Vlada Marjana Šarca podira “rekorde”: Naslednji teden nas čaka najkrajša redna seja v zgodovini države, vladi uspelo pripraviti samo en zakon

Datum:

13. vlada Marjana Šarca podira nove rekorde. Naslednji teden se nam obeta najkrajša redna seja v zgodovini države. Vladi je uspelo pripraviti vsega samo en zakon in še tega na zahtevo EU. O zdravstvu nič, o pripravah na krizo nič.

V ponedeljek, 15. aprila 2019, nas čaka nov svojevrsten rekord Šarčeve vlade. Obeta se nam 7. seja državnega zbora, ki pa naj bi bila tudi najkrajša v zgodovini samostojne Slovenije. Razlog za to ni učinkovitost dela Šarčeve vlade, temveč ravno pomanjkanje kakršnegakoli delovanja.

Seja, za katero so predvideli poldrugi teden, bo predvidoma končana v vsega dveh dneh. Naporen poslanski delavnik se začne v ponedeljek opoldne, ko so predvidena poslanska vprašanja. To je tudi edina točka na ponedeljkovem dnevnem redu.

Za torek pa je vlada predvidela obravnavo predlogov štirih zakonov. Od teh je zgolj eden zares delo vlade. To je predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti, ki bo obravnavan po skrajšanem postopku. Obenem je to, kot nam je zaupala poslanka SDS Alenka Jeraj, tudi zakon, katerega sprejetje od Slovenije terja EU.

Po mnenju poslanke SDS Anje Bah Žibert “vlada in koalicija Marjana Šarca kažeta svojo totalno nesposobnost. Naslednji teden bomo priča rekordno kratki redni seji DZ. S poslanskimi vprašanji vred bo trajala le dva dni. In to v času, ko bi morali sprejemati nujne reformne ukrepe”.

Ob tem ne gre zanemariti preostalih zakonskih predlogov, ki so predvideni za obravnavo. Stranka SDS je tako vložila predlog zakona o spremembah zakona o dohodnini. Drugi predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o voznikih je ravno tako delo opozicijske SDS.

Namesto potrebnih reform zapravljanje časa
“Pričakovali bi, da bodo zadeve v zdravstvu poskušali sanirati,” je stanje v državnem zboru za Nova24TV komentirala Jerajeva. “A namesto priprav na krizo in sanacije razpadajočega zdravstvenega sistema zapravljamo čas z novimi obrazi, ki po skoraj enem letu šele ugotavljajo, da nimajo programa niti vizije.” Ob tem pa je Jerajeva opozorila na dopolnitev skupnega kadrovskega načrta organov državne uprave za leto 2019, ki ga je sprejela vlada in ki predvideva 91 novih zaposlitev.

Poslanec SD Matjaž Nemec (Vir: Twitter)

“Toliko besed, a nič dejanj,” pa je o predvideni dolžini aprilske seje DZ tvitnil poslanec SDS Tomaž Lisec. Namreč, edini še preostali predlog zakona o spremembi zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji je v vseh pogledih predvolilna kampanja za evropske volitve poslanca SD Matjaža Nemca. Kot smo že poročali, si Nemec želi preimenovanje državnega praznika, ki ga je uvedla vlada Janeza Janše, in sicer iz “Dan vrnitve Primorske k matični domovini” v “Dan priključitve Primorske k matični domovini”.

Glede na to, da 15. septembra obeležujemo uveljavitev pariške mirovne pogodbe z Italijo, po kateri je Primorska leta 1947 spet postala del slovenskega ozemlja, kakor je tudi bilo pred prvo svetovno vojno, je jasno, da gre Nemcu zgolj za zbujanje pozornosti, sam pa se niti ne zaveda implikacij, ki jih vsebuje njegov predlog.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...