Pravnika z ustavno pobudo v času rekordnega števila okužb na cesto pognala skupino protestnikov! Mariborčan ob tem: Sram me je!

Datum:

Je to sploh možno? Danes več, kot 1000 novih okužb, butli pa ob 21. uri pa na protestu, v času omejenega gibanja in vpijejo “Mi smo Maribor! Ob takem je danes je res sramota biti Mariborčan,” se je glasil komentar Mariborčana o protestih proti omejevanju gibanja med 21. in 6 uro. Torek je bil znova rekorden po številu novo odkritih okužb s covidom-19, zabeležili so kar 1503 okužbe.

V Mariboru, ki se ga kolesarjenje ni prijelo, se je zdaj nekaj kibicev spomnilo, da bi “policijska ura” lahko bila tista kaplja čez rob, na podlagi katere bi se dalo ljudi nahujskati proti vladi. V želji, da bi se v mestu nekaj dogajalo in da bi lahko o nečem poročali, pri tem aktivno sodeluje tudi lokalni Večer. Ne samo, da si danes lahko preberete neverjetno senziacionalno poročilo Večera o dokaj obskurnem dogodku. Pred tem so skušali lokalno prebivalstvo animirati z naslovi, ki namigujejo na podobnost z diktaturami (“Prvič v zgodovini Slovenije policijska ura…”) in kontekstualno povsem neprimernim javnim izstopom dveh pravnikov, Andraža Terška in Damijana Pavlina, ki sta nas črkobralsko opozorila, da vlada krši ustavo, češ, prej bi morala razglasiti “izredno stanje”.

Protest v Mariboru se je, simbolno, pričel ob 21. uri, na novo prenovljenem glavnem trgu. Na njem se je zbralo nekaj deset protestnikov in ob besedni konfrontaciji s policijo so se protestniki sklicevali prav na trditve Terška in Pavlina in policiste pozivali, naj si preberejo ustavo.

Celo med temi nekaj desetimi protestniki pa je prišlo do konflikta in verbalnega obračunavanja. Konflikt se je zgodil med nekaterimi protestniki in Renatom Volkerjem, ki so ga napadli, če je prav razbrati iz posnetkov, da zbija verodostojnost protestom. Renato Volker je čez dan na slovito mariborsko kužno znamenje nastavil maske.

Od včeraj so pričeli veljati novi vladni ukrepi, vključno s časovno omejitvijo gibanja, to je policijsko uro med 21. in 6. uro zjutraj. Izjeme od prepovedi gibanja v nočnem času so odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, prihod in odhod na delo ter izvajanje nujnih delovnih nalog ali dostop in nudenje storitev za nujne primere. Kaj naredijo vladi “manj prijazni” mediji? “Nastavijo” sprožilec v smislu članka dveh pravnih avtoritet, delajo reklamo za proteste in jih podrobno pokrivajo, z obilico slikovnega materiala, kakor da gre za velik dogodek. Na koncu si bodo pilatovsko oprali roke, rekoč, da “so samo poročali”.

K sreči se je protest končal v pol ure.

Aleš Ernecl

Sorodno

Zadnji prispevki

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...

Zdravstveno letovanje otrok na Debelem rtiču

Zdravstvenega letovanja na Debelem rtiču se lahko udeležijo tisti...

Štirikrat proti referendumski prevari

Čez dva tedna bomo na neobvezujočih referendumih glasovali, ali...