[Video] Vnovična zmedenost Bidna ob podpisu pomembnega zakona – ali zares ve, kaj je podpisal?

Datum:

Predsednik Biden je v torek podpisal zakon o zmanjševanju inflacije, ambiciozen ukrep, katerega namen je zmanjšati inflacijo, znižati cene zdravil na recept, spopasti se s podnebnimi spremembami, zmanjšati primanjkljaj in uvesti minimalni davek na dobičke največjih korporacij. Ob podpisu so mu prisotni namenili aplavz, Biden pa je ob tem deloval izredno zmedeno (ponovno), kar je povzročilo tudi smešne odzive na Twitterju.

Predsednik Joe Biden je v torek podpisal zgodovinski zakon o podnebju, zdravstvenem varstvu in davkih, pri čemer je dejal, da je njegova administracija v “sezoni vsebine“, potem ko je zakonodaja več kot eno leto ostajala na njegovem dnevnem redu. “S tem zakonom so Američani zmagali, posebni interesi pa izgubili,” je dejal Biden med slovesnostjo v Beli hiši ob strani vodje senatne večine Chucka Schumerja in predstavnika večine v predstavniškem domu Jima Clyburna.

Svoj mandat je Joe Biden nastopil v težkih časih za Ameriko, je pa za tuje medije povedal, da ob tem niso omahovali in popustili. Res je, niso popustili, čeprav se zaradi njegove zmedenosti in vedenja, ki je posledica ne le njegove starosti, ampak tudi domnevne demence, pojavlja vprašanje, koliko zaslug pri dejanskem odločanju se lahko pripisuje njegovim kolegom. Priča njegovi zmedenosti na določenih dogodkih in v prisotnosti političnih kolegov je postala stalnica, Biden pa je zaradi tega postal glavni akter mnogih memov na družbenih omrežjih. Tokrat ponovno.

https://twitter.com/Nikolai11449196/status/1559756667218190338?s=20&t=lmb4yi1wo-M1-KSZM5YwHg

Pa vendar je bil veliki zakon sprejet, predstavniški dom je namreč predlog zakona sprejel v petek z 220 proti 207 glasovi nekaj dni po tem, ko ga je sprejel senat s tesnim strankarskim glasovanjem, pri čemer je glas podpredsednice Harris glasove izenačil. Sprejetje zakona je zaznamovalo eno najuspešnejših zakonodajnih prizadevanj kongresnih demokratov na tej seji pred spornimi vmesnimi volitvami. Kljub velikemu pomenu tega podpisa so se na Twitterju mnogi pošalili na račun Bidena, češ, da verjetno sploh ne ve, kaj je podpisal.

Namen zakona je znižati stroške zdravstvenega varstva, boj proti podnebnim spremembam, zvišanje davkov za nekatera velika podjetja in zmanjšanje primanjkljaja
Zakon o zmanjševanju inflacije bi namenil približno 370 milijard dolarjev za boj proti podnebnim spremembam in povečanje proizvodnje energije v ZDA, pri čemer bi uporabil spodbude za zasebna podjetja, da proizvedejo več obnovljive energije, in za gospodinjstva, da spremenijo svojo porabo in porabo energije. Predlog zakona bi tudi omogočil Medicare, da se pogaja o cenah zdravil na recept in razširi subvencije za zdravstveno zavarovanje za milijone Američanov. Za plačilo porabe bi predlog zakona z novimi davčnimi določbami zbral na stotine milijard prihodkov – od katerih bodo največji pripadli velikim korporacijam v državi. To bi tudi močno podhranjeni davčni upravi omogočilo največje povečanje proračuna v njeni zgodovini, piše Washington Post.

Kot so uradniki Bele hiše v zadnjem tednu večkrat povedali, je Biden v torek znova poudaril, da nihče, ki zasluži manj kot 400.000 dolarjev na leto, ne bo plačal “niti penija več” davkov. Na novembrskih vmesnih volitvah je posredno zagovarjal tudi demokrate, pri čemer je opozoril, da noben republikanec ni glasoval za zakon o zmanjšanju inflacije.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Svet SDS: Država ukinja volišča in otežuje glasovanje

SDS je na seji sveta stranke, ki ga je...

Ruske službe so s pomočjo Poljaka hotele izvršiti atentat na Zelenskega

Poljak je bil aretiran zaradi suma zarote z rusko...

Evropski uniji zmanjkuje denarja za “zeleni prehod”

Evropska unija ima grandiozne plane, za katere še nima...

Kaj imajo skupnega palestinofili Golob, Sanchez, Store in Varadkar?

Slovenija se je pridružila zloglasni trojki, ki želi priznati...