Vladni govorec Jelko Kacin: “Krvodajalke in krvodajalci, hvala, ker tudi v času širjenja virusa darujete kri. Z vami življenje teče dalje.”

Datum:

“Krvodajalke in krvodajalci, hvala, ker tudi v času širjenja virusa darujete kri. Z vami življenje teče dalje,” je današnje temeljno sporočilo vladne novinarske konference ob svetovnem dnevu boja proti virusu HIV. Polonca Mali iz Zavoda za transfuzijsko medicino poudarja, da so zelo hvaležni vsem, ki darujejo kri. Kri ni samo pomembna v vsakodnevnem zagotavljanju pomoči, temveč tudi zagotavljanju protiteles, ki jih ustvarijo celice pri tistih, ki prebolijo koronavirus. Po besedah Malijeve bi to lahko učinkovito pomagalo pri borbi z epidemijo. Janez Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana je na novinarski konferenci ob svetovnem dnevu AIDSA poudaril, da je trenutno po svetu z virusom HIV okuženih približno 38 milijonov ljudi. Pri tem poudarja, da so pri zdravljenju te bolezni vse bolj uspešni. Posameznike, ki se želijo testirati na HIV virus poziva, da lahko to storijo pri svojem osebnem zdravniku, na stroške ZZZS. 

Vladni govorec Jelko Kacin je novinarsko konferenco pričel s predstavitvijo epidemiološke slike. V ponedeljek je bilo opravljenih 5868 testov, med katerimi je bilo 1292 pozitivnih, delež pozitivnih testov je znašal 22 odstotkov. V primerjavi s podatki prejšnjega torka so ugotovili, da se epidemija še ne umirja, kot bi si želeli. Podrobnejše podatke o epidemiološki sliki pa bodo predstavili jutri, ko bo gostja na novinarski konferenci namestnica predstojnika za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager.

“V ponedeljek je bilo iz bolnišnice odpuščenih 81 covid-19 pacientov, bolnišnično oskrbo je potrebovalo 1299 pacientov, torej eden manj kot dan prej,” je dejal Kacin. Intenzivno nego je potrebovalo 210 pacientov, pet pacientov več kot dan prej. “Tudi včeraj smo imeli žal veliko smrti,” je še dodal. V bolnišnici je umrlo 44 pacientov, v domovih za starejše pa enajst in je skupno znašalo 55 smrtnih žrtev. Na novo okuženih v domovih za starejše občane je še vedno 201 oskrbovanec, ob tem pa še 42 zaposlenih, od tega kar 26 zdravstvenih delavcev.

Starostniki živeči v domu starejših. (Foto: STA)

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je sodeloval tudi Janez Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, ki je ob svetovnem dnevu Aidsa predstavil določena dejstva povezana s to boleznijo. Poudaril je, da v svetu živi 38 milijonov ljudi živi s HIV, medtem ko se jih za boleznijo, ki jo ta virus povzroča, zdravi 25 milijonov. “To je velik uspeh. Pandemija koronavirusa ima velik negativen učinek na pandemijo HIV-AIDS, predvsem v nerazvitem svetu, zaradi slabšega dostopa do preventive in zdravljenja,” je poudaril.  Pravi, da so pri zdravljenju okužbe s HIV zelo uspešni. “Pri več kot 95 odstotkih oseb s HIV-om dosežemo nezaznavnost virusa v krvi in te osebe več ne prenašajo virusa, niso kužne,” pojasnjuje.

Janez Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana (Foto: STA)

Lani smo imeli v Sloveniji dve novi okužbi s HIV-om na sto tisoč prebivalcev, kar je med najmanj okužbami v Evropi. Poudarja, da se lahko vsak posameznik testira na prisotnost virusa HIV pri svojem osebnem zdravniku na strošek ZZZS, medtem ko epidemija koronavirusa slabo vpliva na preventivo. “Drastično se je zmanjšalo testiranje za HIV, ki je poleg kondomov najpomembnejša preventivna strategija,” še pojasni. Med 700 osebami s HIV-om v Sloveniji jih je za covidom-19 zbolelo deset. Dve osebi sta bili  hospitalizirani, ena na intenzivni negi. Pri prebolevanju so imeli veliko težav in so bili ves čas v kontaktu z zdravstvenim osebjem. Na koncu še pojasni, da je približno 20 odstotkov okuženih s covidom-19 asimptomatskih. Sicer izločajo manj virusa, a ker ne vedo, da so okuženi, so manj pazljivi. “Zato je upoštevanje preventivnih ukrepov ključno,” še poudari.

Protitelesa v krvi tistih, ki so preboleli covid-19, bi lahko pomagala pri zamejitvi virusa
Polonca Mali iz Zavoda za transfuzijsko medicino pravi, da se v krvi tistih, ki so preboleli covid-19, nahajajo protitelesa, ki lahko pomagajo pri zamejitvi virusa. Od začetka julija do sedaj so opravili že 300 odvzemov krvi prebolevnikov, večina teh je kri darovala prvič in se tako pridružila veliki družini srčnih ljudi. “Kljub ukrepom za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom se krvodajalci še vedno odzivajo na vabila in darujejo kri. Krvodajalkam in krvodajalcem se v imenu pacientov kot tudi transfuzijskih služb res iskreno zahvaljujemo,” pravi Malijeva. 

Polonca Mali iz Zavoda za transfuzijsko medicino (Foto: STA)

Poleg izvedbe krvodajalskih akcij zaradi koronavirusa pred izzivi tudi infuzijska dejavnost
V času epidemije so prilagodili  izvedbo krvodajalskih akcij, vzpostavili telefonsko naročanje krvodajalcev na odvzem in preverjanje zdravstvenega stanja. “Tak način organiziranja prihoda krvodajalcev na odvzem bomo ohranili, saj tako zagotavljamo varno okolje in hitro obravnavo,” pojasnjuje. Tudi transfuzijska dejavnost se srečuje s težavami in posledicami širjenja koronavirusa, ki pa jih s prilagoditvami in dodatnimi napori uspešno obvladujejo. “Vsakodnevno potekajo odvzemi na terenskih krvodajalskih akcijah po Sloveniji in transfuzijskih ustanovah,” še doda.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Sanjska pogodba na Darsu za prijatelje Roberta Ilca iz NSi

Episcenter, agencija za merjenje javnega mnenja, ki deluje pod...

Fajonova škodljivo vsiljuje resolucijo o Palestini

Slovenija bo glasovala za polnopravno članstvo Palestine v Varnostnem...

Hladen tuš za Putina iz Kitajske: “Ruski poraz v Ukrajini je neizogiben”

Vojna med Rusijo in Ukrajino je uničujoča za obe...