[Video] Donald Trump: Držim besedo, ki sem jo dal ameriškemu ljudstvu! Amerika bo ponovno velika!

Datum:

Ameriški predsednik Donald Trump je podal dramatični govor na nacionalni republikanski konvenciji, pri čemer se je osredotočil na teme, ki so bile za njegovo kampanjo zmagovite na preteklih predsedniških volitvah. Podrobneje je med drugim spregovoril o svojih prizadevanjih za zagotavljanje pravične trgovine, javnega reda in miru ter varnosti na mejah. Poudaril je, da je naredil tisto, kar politični establišment ni pričakoval in s tem pokazal, da se drži svojih obljub, ki jih je dal pred volitvami.

70-minutni govor ameriškega predsednika Donalda Trumpa, v katerem je spregovoril o zmagah “v močvirju Washingtona”, spada med najdaljše govore na konvenciji v moderni zgodovini.

Trump je priznal, da se pri vprašanjih glede zaostrenih trgovinskih pogajanj s Kitajsko in pogajanj glede sporazuma NAFTA, soočal z dvomi s strani Washingtonskega političnega establišmenta,. “Insajderji v Washingtonu so me prosili, naj se ne postavim po robu Kitajski. Moledovali so me, da naj pustim Kitajski, da nam jemlje naše službe, nas goljufa in na slepo ropa. Ampak držal sem besedo, ki sem jo dal ameriškemu ljudstvu.”

V govoru je predstavil, kaj njegovo agendo razlikuje od tiste, ki ji sledi njegov protikandidat Joe Biden iz demokratskih vrst in ob tem poudaril, da bi Biden v vlogi predsednika poskrbel zgolj za to, da bi se država vnovič spremenila nazaj v propadli politični establišment. “Biden ni rešitelj ameriške duše- on je uničevalec ameriških služb. Če mu bo dana priložnost, bo postal uničevalec ameriške veličine.” Po besedah Trumpa je, za razliko od njegove, agenda Bidna “narejena na Kitajskem”.

Vsi otroci, rojeni in nerojeni, imajo pravico do življenja, ki je dana od Boga!
Trump se je zavzel za za zaščito nerojenih in za drugi amandma. “Demokratični politiki nočejo zaščititi življenja nedolžnega, nato pa nam predavajo o morali in reševanju ameriške duše?”, je zatrdil in ob tem poudaril, da s ponosom izjavlja, da imajo vsi otroci, rojeni in nerojeni, pravico do življenja, ki je dana od Boga! Medtem, ko je Trump spregovoril, da verjame v spoštovanje zakona in reda pripadnikov organov pregona, se je nekajkrat slišalo protestnike, ki so se med govorom zbrali pred Belo hišo. Nedaleč od tam so protestniki postavili tudi giljotino, s katero so obglavili lutko, ki naj bi upodabljala ameriškega predsednika.

“Če želi demokratična stranka podpirati anarhiste, agitatorje, izgrednike, plenilce in tiste, ki zažigajo zastave, je to njihova stvar,” je dejal Trump. “Ampak jaz kot vaš predsednik ne bom del tega!” Trump se je kritično lotil tudi demokratičnih političnih elit zaradi njihovega poskusa, da nižjim razredom ne dajo priložnosti, medtem ko sami uživajo sadove svojih privilegijev. Označil jih je za “liberalne hinavce, ki bežijo daleč od kraja razbitin”.

Foto: epa

“Ti isti liberalci želijo odvzeti pravico do izbire šole, medtem ko njihovi otroci obiskujejo najboljše privatne šole v državi,” je nadaljeval. “Želijo odpreti meje medtem, ko sami živijo v ograjenih oporiščih in skupnostih.” Kritičen je bil do tega, ker želijo zmanjšati sredstva namenjena policiji medtem, ko imajo sami oborožene varnostnike, ki jih varujejo. Trump je po poročanju Breitbarta poudaril nasprotovanje kulturi, ki si prizadeva za to, da bi dostojni Američani živeli v strahu, da bodo odpuščeni, izločeni, ponižani in odmaknjeni od družbe.

“Skrajna levica vas želi prisiliti, da rečete nekaj, kar veste, da je napačno in vas prestrašiti, da bi povedali tisto, kar veste, da je prav.” Trump je liberalce obtožil rušenja ameriških institucij. “Kdo zaposluje radikalne profesorje, sodnike in tožilce? Kdo poskuša onemogočiti omejevanje prisiljevanja?”, je navedel kritično.

Foto: epa

Govoru Trumpa na konvenciji, s katerim je predsednik sprejel predsedniško nominacijo republikanske stranke, je sledil veličasten ognjemet in glasbeni vložek opernega pevca Christopherja Macchioja, ki je zapel vrsto domoljubnih pesmi pred skupino Trumpovih podpornikov med katerimi je bila tudi njegova družina.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...