[Video] Zaostrene razmere na poljsko-beloruski meji: Poljski pomoč ponudil tudi slovenski premier Janša!

Datum:

Razmere na poljsko-beloruski meji se nevarno zaostrujejo, saj migranti postajajo vse bolj predrzni in nasilni. Na beloruski strani državne meje čakajo množice ilegalcev, ki uničujejo žičnate ovire s škarjami in poljske uniformirance obmetavajo s kamenjem in vejami … Poljska Belorusijo obtožuje, da želi privesti do resnih spopadov, celo do strelskih obračunov. Podporo Poljski je zagotovil tudi slovenski premier Janez Janša. “Poljska brani našo skupno evropsko mejo,” je tvitnil slovenski premier Janez Janša. Ob tem je zagotovil pripravljenosti Slovenije, da ponudi pomoč.

Na družbenih omrežjih so se pojavili videoposnetki, ki prikazujejo na stotine ilegalcev, napotenih proti poljski državni meji, ki so vse bolj pasji. Kot je dejal poljski viceminister za zunanje zadeve Piotr Wawrzyk, želi Belorusija izsiliti resen incident, in da bi bilo za Belorusijo še najboljše, da bi prišlo do streljanja ter žrtev, poroča Rzeczpospolita.

V pripravi je tudi večja provokacija v regiji Kuźnica Białostocka. Migrantom in beloruskemu režimu diktatorja Aleksandra Lukašenke pa se v napadu na Poljsko pridružujejo tudi humanitarne organizacije, ki jo obtožujejo, da ji vladajo nacionalisti, ki lomijo mednarodno pravo s področja azila s tem, ko potiskajo migrante nazaj v Belorusijo ter ne sprejemajo njihovih vlog za zaščito.

Viceminister za notranje zadeve in administracijo Maciej Wąsik pa je v luči zaostrenih razmer zapisal, da je poljska oblast pripravljena na vsakršen scenarij. Da se poljski meji približuje večja skupina migrantov, pa je potrdil tudi Beloruski odbor za državno mejo. Znano je, da so EU, ZDA in Velika Britanija na Belorusijo naložile sankcije, potem ko se je režim Aleksandra Lukašenke pričel brutalno znašati nad protestniki.

Do nasilja nad demonstranti je prišlo leta 2020, po tamkajšnjih predsedniških volitvah. Znano je tudi, da so na poljski, zlasti pa na beloruski strani meje že umrli migranti. Poljaki pa ne nameravajo popuščati pritiskom Lukašenka, migrantov in humanitarnih organizacij. Kot je dejal poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki, je meja za njih sveta, in da so Poljaki zanjo prelivali svojo kri.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...

Ministrica se še naprej trudi razdeliti neuporabne Linux računalnike

Ministrica za digitalno preobrazbo  Emilija Stojmenova Duh bi morala...

Vlada želi davčno uničiti še eno priljubljeno obliko podjetništva

Vlada Roberta Goloba pripravlja nov predlog zakona o dohodku...

Ni služb: Švarc Pipanova, Škoficeva in Kaja Širok ostajajo na nadomestilih

Robert Golob je ta mesec prejel 6726 bruto ali...