[Video] Zveza borcev pripravlja nov partizanski film “Preboj”, za katerega je lobirala tudi Violeta Tomič – financirali ste ga tudi vi!

Datum:

Kampanja za zbiranje finančnih sredstev za snemanje novega partizanskega filma “Preboj” v produkciji Zveze združenj borcev za vrednote NOB (ZZB NOB) na spletni platformi za množično financiranje Adrifund je zbrala 12.901 evro. Ob tem pa niso razkrili, koliko denarja so prispevali v ZZB NOB, ki je v obdobju 2015-2018 od države prejela skoraj 1,6 milijona evrov.

Novi partizanski film “Preboj” naj bi po trditvah na Adrifundu pripovedoval zgodbo o preboju okoli 450 partizanov na Menini planini, kjer jih je obkolilo 12 tisoč pripadnikov SS. Zgodba je po pisanju Siola zasnovana na knjigi Past na Menini planini avtorja Franca Severja – Frante, ki je bil v času bitke, ki se je odvijala marca 1945, 22-letni poveljnik.

Film kot tak ne predstavlja nobenih problemov per se. Predstavlja pa problem netransparentnost, povezana s projektom. Namreč, želi se ustvariti slika, da je za snemanje filma dovolj že zbranih 12.901 evrov, ki so jih prispevali posamezniki. Jasno je, da je kaj takega ob snemanju filma s tolikšnim številom ljudi praktično nemogoče.

Propagandni film
Scenarij za film je prispeval Dejan Babosek, ki bo tudi režiral. Film tudi nastaja v sodelovanju Baboskove produkcijske hiše Narayan in ZZB NOB Slovenije. Domnevamo lahko, da za projektom stoji ZZB NOB, ki je ob več priložnostih opozarjala na “pomembnost” bega z Menine planine. Tudi na sami spletni strani projekta je najti retoriko, ki smo je že vajeni s strani predsednika ZZB NOB Tita Turnška.

“Živimo v času ponovnega vzpona naci-fašističnih ideologij, sejanja strahu in sovraštva, priča smo spreminjanju zgodovine in vrednosti narodnoosvobodilnega boja, tako po socialnih omrežjih, v medijih in kar je najhuje, še v politiki.” Z drugimi besedami, gre za navaden propagandni film. Še več povesta izjavi, da “bitka na Menini planini velja za epopejo slovenskega partizanstva” in da “gre za zgodovinsko bitko, ki je primer srčne borbe za svobodno Slovenijo”.

Zgodovinska resnica je namreč radikalno drugačna. Kajti v “bitki” za Menino planino je šlo za spopad med 12 tisoč pripadniki SS in 500 partizani. Uspeh, ki ga v ZZB NOB slavijo kot “srčno borbo za svobodno Slovenijo”, pa se je na koncu zvedel na uspešno izpeljan pobeg, ko se je 450 partizanom uspelo ponoči izmuzniti Nemcem ter nato prepustiti svoje ranjence domačinom. Toliko o “epopeji slovenskega partizanstva”.

Koliko denarja je prispeval ZZB NOB?
V igranem dokumentarcu bodo nastopil tudi še živeči partizani, ki so bili v času bitke stari med 16 in 22 let. “Poleg Frante,” so zapisali pri Siolu, “so to še kurir Franc Bera, radiotelegrafist Rudi Fajfer, šifrantka Valerija Skrinjar in mitraljezec Jože Strniša.” Bitka je po pričevanju Frante, ki ga bo v filmu upodobil Domen Valič, trajala več ur, partizanom pa omogočila “preboj” proti svobodi.

Scena iz Preboja (printscreen: vimeo)

Lahko se vprašamo, ali bo Preboju sledil tudi kak film o vseh jugo-komunističnih povojnih in medvojnih pobojih, ki so jih zagrešili partizani? Ali pa je to za ZZB NOB še vedno preveč občutljiva tema, za katero se tako radi pretvarjajo, da ne obstaja, tako kakor tudi vse nedolžne žrtve, ki so jih partizani brutalno pomorili. Res, “junaki” – pred oboroženimi vojaki stisnejo rep med noge, nedolžne civiliste pa morijo v tisočih. A to je resnica o partizanih, ki še lep čas ne bo postala film.

Premiera Preboja je trenutno načrtovana za september 2019. Ob tem pa velja izpostaviti komentar, ki ga je ob novici spletnega portala RTV Slovenija objavil drejc123: “Hm … Mnogo bolj slavna zgodovina prve svetovne vojne in soške bitke pa nima nobenega slovenskega filma. Glede na lepote Soške doline bi lahko bil svetovna uspešnica. Ampak ker so partizani očetje slovenskega naroda, je treba snemati te pravljice? Ali pa bitka pri Sisku? A sploh vemo, kako pomembna zgodovinska stvar za nas je to? Andrej Turjaški … za nas je to 100x bolj pomembna zgodovinska osebnost kot TITO. Pa čeprav je bil nemški plemič, je obranil naše dežele pred Turki. Nimamo filma o Slomšku, Kozlerju, Valvasorju, Bleiweisu, Meistru … da ne naštevam … Nimamo filmov o naših ta pravih narodnih buditeljih, ki so zaslužni za to, da smo Slovenci in da imamo svojo kulturo …”

Mimogrede, za film je na svoji spletni strani močno lobirala tudi poslanka Levice Violeta Tomič:

Vir: facebook

Očitno je, da je v ozadju tega filma tudi Levica …

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...