Vlada uspela podvojiti zdravstvene kapacitete, toda te se zaradi neodgovornih posameznikov nevarno polnijo

Datum:

Trenutno je hospitaliziranih že 313 covid bolnikov, na intenzivni negi se jih zdravi 56, od tega jih je 38 na respiratorju. Bolnišnice so v zadnje pol leta omogočile čim večje kapacitete za zdravljenje bolnikov, a kadra primanjkuje, delno tudi zato, ker se soočajo z visokim številom okužb. S pomočjo usposabljanja in reorganizacije jim je tako uspelo zagotoviti podvojene kapacitete namenjene bolnikom. Vlada je sporočila, da je trenutno v bolnišnici na voljo preko 400 postelj za bolnike s covidom-19, vendar bodo glede na število obolelih in okuženih kapacitete prehitro zapolnjene. Po besedah vodilne infektologije Bojane Beović smo že na zgornji meji.

                   

Večina misli, da ko govorimo o pojmu postelje, govorimo o fizičnih posteljah, a je več kot to. “Ko govorimo o posteljah, gre za virtualni pojem, kjer štejemo ljudi, ki ob teh posteljah stojijo in skrbijo za bolnika,” je za Nova24TV obrazložila infektologinja Bojana Beović. Obrazloži, da je ravno kader kritičen, saj ga je nemogoče usposobiti v zgolj šestih mesecih. “To je tisto kar nam manjka, postelje se dobijo kjerkoli. Seveda je popolnoma nemogoče v teh nekaj mesecih in tednih usposobiti medicinske sestre in zdravnike,” je še obrazložila.

Vlada je sporočila, da je ob začetku epidemije na voljo le 120 postelj s pripadajočim zdravniškim osebjem za bolnike s covidom-19. Teh kapacitet je danes po njihovih navedbah 400. Omenjene zmogljivosti jim je uspelo zagotoviti s pomočjo tečajev in prerazporeditvijo kadra po bolnišnicah. “Bili so številni tečaji za uporabljanje zaščitne opreme, tudi kako obravnati bolnike s covidom, ampak vsi ti tečaji so bili namenjeni že oblikovanim medicinskim sestram in zdravnikom,” je obrazložila Beovićeva. Po njenih besedah je prav tako zelo težko opravljati usposabljanja, saj je bolezen nova in je za to potrebno še dodatno priučiti kader, ki v osnovi še ni delal z bolnikom, ki ima covid-19.

Nemogoče je dobiti novega zdravnika ali pa medicinsko sestro v tako kratkem času, saj gre za dolgotrajno šolanje, kadra pa je primanjkovalo že pred prvo razglasitvijo epidemije. “Že pred epidemijo smo opozarjali, da je slovensko zdravstvo zlasti na tem kadrovskem področju šibko,” je še obrazložila.  S tečaji in prerazporeditvijo jim je uspelo podvojiti število kapacitet. “Ampak smo že na zgornjem robu,” je še poudarila Beovićeva. Prerazporeditev, ki bo potrebna za več postelj, bo seveda okrnila druge programe obravnav in drugih bolnikov, seveda po načelu, kdo je tisti bolnik, ki potrebuje bolj nujno in takojšnjo medicinsko obravnavo.

 

V Splošni bolnišnici Celje imajo izpad kar 70 zaposlenih zaradi okužbe z novim koronavirusom
V Splošni Bolnišnici Celje oskrbujejo 28 covid bolnikov, devet bolnikov je v intenzivni enoti, na respiratorju je sedem bolnikov s covidom. “Covid postelje” so tako v celjski bolnišnici že skoraj zapolnjene, saj imajo na voljo 22 postelj v navadnem covid oddelku in 9 postelj v oddelku za intenzivno nego bolnikov s covidom-19. Do srede naj bi z reorganizacijo pridobili še nekaj postelj, tako da bi zmogljivosti povečali na 35 navadnih in 22 intenzivnih bolniških postelj za obolele s covidom-19. Splošna bolnišnica Celje se trenutno sooča z izpadom 70 zaposlenih, ki so bodisi okuženi bodisi so v karanteni, so zapisali na Celje.info.

Na Twitterju se je oglasil tudi zdravnik in specializant infektologije Federico V. Potočnik, ki pravi, da je zastrašujoče naraščanje števila poslabšanj tistih, ki so bili pozitivni na koronavirus. “Danes v Celju selimo oddelke in reorganiziramo urgentni center, ki bo namenjen samo covidu,” je še opisal resnost situacije v bolnišnici.

V bolnišnici Murska Sobota kapacitete zasedene
V Splošni bolnišnici Murska Sobota je zasedenih vseh 25 postelj, namenjenih obravnavi bolnikov s covidom-19, in še dodatne štiri, tako da zdravijo 29 bolnikov. Poleg teh so od štirih postelj za intenzivno zdravljenje zasedene tri, v prihodnjih dneh bodo pripravili še 20 postelj.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...