[Video] V neurjih po Evropi umrlo vsaj 12 ljudi: Za dva otroka v Avstriji usoden padec dreves

Datum:

V četrtek so v večjem delu južne in srednje Evrope divjala huda neurja, v katerih je umrlo najmanj 12 ljudi. Na avstrijskem Koroškem je bilo neurje usodno tudi za dva otroka, stara komaj 4 in 8 let. Poleg njiju pa so življenje izgubile še tri odrasle osebe po tem, ko se je nanje prevrnilo drevo.

Deklici, za kateri je bila nevihta usodna, sta plavali v jezeru. Ko je izbruhnilo neurje, sta zatočišče našli pod drevesi, kar pa se je končalo usodno po tem, ko so se drevesa prevrnila nanju.

Na območju, kjer sta preminila otroka, se je poškodovalo še 15 ljudi. Ker je nevihta povzročila podiranje dreves in odkrivanje streh, so bile na teren poslane reševalne službe, stekla pa je tudi iskalna akcija za pogrešanimi.

Ker je bila posledično motena oskrba z električno energijo, so se avstrijske železnice po poročanju Westobserverja odločile, da ustavijo promet na avstrijskem Koroškem, avstrijskem Štajerskem in Vzhodnem Tirolskem. Na račun velikega izpada napajanja je po poročanju STA v vlakih obstalo tudi kar nekaj potnikov. 

https://www.youtube.com/watch?v=kVuj6KbwILk

Center za meteorologijo in geodinamiko je sporočil, da bo slabo vreme na jugu države prizadelo tudi druge regije, huda neurja pa so v regiji dosegla hitrost do 139 kilometrov na uro. Zaradi slabih vremenskih razmer so bili prekinjeni različni festivali, ki trenutno potekajo v regiji.

Avstrijski kancler Karl Nehammer in predsednik Alexander Van der Bellen sta izrazila sožalje žrtvam, Van der Bellen pa je smrt otrok opisal kot neizmerno tragedijo.

Na Korziki bilo najhuje
O smrtnih žrtvah neurja pa poročajo tudi iz sosednje Italije in francoskega sredozemskega otoka Korzika. V Toskani so padla drevesa končala življenje dveh oseb, ranjenih pa je bilo 20 oseb. Tako kot v Avstriji je tudi tukaj prišlo do prekinitve delovanja železniškega prometa. Na račun poplav in podrtih dreves pa je bil oviran tudi cestni promet. Na Korziki, kjer je življenje izgubilo pet oseb, je bilo najhuje, saj so sunki vetra dosegli do 224 kilometrov na uro. Ker pa je iskalna akcija še v teku, še ni mogoče govoriti o končnih številkah.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

Grims: Nobenega migracijskega pakta ne potrebujemo, potrebujemo drastično spremembo v Bruslju

Evropski parlament je v tem tednu sprejel migracijski pakt,...

[Video] Izraelski zunanji minister: EU naj takoj sankcionira Iran!

Iranska revolucionarna garda je pred obalo Združenih arabskih emiratov...

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...