Avstriji usoden padec dreves

Datum:

V četrtek so v večjem delu južne in srednje Evrope divjala huda neurja, v katerih je umrlo najmanj 12 ljudi. Na avstrijskem Koroškem je bilo neurje usodno tudi za dva otroka, stara komaj 4 in 8 let. Poleg njiju pa so življenje izgubile še tri odrasle osebe po tem, ko se je nanje prevrnilo drevo.

Deklici, za kateri je bila nevihta usodna, sta plavali v jezeru. Ko je izbruhnilo neurje, sta zatočišče našli pod drevesi, kar pa se je končalo usodno po tem, ko so se drevesa prevrnila nanju.

Na območju, kjer sta preminila otroka, se je poškodovalo še 15 ljudi. Ker je nevihta povzročila podiranje dreves in odkrivanje streh, so bile na teren poslane reševalne službe, stekla pa je tudi iskalna akcija za pogrešanimi.

Ker je bila posledično motena oskrba z električno energijo, so se avstrijske železnice po poročanju Westobserverja odločile, da ustavijo promet na avstrijskem Koroškem, avstrijskem Štajerskem in Vzhodnem Tirolskem. Na račun velikega izpada napajanja je po poročanju STA v vlakih obstalo tudi kar nekaj potnikov. 

https://www.youtube.com/watch?v=kVuj6KbwILk

Center za meteorologijo in geodinamiko je sporočil, da bo slabo vreme na jugu države prizadelo tudi druge regije, huda neurja pa so v regiji dosegla hitrost do 139 kilometrov na uro. Zaradi slabih vremenskih razmer so bili prekinjeni različni festivali, ki trenutno potekajo v regiji.

Avstrijski kancler Karl Nehammer in predsednik Alexander Van der Bellen sta izrazila sožalje žrtvam, Van der Bellen pa je smrt otrok opisal kot neizmerno tragedijo.

Na Korziki bilo najhuje
O smrtnih žrtvah neurja pa poročajo tudi iz sosednje Italije in francoskega sredozemskega otoka Korzika. V Toskani so padla drevesa končala življenje dveh oseb, ranjenih pa je bilo 20 oseb. Tako kot v Avstriji je tudi tukaj prišlo do prekinitve delovanja železniškega prometa. Na račun poplav in podrtih dreves pa je bil oviran tudi cestni promet. Na Korziki, kjer je življenje izgubilo pet oseb, je bilo najhuje, saj so sunki vetra dosegli do 224 kilometrov na uro. Ker pa je iskalna akcija še v teku, še ni mogoče govoriti o končnih številkah.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...