Ameriški preiskovalci zdaj uradno – pri nas zelo priljubljeni TikTok je veja kitajske komunistične partije

Datum:

Predstavniški dom v ZDA je člane kongresa pozval, naj se zaradi skrbi glede zasebnosti  in varovanja podatkov izogibajo uporabi zelo priljubljene platforme TikTok, saj naj bi bila uporaba platforme visoko tvegana. Urad za kibernetsko varnost je namreč opozoril na to, da aplikacija v kitajski lasti uporablja uporabniške podatke. Na njihove trditve se je odzval tudi TikTok, ki je omenjene trditve demantiral in dejal, da so obtožbe lažne, piše Insider. Velikana družbenih medijev  že dlje časa povezujejo s kitajsko komunistično partijo (KPK), vendar so trditve doslej vedno zanikali.

V Uradu CAO za kibernetsko varnost v ZDA menijo, da priljubljena platforma TikTok predstavlja “veliko tveganje” za svoje uporabnike, ker ne zagotavlja preglednosti, ko gre za zaščito podatkov uporabnikov. Iz omenjenega razloga so v uradnem priporočilu odsvetovali prenos ali uporabo aplikacije, saj naj bi imela dotična možnost shranjevanja uporabniških podatkov, ki se potencialno lahko “rudarijo v komercialne in zasebne namene.” Priporočilo je ena od posledic, povezanih s člankom New York Timesa, ki je januarja 2020 poročal, da je Pentagon naročil vojski, naj izbriše TikTok iz vseh pametnih telefonov.

Glavni upravni uradnik predstavniškega doma ameriškega kongresa je izdal kibernetski nasvet za TikTok in ga označil za “visoko tveganega” z osebnimi podatki, do katerih se dostopa znotraj Kitajske. Močno odsvetujejo uporabo ali prenos aplikacije iz varnostnih razlogov. V uradnem nasvetu, ki so ga delili z javnostjo, so navedli svoje pomisleke, ki so se pojavili ob podrobnejši raziskavi platforme. Pomisleki glede varnosti podatkov vključujejo dostop do lokacije naprave, koledarja in fotografij. Po njihovem poročilu sodeč lahko aplikacija pridobi tudi druge podatke, kot so ime omrežja WiFi, naslov Apple Mac, osebna telefonska številka in ostalo.

Glavni upravni uradnik predstavniškega doma ameriškega kongresa je izdal kibernetski nasvet za TikTok in ga označil za “visoko tveganega” z osebnimi podatki, do katerih se dostopa znotraj Kitajske: “ne priporočamo prenosa ali uporabe te aplikacije zaradi te varnosti in zasebnosti skrbi”, je na Twitterju objavil zapis in priporočilo komisar iz Zvezne komisije za komunikacije Brendan Carr.

“Obtožbe v svetovanju House CAO o TikToku segajo od zavajajočih do napačnih,” je za Insider povedal tiskovni predstavnik TikTok, ki je dejal, da so zaradi številnih netočnih navedenih podatkov v nasvetu, zahtevali sestanek. Izrazili naj bi tudi veselje nad sodelovanjem z Uradom glavnega upravnega uradnika, da bi lahko vsem članom in osebju svetovali o konkretnih korakih, ki jih lahko sprejmejo, da ohranijo svoje podatke varne in zasebne pri uporabi katere koli socialne platforme za povezovanje s sestavinami. Urad se na njihovo zahtevo po poročanju tujih medijev še ni odzval.

TikTok naj bi aktivnost uporabnikov spremljal drugače kot ostali
Portal Itech je nedavno pisal o raziskavi, ki je pokazala, da je TikTok, ki je v lasti kitajskega ByteDance, sposoben spremljati dejavnost v svojem brskalniku v aplikaciji. Ko se uporabniki dotaknejo oglasov TikTok ali obiščejo povezave v uporabnikovem profilu, aplikacija ne odpre strani na način, kot to počnejo brskalniki, kot sta Google Chrome ali Applov Safari, in namesto tega uporabi brskalnik, ki ga je ustvaril TikTok in ima možnost prepisati dele spletne strani. Forbes  je poročal, da so ugotovitve dunajskega raziskovalca programske opreme Felixa Krausea pokazale, da lahko TikTok sledi aktivnosti svojih uporabnikov v svojem brskalniku v aplikaciji tako, da vstavi vrstice kode, zlasti JavaScript, v spletna mesta, obiskana v aplikaciji. To ustvari nove ukaze, ki TikTok-u omogočajo, da ve, kaj uporabniki počnejo v njegovem brskalniku v aplikaciji.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...