Vizijo Slovenije do leta 2050 spravili na dve strani, stala pa nas je 450 tisoč evrov?!

Datum:

Slovenska vlada je prišla do “pomembne” ugotovitve: “Strateški razvojni okvir Slovenije je bil nazadnje definiran v Strategiji razvoja Slovenije za obdobje 2005–2013”. In ker je veljavnost tega dokumenta potekla, so pristopili k pripravi novega krovnega strateškega dokumenta  dolgoročne strategije razvoja Slovenije, natančneje, ustvarili so “Vizijo Slovenije 2050”. “Namen nove strateške usmeritve je predvsem opredeliti vizijo razvoja Slovenije do leta 2050 in pripraviti strategijo razvoja do leta 2030,” je zapisano na spletni strani Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

“Pomanjkanje krovne razvojne strategije Slovenije naj bi čutili že vsi prebivalci”
Ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj je nemudoma ukrepala in ocenila, da naj bi pomanjkanje krovne razvojne strategije Slovenije občutili že vsi prebivalci. In kako je prišla do tega spoznanja? Na spletni strani, kjer je predstavljen omenjeni projekt, je navedla, da je to ugotovila kar v pogovoru z gospodarstveniki in civilno družbo, velikokrat pa naj bi bilo to izpostavljeno tudi v njenih stikih na terenu z ljudmi. Seveda je šla kot “zagreta” ministrica takoj v akcijo in za dve strani Vizije Slovenije do leta 2050 – dejansko gre le za eno tipkano stran, saj je na prvi strani le skica Slovenije v obliki drevesa in naslov – odštela neverjetnih 450 tisoč evrov! Celoten projekt sicer zajema 88 strani, vendar pa je ključne poudarke, vso bogato vsebino in nasploh vizijo ministrici uspelo spraviti na neverjetno eno stran velikosti A4. Dejstvo pa je, da je tudi 88 strani precej praznih – ali pa je na njih napisan le naslov, kakšna slika, grafika. O tem se lahko prepričate s klikom na naslednjo povezavo: http://slovenija2050.si/wp-content/uploads/2017/02/Vizija_Slovenije.pdf

Vlada Mira Cerarja je pripravila vizijo Slovenije do leta 2050 - na eni celi tipkani strani. Foto: printscreen
Vlada Mira Cerarja je pripravila vizijo Slovenije do leta 2050 – na eni celi tipkani strani. Foto: printscreen

“To je eden od osrednjih projektov Vlade Republike Slovenije”
A dovolj ironije. Vlada Mira Cerarja, natančneje ministrica Smerkoljeva, popolnoma resno trdi, da  je “priprava strateške usmeritve za prihodnost Slovenije eden od osrednjih projektov Vlade Republike Slovenije, ki želi našo skupno prihodnost soustvariti skozi vsevključujoč dialog prav z vsemi deležniki. Za koordinacijo priprave strategije razvoja Slovenije je Vlada RS ustanovila Horizontalno skupino, v katero so imenovani predstavniki Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Urada RS za makroekonomske analize in razvoj, Ministrstva RS za finance, Kabineta predsednika Vlade RS, Generalnega sekretariata Vlade RS, Ministrstva RS za zunanje zadeve, Ministrstva RS za javno upravo in Statističnega urada RS. V procesu priprave novega strateškega dokumenta bodo s svojim znanjem in izkušnjami, predvsem na področju strateškega predvidevanja, ekonomskih analiz in merjenja blaginje, sodelovali tudi predstavniki Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD)”. Naj dodamo, da je samo OECD za ta projekt izstavila račun v višini neverjetnih 297 tisoč evrov, poroča Siol.net.

Da se ministri v vladi Mira Cerarja s takšnimi projekti, ki stanejo celo premoženje, ponujajo pa bore malo vsebine, delajo norca iz ljudi, je že znano. Milojka Kolar Celarc je tako zdravstveno reformo, ki bi silovito preuredila naš zdravstveni sistem, prinesla le na nekaj tipkanih straneh  govorilo se je, da na štirinajstih. Torej, približno toliko strani, kolikor jih morajo zapolniti osnovnošolci pri pisni nalogi. A tudi Milojko je zares prekosila ministrica Alenka Smerkolj, ki je Vizijo Slovenije 2050 v osnovi pripravila na 88 straneh, torej v debelini brošure, osnutek, ki povzema vse ugotovitve navedenih strokovnjakov pa le na eni tipkani strani velikosti A4. Natančneje, v besedilu, ki so ga predstavili javnosti, je 421 besed, za kar je Smerkoljeva odštela 450 tisoč evrov  preračunano, to pomeni, da je vsaka natipkana beseda stala 1.068,88 evra!

Pospešeno že pripravljajo strategijo do leta 2030
Za takšno ceno bi seveda morali Slovenci izvedeti kaj konkretnega. Še več, slovenskim davkoplačevalcem, ki smo to plačali, bi se moralo življenje KONKRETNO spremeniti. Kakšne skrivnosti torej razodeva ta zapis? “V Sloveniji leta 2050 ustvarjamo številne uspešne zgodbe,” se začne zapis kot kakšen znanstveni roman iz prihodnosti. “Slovenci smo leta 2050 srečni ljudje.” A to vlade Mira Cerarja ne ustavi  res, zakaj bi čakali do leta 2050, če pa je pred tem še leto 2030? Zatorej Cerarjeva vlada že pospešeno pripravlja strategijo do leta 2030. Verjetno pa bo tudi ta stala celo bogastvo …

Foto: facebook
Foto: Facebook

“Želim si, da bi Slovenija ostala država, kjer se zjutraj lahko odpraviš na dveurni sprehod iz glavnega mesta, nabiraš gobe in morda srečaš medveda ali volka,” je zapisla ministrica Smerkoljeva v dokument vreden skoraj pol milijona evrov.

“Pravila so enaka za vse,” je še ena izmed cvetk, v kateri napovedujejo vladavino prava šele leta 2050.

Zelo slabo pripravljena  jezikovno nadvse šepa
Dejstvo pa je, da je Vizija Slovenije 2050 zelo slabo pripravljena, prav tako zelo šepa na jezikovni ravni. Samo primer strani, kjer so najbolj pogoste enostavčne povedi in spominjajo bolj na delovni zvezek kakšnega prvošolčka kot pa na resno raziskavo, ki je stala skoraj pol milijona evrov:

Foto: printscreen
Foto: printscreen

Poleg tega je brošura izšla v nadvse nizki nakladi  le 500 izvodov. Zakaj torej skoraj pol milijona evrov za projekt, v katerem je sodelovalo 611 posameznikov v razpravah o prihodnosti Slovenije na 27 dogodkih, ki so skupaj trajali več kot 100 ur, če pa je potem naklada le simbolična?

Torej, čaka nas čudovita prihodnost. Samo prej se mora do leta 2050 ‘prebiti’ več kot stotisoč brezposelnih oseb, 14 odstotkov Slovencev, ki živi pod pragom revščine, in na tisoče zaposlenih, ki komaj shajajo iz meseca v mesec s svojo plačo. In če pišem iz lastne perspektive: takrat bom stara 67 let. Če bom …

Več o tem projektu pa v oddaji Aktualno ob 19.30 na Nova24tv!

Marjanca Scheicher

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...