[Video] V Temi dneva Hojs o tem, na koga je mislil, ko je visokega uradnika Bruslja primerjal s “svinjo” in ali svoje besede obžaluje 

Datum:

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs poudarja, da v svojem zapisu na Twitterju ni nikogar označil za svinjo, temveč je želel le predstaviti dva tipa vrednot, ki sta se pojavila na različnih slovesnostih. Kot je pojasnil v nadaljevanju, pa bi lahko koga označil s to oznako, denimo osebo, ki se je obrnila proti lastni domovini in predlagala blokado evropskih sredstev, čeprav to zanika. Kot pojasnjuje Hojs v oddaji Tema dneva, se nima nikomur opravičevati, saj ni nikogar poimenoval “svinja”. “Jaz sem to povedal že večkrat. Jaz sem v svojem Tweetu govoril o dveh tipih vrednot,” je dejal. Ena vrednota je tista, ki smo jo videli na trgu republike, druge pa so tiste, ki so jih oglaševali in podoživljali na Prešernovem trgu. “V svojem govoru pa sem povedal, da bi lahko koga imenoval, ne pa da ga tudi imenujem.”

                   

V medijih so zaokrožila poročila, da so nekateri evropski komisarji poskušali s pogojevanjem zaustaviti potrditev slovenskega načrta za okrevanje. Omenjalo se je tudi komisarja Janeza Lenarčiča, a so to v njegovem kabinetu to odločno zanikali. Tina Štrafela, pristojna za komuniciranje, je namreč na Twitterju zapisala: “V povezavi z insinuacijami skomuniciranimi na skrajno nedostojen in nedopusten način sporočam, da se komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič v nobenem trenutku ali fazi postopka ni zavzemal za pogojevanje ali blokado slovenskega načrta za okrevanje.”

Spomnimo, na to je namignil tudi notranji minister Aleš Hojs, ki je zanikal, da je s svojo izjavo o “svinjah” meril na podpredsednika Evropske komisije in komisarja za zeleni dogovor Fransa Timmermansa. “Ni on tisti, ki sem ga imel v mislih, da bi ga lahko tako poimenoval. Poznate kakšnega komisarja v zgodovini Evropske unije, ki bi se priključil ideji, da se EU sredstva ne odobrijo državi iz katere prihaja, torej domovini,” je pojasnil v zapisu na Twitterju socialnemu demokratu Matjažu Nemcu.

Kljub vsemu se je minister Hojs v izjavi za medije zaradi izrečenih besed, da bi lahko kot svinjo označil višjega predstavnika v evropski birokraciji, v pismu evropski komisiji opravičil, k čemur ga je že pred nekaj dnevi pozval predsednik republike Borut Pahor. Kot pojasnjuje Hojs v oddaji Tema dneva, se nima nikomur opravičevati, saj ni nikogar poimenoval “svinja”. “Jaz sem to povedal že večkrat. Jaz sem v svojem Tweetu govoril o dveh tipih vrednot,” je dejal. Ena vrednota je tista, ki smo jo videli na trgu republike, druge pa so tiste, ki so jih oglaševali in podoživljali na Prešernovem trgu. “V svojem govoru pa sem povedal, da bi lahko koga imenoval, ne pa da ga tudi imenujem.”

Nekateri komisarji so se zavzemali za blokado sredstev
V nadaljevanju Hojs pojasnjuje, da je bral enega izmed zapisnikov komisarjev. “Ena izmed njih je bila Vera Jourova, ki je povedala, da je potrebno pogojevati oziroma narediti nekatere mejnike, zato da bomo lahko črpali sredstva s tem, da bomo uravnotežili oglaševanje v slovenskih medijih,” je dejal. Jourova je pri tem posebej izpostavila STA. Drugi je bil komisar Reynolds, ki je želel pogojevanje sredstev povezati z imenovanjem evropskih tožilcev. “Tretji je bil tudi eden izmed komisarjev katerega imena se ne spomnim, ki je svoja vprašanja vezal na okoljsko problematiko,” je še dodal. Pri tem izpostavlja, da je eksplicitno zapisano, da se je komisar Lenarčič pridružil tem stališčem.

Množica protestnikov je zaradi žalitve kristjanov zahtevala odstop državnega sekretarja Jerneja Štromajerja. (Foto: Twitter)

Pahor je Hojsa pozval, naj najde način, kako se bo opravičil. “Jaz sem potem kasneje obrazložil, da to opravičilo ni potrebno, način pa sem že našel še preden me je on pozval,” je še v nadaljevanju pojasnil Hojs. Pismo evropski komisiji je sam napisal dan kasneje, v petek. Pravi pa, da ga malce čudi njegova vnema po tem, da se je potrebno opravičiti in spomnil, da denimo ni nihče pozval Jerneja Štromajerja, ki je govoril o kristjanih kot o umazanih živalih, naj se opraviči.

Smo suverena država v Evropski uniji
Hojs poudarja, da smo se v Evropsko unijo povezali prostovoljno. “V tej prostovoljni povezavi bomo seveda zagovarjali svoja stališča in vrednote in se nikomur opravičevali, predvsem takim, ki so tam že nekaj let in pozabijo na domovino,” je še bil kritičen. Odnosa evropskih oblasti do slovenskih ne vidi kot hladnega. “Moram reči, da tisto kar sem videl, še posebej po večerni predstavi na blejskem otoku, je to daleč od tistega, kar so mediji pisali,” je še dodal. Tudi s komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson, ki je iz izrazito socialističnega bloka se je pogovarjal o tem, kaj vse bi bilo v Sloveniji potrebno spraviti naprej in katere primere zaključiti.

Podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans (Foto: STA)

Glede Timmermansa je še opozoril, da je slednji pred leti zavrnil odgovor na vprašanje, kako bo Slovenija reševala uresničevanje vladavine prava na podlagi odločbe ustavnega sodišča. “Timmermans je takrat odgovoril, da šolstvo ni v pristojnosti EU, medtem ko so ga novinarji spraševali o vladavini prava,” je pojasnil Hojs in pri tem Timmermansu očital, da kot ista oseba sedaj uči druge o vladavini prava. Hojs tudi poudarja, da bo Slovenija v času predsedovanja dala poudarek na to, da se slišijo vsi glasovi v EU. “Da se slišijo tudi glasovi tistih v EU, ki si drugače predstavljajo relokacijo, odgovornost in solidarnost,” je še dodal. Dodaja, da v tem primeru ne gre samo za države Višegrajske skupine, temveč tudi za Dansko, ki izrazito nastopa proti takšni obravnavi, nezadovoljni pa so tudi na Nizozemskem.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...