Vlada nakup letal za gašenje požarov prodaja kar kot nagrado gasilcem?

Datum:

Interpelacija Golobove vlade, ki bi jo lahko poimenovali kar vlada časovnic, je minila v luči laži in hvalisanja s tujim delom. Med drugim smo lahko iz ust predsednika vlade slišali celo, da naj bi se od septembra cene spremljanih živil znižale za skoraj 25 odstotkov, česar sicer razen njega ni opazil nihče. Medtem ko se je marsikdo čudil, kje za boga premier sploh kupuje, da prihaja do takšnih ugotovitev, smo lahko poslušali tudi, kako naj bi se izkazali in z nakupom letal za gašenje požarov pomagali celo gasilcem, ki so bili s strani vlade deležni napadov, potem ko so s protestom pred hramom demokracije jasno pokazali, da imajo preprosto dovolj praznih obljub in da se z njimi ravna kot z bedaki, čeprav so v resnici za vsakega izmed nas junaki, ko pri svojem delu tvegajo svoja življenja. 

Robert Golob se je v bran dela svoje vlade med drugim pohvalil, da so pomagali gasilcem s tem, da so kupili letala za gašenje požarov. “Imeli bomo vso zračno podporo, ker je vlada učinkovito našla denar, zagotovila denar in bo pripeljala ta letala v Slovenijo, ker je pogodba podpisana z jasnimi roki. In enako kot pri letalih smo delovali na področju gasilcev,” je dejal in dodal, da smo vsi neizmerno hvaležni gasilcem za njihov trud. “Ampak, dolžni smo jim bili zagotoviti boljšo tehniko in podporo iz zraka in to smo naredili,” je zatrdil in s tem nakup letal nekako zapakiral kot nagrado gasilcem.

“Vlada je ob tem izpolnila tudi obljubo o nagradi za njihov trud,” glede donacije Gasilski zvezi Slovenije vlada poudarja na svojem uradnem Twitter računu, kjer je zapisan znesek v vrednosti 3, 5 milijona. Kot da bi pozabili, da je eden najbolj uspešnih slovenskih podjetnikov Ivo Boscarol tisti, ki je zvezi doniral velikanski delež lastnih sredstev, in sicer v znesku kar 1,47 milijona evrov. Golob se je sicer v govoru zahvalil za Boscarolovo donacijo, a seveda potem, ko se je pred tem pohvalil s tem, da so gasilci dobili 3, 5 milijona neposrednih nakazil.

Golob je s svojim govorom na interpelaciji skratka poskušal ustvaril vtis, kakšen posluh imajo za gasilce, a smo lahko v preteklosti videli, da to še kako ne drži. Ko so gasilci opozorili, da vlada ne kaže pripravljenosti za dialog o odpravi plačnih nesorazmerij za poklicne gasilce in uvrstitvi v višje plačne razrede, so se nanje spravili kot na huligane. Večina poklicnih gasilcev je uvrščena med 24. in 28. plačnim razredom. Skoraj četrtina poklicnih gasilcev prejema minimalno plačo, čeprav gasilci opravljajo neprecenljivo in humano delo, ko 24 ur na dan in vse dni v letu pomagajo pri reševanju življenj, domov in premoženja.

Izjave in uradne zapise ministrstva za javno upravo, da so poklicni gasilci ena bolje plačanih poklicnih skupin v javnem sektorju, so gasilci zavrnili. Glede argumentov ministrice Sanje Ajanović Hovnik pa poudarili, da ti kažejo na njeno ali popolno nepoznavanje specifik plačnega sistema ali pa popolni prezir do pogojev dela, ki so ga vsakodnevno deležni poklicni gasilci. Tukaj gre namreč za nočno, nedeljsko, praznično delo, nevarnosti in posebne obremenitve v smislu potapljanja, dela na višini, dela v času covidne nevarnosti ali v primeru antraksa, dela v obliki stalne pripravljenosti (gre tudi za preko 250 ur na mesec). Generalni sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc je po protestu gasilcev opozoril, da nikakor ne drži, da bi se gasilci v javnosti primerjali z vzgojiteljicami in ostalimi strokovnimi sodelavci v vrtcih. Poudaril je, da očitno do primerjav prihaja, ker želijo primerjati končne obračunane plače s poklici, ki niso deležni dodatkov za neugoden delovni čas, nevarnost in posebnih obremenitev, stalno pripravljenost na domu in nadurno delo. “Do tega očitno prihaja zato, da se zavaja širšo javnost,” je zatrdil in opozoril, da plače gasilcev za delo na primerljivih delovnih mestih, kot so recimo medicinske sestre v reševalnih vozilih ali reševalci, zaostajajo tudi za sedem plačnih razredov.

Foto: STA

Glede na to, da so vladajoči protest gasilcev žaljivo označili celo za folkloro, na njihovo stran pa se ni postavil niti minister za obrambo, ki je sicer tudi sam prostovoljni gasilec, bo zanimivo opazovati, koliko prostora bodo namenili socialnemu dialogu, ko bo šlo za določanje plač v okviru nove plačne reforme, ki se jo tako pompozno napoveduje. Na koncu dneva le zahvale ne zaležejo, potrebno je namreč plačati račune.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...

V hrvaškem turizmu ne cvetijo rožice: “Najslabša sezona v zadnjih 20 letih”

Hrvati niso zadovoljni z letošnjo turistično sezono, poročajo hrvaški...

Z motorjem varno v poletje

V poletnih mesecih, še posebej pa ob koncih tedna,...

Kako se znebiti vrtnih polžev

Vrtni polži lahko povzročijo precej škode na vrtu, saj...