Poglejte za koliko bodo višje plače v javnem sektorju

Datum:

Z današnjim dnem se bodo delu zaposlenih v javnem sektorju plače spet povečale. Veljati je namreč začel drugi del povišanja, o katerem so se Šarčeva vlada in sindikati javnega sektorja decembra lani dogovorili s stavkovnimi sporazumi in dogovorom o plačah.

Po prvem povišanju januarja 2019 so višje plače praviloma prenesli v višje cene vrtcev, oskrbnin v domovih za starejše, oskrbe na domu in podobno. RTV Slovenija, ki je tudi del javnega sektorja, pa je uvedla plačevanje obveznega prispevka tudi na računalnike, tablice in mobilne telefone s pristopom do interneta.

S povišanjem plač januarja 2019 so pridobili vsi zaposleni v javnem sektorju, z izjemo zdravnikov, funkcionarjev in direktorjev. Zdaj bo še en plačni razred pridobila večina zaposlenih na delovnih mestih nad 26. plačnim razredom, pa tudi del slabše umeščenih na plačni lestvici, če se jim plače v letu 2017 niso povečale. Dodajmo, da so okoli 20. do 23. plačnega razreda na plačnih lestvicah uvrščeni zaposleni s srednjo izobrazbo, nato se to stopnjuje.

Nekateri naslednji leto še višjo plačo
To pa še ni vse. Zaposleni na delovnih mestih, za katera je pogoj znanstveni magisterij, doktorat ali specializacija, bodo septembra 2020 prejeli še za en plačni razred višjo plačo. En plačni razred pomeni okoli 4 odstotke višjo plačo. Z višjo osnovno plačo so nato višji tudi ostali dodatki, zato bo končni izkupiček višji od 4 odstotkov.

Skoraj 1000 evrov na leto več
Na letni ravni bo zaposleni v javnem sektorju zaradi tokratnega povišanja prejel povprečno vsaj 972 evrov več, kar je že na ravni mesečne minimalne plače, kot jo prejemajo številni v gospodarstvu (in tudi nekateri v javnem sektorju). Po zadnjih podatkih je v javnem sektorju 174.875 zaposlenih. Mesečno izplačilo bruto plač je blizu 350 milijonov evrov ali 4,2 milijarde evrov letno, kar je okoli 45 odstotkov vseh prihodkov v državnem proračunu, ki se polni z davki. Zdajšnje povišanje plač naj bi po izračunih ministrstva za javno upravo pomenilo okoli 7,6 milijona evrov več mesečno, na letni ravni bo to 91,2 milijona evrov.

Spomnimo. S 1. decembrom 2019 se bodo pokojnine za okoli 660 tisoč upokojencev povišale za 1,5 odstotka. Mesečno bo to za 6,6 milijona evrov (letno 80 milijonov) več izplačil ali 10 evrov več na upokojenca.

Kaj kažejo podatki o plačah in pokojninah?
Zaposleni v javnem sektorju mesečno prejme povprečno po 2.037,10 evra bruto, neto je to 1.301,34 evra.
Zaposleni v zasebnem sektorju (v podjetjih) povprečno 1.585,57 evra bruto ali 1.028,13 evra neto.
Povprečna starostna pokojnina je 657,54 evra.
Povprečna invalidska pokojnina je 509,67 evra.
Povprečna družinska oziroma vdovska pokojnina je 411,61 evra in del vdovske 66,90 evra.
Povprečne plače zaposlenih v javnem sektorju so že zdaj za 28,4 odstotka višje od povprečnih plač v gospodarstvu.

Z novim povišanjem bo mesečna bruto plača v javnem sektorju po oceni v povprečju višja za dobrih 81 evrov. Znašala bo okoli 2.118 evrov in bo za 33,6 odstotka višja od povprečne plače v gospodarstvu.

Moja dolenjska

Sorodno

Zadnji prispevki

Če si tranzicijski levičar, lahko dobiš kredit tudi na “lepe oči”?

Kako je mogoče, da novoustanovljena stranka dobi kredit za...

Luka Koper: Je SD zainteresirana za nadzor nad drogami?

Včeraj smo objavili tri dokumente, ki pričajo o rabotah...

Nizozemski aktivistki sodijo, ker je objavila posnetek agresivnih migrantov

Nizozemska aktivistka Raisa Blommestijn bo morala na sodišče, ker...

Republika Slovenija (in njena zemlja) na razprodaji

Najnovejša prodaja kmetijskih zemljišč v Prekmurju tiste, ki nam...