Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Datum:

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), da nas drugo leto, če ne bo regulacije, čaka več kot 90-odstotna podražitev elektrike, zavajajoča, ker da zbornica primerja ceni brez in z DDV, in to za gospodinjstva, ki je nižja kot za mali poslovni odjem. Končni računi malih odjemalcev bi lahko bili višji (samo) za okoli petino, pravi Energetska zbornica.

                   
Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Blaž Cvar je v sredinem sporočilu za javnost navedel, da bodo cene električne energije glede na trenutno regulirane cene za povprečno 94 odstotkov višje. Kot je tudi še navedeno na spletni strani OZS, je predsednik OZS Blaž Cvar na skupni novinarski konferenci t. i. gospodarskega kroga, ki so jo organizirali 4. decembra 2023, med drugim opozoril na povišanje cen električne energije v letu 2024 za male poslovne odjemalce, v kolikor ne bo prišlo do regulacije cen za ta segment odjemalcev.  Cvar je dejal, da “več kot 100 tisoč obrtnikov in podjetnikov s 1. januarjem čakajo za 80 ali več odstotkov višje cene električne energije.” Podatki, ki jih je predsednik Cvar navedel na novinarski konferenci, so tudi javno dostopni, so zapisali na OZS in navedli, da bo povprečno povišanje cen znašalo kar 94 odstotkov.

Petrol je za leto 2024, tako navajajo na OZS, že objavil cene električne energije, in so:

Manjša tarifa: 0,18050 €/kwh

Višja tarifa: 0,20002 €/kwh

Enotna tarifa: 0,19026 €/kwh

Cene električne energije bodo torej, glede na trenutno regulirane cene, za povprečno 94 % višje.” Cvar je obenem izpostavil tudi primer sosednje Hrvaške, kjer obrtniki plačujejo električno energijo po skoraj trikrat nižji ceni kot obrtniki v Sloveniji. Ta podatek pa smo pridobili neposredno od hrvaških kolegov, kar je predsednik Cvar tudi pojasnil na novinarski konferenci in to dokazal s primerom položnice hrvaškega obrtnika. V sporočilu za javnost sekcija za vprašanja dobaviteljev električne energije izpostavlja tudi neresničnost informacij glede cen električne energije za gospodinjske odjemalce. V zvezi s tem je predsednik Cvar v ponedeljek izjavil, “da je vlada podaljšala regulacijo cen za gospodinjstva, ne pa tudi za male poslovne odjemalce,” so včeraj še sporočili z OZS.

Energetska zbornica Slovenije trdi svoje

Žal je šlo za napako, primerjano je bilo neprimerljivo,” je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik sekcije za vprašanja dobaviteljev električne energije pri Energetski zbornici Slovenije Sebastijan Roudi. Primerjalo se je namreč sedanje, regulirane cene za gospodinjstva brez davka na dodano vrednost (DDV) ter napovedane cene pri Petrolu za 10 odstotkov porabljene elektrike za gospodinjstva od 1. januarja (ki ne bo regulirana), a z DDV. Poleg tega je sedanja regulirana cena za male poslovne odjemalce višja, kot je za gospodinjstva.

Letošnja regulirana cena za male poslovne odjemalce je, upoštevaje različne tarife, pri okoli 160 evrov na megavatno uro (MWh). In glede na napovedane cene enega od dobaviteljev za mali poslovni odjem bi bila v letu 2024 za te odjemalce cena elektrike višja za okoli 30 odstotkov, končni račun pa za okoli 20 odstotkov, je dejal Roudi, sicer direktor družbe ECE.

OZS: Zadovoljni smo, da bo elektrika dražja “samo” za 20 odstotkov

V OZS so v današnjem sporočilu za javnost izrazili zadovoljstvo, da bo povišanje računov za male poslovne odjemalce “le okrog 20 odstotkov, in ne 80 odstotkov, kot so pokazali naši izračuni“. Poudarili so, da so izračune naredili na podlagi javno dostopnih podatkov, ki so bili objavljeni v medijih. “V OZS si bomo še naprej prizadevali, da bi cene električne energije za male poslovne odjemalce, torej za več kot 100.000 obrtnikov in podjetnikov, ostale regulirane tudi v letu 2024,” je dejal Cvar.

Roudi je tudi spomnil, da je zbornica že spomladi opozarjala, da se čas regulacije cen za poslovne odjamalce izteka, in navedel, da so cene na trgih toliko padle, da je mogoče najti ustrezno ponudbo. Cene so na ravneh, ki bi morale biti vzdržne za normalno poslovanje, je menil Mitja Kastelic iz Petrola.

Podražitve elektrike za gospodinjstva

Glede podražitve elektrike za gospodinjstva v Energetski zbornici pravijo, da bodo končni računi višji za okoli štiri odstotke oz. bi lahko bili zaradi oprostitve plačila prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije pri nekaterih odjemalcih tudi nižji.

Cena za 90 odstotkov porabljene elektrike bo zamejena pri istih vrednostih, kot je letos, ceno za 10 odstotkov porabljene elektrike pa bodo dobavitelji določili prosto. Najavljene cene za teh 10 odstotkov so pri različnih dobaviteljih in glede na različne tarife za od 57 do 83 odstotkov višje od reguliranih. Vlada je medtem do konca leta 2024 gospodinjstva oprostila plačila prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije.

S. T.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...