Violeta Tomić in Jani Möderndorfer kljub rekordno nizki brezposelnosti ne najdeta službe

Datum:

Jani Möderndorfer in Violeta Tomić sta bila zadnji dve leti med glavnimi protagonisti lanskega #KUL pogroma nad takratno vladno koalicijo, ki se je v tistem času borila s pandemijo koronavirusa. Politični kameleon Möderndorfer bo šel v anale kot človek, ki se je najbolj upiral nošnji mask in si eno celo sredi parlamenta strgal iz obraza (ter tako izdatno pripomogel k ljudski nepokoriščini proti koronskim ukrepom). Violeta Tomić je “zaslovela” kot enfant terrible Odbora za kulturo, kjer je politične nasprotnike prekinjala, žalila, jim nezakonito odvzemala besede ali jim do besede sploh ni pustila. Tako zelo sta se borila za nesmrtno revolucijo, pa zdaj v svobodi zanju še niso našli prostora. Oba sta namreč še vedno brezposelna in prejemata nadomestilo plače, ki ga financiramo davkoplačevalci. 

                   

Za en mandat poslanca državnega zbora bivšemu poslancu pripada 6 nadomestil poslanski plač – zato je 13 nekdanjih poslancev ta mesec zadnjič dobilo nadomestilo poslanskih plač. Sedem, ki so bili predstavniki ljudstva več mandatov, pa bo nadomestila še dobivalo. Med njimi sta tudi borka za pravice delavcev Violeta Tomić iz stranke Levica, ki se je v parlamentu za revolucijo borila od 2014, ko je bila prvič izvoljena na listi Združene Levice (kasneje Levice) in Jani Möderndorfer.

Preberite še: Politični analitiki o posledicah izstopa Violete Tomić iz Levice

Kameleon Möderndorfer

Möderndorfer, ki je služboval v skoraj vseh liberalno-levih strankah, ki so jih gospodarji javnega mnenja zadnjih deset let ustvarili (LDS, PS, SAB, SMC, LMŠ …). Letos mu skupaj z zadnjo stranko LMŠ ni uspelo priti v parlament (prav tako mu ni uspel vsakoletni manever prestopa na zmagovalno stran – se pravi v Gibanje Svoboda ali pa ga tam ni nihče želel). Sicer je vmes nadomestilo že prejemal, ker že v prejšnji sklic državnega zbora ni bil izvoljen, a je nato kot nadomestni poslanec nadomeščal Cerarja, ko je ta bil minister, nato pa je dobil polni mandat, ko se je Cerar poslanskim klopem po razpadu Šarčeve vlade odpovedal.

Möderndorferejevo nadomestilo je višje tudi zato, ker je vodil politično motivirano preiskovalno komisijo državnega zbora, ki je ugotavljala domnevno pranje denarja v NKBM in domnevno nezakonito politično financiranje stranke SDS. V DZ je redno skrbel za levičarski “šov”, najbolj pa si ga bomo zapomnili po tem, ko je na vrhuncu pandemije koronavirusa sabotiral pravilo o obvezni nošnji mask v notranjih prostorih.

Maja 2020 je maske v notranjih prostorih nosil dobesedno ves svet, saj je veljal mednarodni zdravstveni konsenz, da maske vsaj do neke mere preprečujejo širjenje koronavirusa. Takšni teatralni vložki so nato bili eden glavnih razlogov, zakaj smo bili država z enim največjih smrtnosti v pandemiji – ljudje so bili nahujskani s strani svojih predstavnikov v parlamentu, da so ukrepi itak brezveze.

Revolucionarka Violeta

Violeta Tomić ni bila običajna poslanka, ko je vstopila v parlament. S svojo agresivno retoriko, skrajno levimi stališči, včasih tudi smešnimi izjavami je zasedla prostor, ki ga je v devetdesetih na drugi strani političnega spektra zavzemal Zmago Jelinčič. Danes – če bi bila izvoljena – bi bila povsem običajna poslanka. Tako zelo na levo in v vulgarnost se je pomaknil DZ Republike Slovenije.

V svojem zadnjem mandatu je “zaslovela” kot predsednica Odbora za kulturo, kjer je bila znana po svojih žalitvah desnih poslancev. Tako daleč je šla, da je novinarju Bojanu Požarju in direktorju Nova24TV Borisu Tomašiču prepovedala nastop na izredni seji parlamentarnega odbora za kulturo na temo novele treh medijskih zakonov.

Takrat je bila to prava revolucija v tem, na kak način se vodijo delovna telesa državnega zbora, je pa vmes to postala praksa levih politikov, ki vodijo odbore, saj se je podobne prakse poslužila tudi naslednica Tomićeve Tamara Vonta.

Na koncu je Tomićevo dokončno pokopalo dejstvo, da se ni želela cepiti, ko pa je zbolela za težjo obliko covida, se je zdravila z Ivermectinom, ki ga mednarodne zdravstvene organizacije niso priporočale za zdravljenje te bolezni. To je bil zadnji žebelj v njeno (politično) krsto.  Že pred tem so bili v strani Levica z njo izredno nezadovoljni, saj se ni ravno proslavila kot spitzenkandidatka stranke Levica in celo evropske frakcije radikalnih levičarjev.

Vsi se spomnimo njenega “možganskega premora”, ko so jo vprašali, ali mora Rusija vrniti Krim Ukrajini. Slovenci smo dobro vedeli, kaj se ji plete po možganih – kako ugoditi domači rusofilni levičarski sceni in hkrati izpasti normalno na mednarodnem parketu. Za tujce pa je celotna predstava gotovo bila videti izredno bizarna.

Najbolj viralen nastop Tomićeve v njeni politični karieri je bil sicer “voščilo” diktatorju Nicolasu Maduru, ki mu je v slovesnem govoru pred venezuelskim veleposlaništvom v Ljubljani rekla:

“Pozdrav Venezuelcem! V imenu ekosocialistov Slovenije, Združene levice in mene osebno izražam veliko podporo venezuelskemu ljudstvu in njegovi nesmrtni revoluciji,” v videoposnetku, ki ga je na svojem uradnem Facebookovem profilu objavilo venezuelsko veleposlaništvo v Ljubljani, Violeta Tomić nagovarja v Sloveniji živeče Venezuelce. “Mi, ki smo živeli v Jugoslaviji, ki je bila vzor socializma in neuvrščenosti, dobro vemo, kako je, ko izgubiš svojo neodvisnost in suverenost. Kako je, ko zamenjaš bratstvo in enotnost za lažno demokracijo. Kako je, ko zamenjaš socialno državo za nekaj materialnih dobrin.”

Na davkoplačevalskih plečih

No, poslej sta tako Jani Moderndorfer kot Violeta Tomić “za nekaj materialnih dobrin” priklopljena na naš davkoplačevalski žep. Kaj to sploh pomeni? Pomeni, da imamo vidne predstavnike ljudstva  ljudi, ki so krojili usodo naše države, ljudi, ki so imeli v rokah škarje in platno razvoja in prosperitete našega naroda – ki so nezaposljivi. Tehnološki višek. Socialni problem. Kar predvsem pove nekaj o slovenskem parlamentarizmu in pasteh proporcionalnega volilnega sistema, ki skozi sito spušča ljudi, ki jih zasebni sektor ne želi. Če nekdo predstavlja usodo naroda in je eden od devetdesetih enakih, ki bo odločal o pomembnih odločitvah, ki bodo finančno in socialno vezala še naše pravnuke, potem se skoraj ne bi smelo zgoditi, da tak človek v pol leta ne bi mogel najti zaposlitve na prostem trgu. Sploh na trgu z rekordno nizko brezposelnostjo. Podjetniki vsak dan iščejo nove natakarje, receptorje, delavec v tovarnah, peke, skladiščnike, viličariste, taksi voznike … Na takem trgu je velika sramota, da dva tako prominentna člana prejšnje koalicije (in kasneje opozicije) ždita na davkoplačevalskem denarju in si nista sposobna najti poštenega dela.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Mahnič o nezakonitih ravnanjih Svobode, Lah ostal brez argumentov

"Če je lahko elektro tajkun, ki je trenutno v...

[Video] Stara padala za Gazo? “Kdo je glasoval za te bedake?”

Vlada bo za Palestince porabila 2,5 milijona evrov. To...

Slovenski gostinec prevzel upravljanje 4-zvezdičnega hotela in gradu v lasti svetovno znane družine

Družina Riedl, ustanoviteljica in lastnica svetovno znanega podjetja za...

Orban: Sodba Sodišča EU (ECJ) je resna kršitev prava EU

Poleg levo nagnjenega Evropskega parlamenta je Sodišče EU (ECJ)...