[Video] V New Yorku večkrat zabodli ikono svobode izražanja, nad katerim je Homeini razglasil smrtno obsodbo!

Datum:

V ameriški zvezni državi New York so danes na odru napadli indijsko-britanskega pisatelja in ikono svobode izražanja Salmana Rushdieja, poročajo tuje tiskovne agencije. O njegovem zdravstvenem stanju za zdaj ni informacij. Policija je potrdila, da je šlo za napad z nožem, napadalec pa naj bi Rushdieja zabodel v vrat.

                   

Na prizorišče incidenta v mestu Chautauqua na zahodu zvezne države New York so poklicali policijo in reševalne službe, je potrdila policija. Videoposnetek incidenta prikazuje ljudi, ki so Rushdieju po napadu priskočili na pomoč. Reševalne službe so pisatelja s helikopterjem prepeljale v tamkajšnjo bolnišnico, policija pa je napadalca že pridržala.

Napadalec naj bi po poročanju ameriške tiskovne agencije Associated Press pisatelja udaril ali zabodel deset do 15-krat. Poleg vboda v vrat naj bi pisatelj utrpel tudi manjšo poškodbo glave, poroča britanski BBC. Napad je po navedbah očividcev trajal približno 20 sekund. “Ne poznamo podobnega primera javnega nasilnega napada na književnika na ameriških tleh,” je v izjavi po incidentu dejala izvršna direktorica ameriškega PEN Suzanne Nossel.

Nad Rushdiejem iranski ajatola Homeini razglasil smrtno obsodbo
75-letni Rushdie je v preteklosti večkrat doživel grožnje s smrtjo. Zaradi njegovega romana Satanski stihi, ki naj bi domnevo očrnil islam, je leta 1989 nekdanji iranski verski voditelj ajatola Homeini zanj izrekel smrtno obsodbo oziroma fatvo. Spomnimo, da je iranski režim eden glavnih podpornikov svetovnega terorizma, v kolaboraciji s slovensko levico pa so med leti 2008 in 2011 oprali kar za milijardo dolarjev iranskega denarja, kar organi pregona niso nikoli pripeljali do pravnega epiloga.

Ajatola Homeini (vir: Twitter)

Obsodbo tega nizkotnega dogodka so obsodili številni svetovni politiki, med njimi tudi Janez Janša in ob tem zapisal: “Grozljiv napad na Rushdieja zaradi temeljne pravice svobode govora. Naše misli in molitve so z njegovimi bližnjimi. Pravico do svobode govora bomo branili ne glede na ceno.”

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...