Vlada vas je že četrtič letos zadolžila, naslednja zadolžitev že čez mesec dni

Datum:

Vlada je v torek prodala za 145 milijonov evrov zakladnih menic. Gre za tri-, šest- in dvanajstmesečne zakladne menice, vse z negativno letno obrestno mero. Država jih bo izdala v četrtek, gre pa za četrto zadolžitev letos. Naslednja je predvidena že čez mesec dni.

                   

Na avkciji trimesečnih zakladnih menic je bilo podanih za 40 tisoč lotov ponudb in ministrstvo za finance je sprejelo vse v skupni vrednosti 40 milijonov evrov. Obveznosti iz menic, pri katerih je nominalna letna obrestna mera določena v višini minus 0,38 odstotka, bodo dospele 14. avgusta.

Od 70 tisoč lotov ponudb, podanih na avkciji šestmesečnih zakladnih menic, je ministrstvo za finance sprejelo za 55 tisoč lotov ponudb v skupni vrednosti 55 milijonov evrov. Obveznosti iz menic, pri katerih je nominalna letna obrestna mera določena v višini minus 0,37 odstotka, bodo dospele 14. novembra. Na avkciji dvanajstmesečnih zakladnih menic pa je ministrstvo od 115 tisoč lotov podanih ponudb sprejelo 50 tisoč lotov ponudb v skupni vrednosti 50 milijonov evrov. Nominalna letna obrestna mera znaša minus 0,37 odstotka, njihova dospelost pa je določena 14. maja 2020.

Torkova dražba je bila četrta načrtovana kratkoročna zadolžitev v tem letu, naslednja je predvidena čez mesec dni. Slovenija bo letos za odplačilo dolga predvidoma namenila 785 milijonov evrov. Ta številka se je še pred petimi leti gibala nad milijardo evrov, za znižanje pa je zaslužno prestrukturiranje javnega dolga, ki ga je v tem času izvajal direktorat za zakladništvo, ki deluje v sklopu ministrstva za finance, poroča STA.

Javni dolg se niža zaradi gospodarske rasti in ne vladnih ukrepov nižanja porabe
Slovenija je sicer v obdobju od leta 2015 do leta 2018 javni dolg znižala za 12,5 odstotne točke BDP, kar je najhitreje med vsemi članicami evroobmočja. Po zadnjih izračunih statističnega urada ga je bilo konec lanskega decembra za 32,23 milijarde evrov oziroma 70,1 odstotka BDP. Do konca leta 2019 naj bi se zmanjšal na 31,91 milijarde evrov oziroma 65,4 odstotka BDP, do leta 2022 pa na približno 55 odstotkov BDP, napovedujejo na finančnem ministrstvu.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...