Vietnamec obsojen na pet let zaporne kazni zaradi kršitev protikoronskih predpisov

Datum:

Vietnamsko sodišče v provinci Ca Mau je moškega obsodilo na pet let zaporne kazni, potem ko ga je spoznalo za krivega kršitev omejitev glede covida-19. Tožilci namreč trdijo, da je s svojim neodgovornim ravnanjem povzročil več okužb in zakrivil eno smrt. 

Le Van Tri je bil obtožen širjenje nevarnih nalezljivih bolezni na ljudi”. To velja skladno z vietnamskim kazenskim zakonikom za kriminalno dejanje, za katerega je zagrožena zaporna kazen med 5 in 10 let, če je posledica dejanja smrt vsaj ene osebe. Za obtoženega je bilo ugotovljeno, da je marca letos potoval v največje vietnamsko mesto Ho Chi Min, da bi delal na tamkajšnjem veleprodajnem trgu, poroča RT

Ko je bil njegov delodajalec prisiljen zapreti podjetje zaradi omejitev covida-19, sta se Tri in njegov svak  julija 2021 vrnila v rodno provinco Ca Mau. Doma je Tri pokazal svoje zdravniško potrdilo, uradniki pa so mu na kontrolni točki za covid-19 odredili, naj se doma samoizolira. Namesto tega si je najprej začel urejati nadomestilo za brezposelnost in na vprašanje uslužbencev, ali je kdaj potoval izven pokrajine, podal lažen odgovor. Od njega se je sicer pričakovalo, da se bo samoizoliral za obdobje 21 dni, a ukaza naj ne bi dosledno upošteval.

Testiranje na covid-19 v Vietnamu (Foto: epa)

Po štirih dneh izolacije je bilo ugotovljeno, da je pozitiven na novi koronavirus. Sodišče ga je spoznalo za krivega okužbe nekaj ljudi, med katerimi je ena oseba izgubila življenje. Obtoženi je svojo krivdo na sodišču priznal. Vietnam sicer slovi po drakonskih covidnih ukrepih in izjemno ostrih kaznih za vse kršitelje. Slednji primer obsodbe na zaporno kazen zaradi kršenja covidnih omejitev pa ni zadnji v tej državi. Pred tem je bil nekdo drug obsojen na 18 mesecev zapora zaradi nelegalnega vstopa v državo iz Laosa in kršenja epidemioloških omejitev.

Plakat v Vietnamu za poziv ljudem k boju proti covidu-19. (Foto: epa)

Domen Mezeg

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Poslovil se je nekdanji poslanec SDS Srečko Hvauc

Včeraj nas je doletela žalostna vest, da nas je...

Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno...

Ministrica kmetom prodajala puhlice

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se...