[Video] Vladni govorec Kacin: Veseli smo lahko, da smo bili pri soočanju z epidemijo tako uspešni, da zdaj na tedenski ravni umikamo posamezne omejitve, toda virus še ni eliminiran!

Datum:

V ponedeljek je bilo v Sloveniji po podatkih vlade zabeleženih šest novih primerov okužb s SARS-CoV-2, število smrtnih žrtev pa je naraslo na 86. Govorec Jelko Kacin je na torkovi tiskovni konferenci pojasnil, da Slovenija še ni na točki, kot je Nova Zelandija, ki je oznanila, da je virus eliminiran, lahko pa smo veseli, da smo bili pri soočanju z epidemijo tako uspešni, da zdaj na tedenski ravni umikamo posamezne omejitve. Ponosni moramo biti, da je Slovenija med najboljšimi v Evropi, je poudaril tudi član strokovne skupine dr. Miroslav Petrovec, ki je med drugim sporočil, da so v okviru študije do zdaj vzeli 1.230 vzorcev.

                   

Vlada Republike Slovenije je sporočila, da je bilo do ponedeljka, 27. aprila do 24. ure v Sloveniji potrjenih šest novih okužb z novim koronavirusom SARS-CoV-2, skupno število primerov okužb je tako naraslo na 1.408.

V ponedeljek je bilo po navedbah vlade v Sloveniji izvedenih 683 novih testov, število vseh izvedenih testov do zdaj znaša 50.290.

Novi koronavirus v Sloveniji terjal že 86 smrtnih žrtev
V so umrle še tri okužene osebe, skupno število umrlih v Sloveniji je naraslo na 86.

Na enotah intenzivne terapije 24 pacientov
Skupno je po zadnjih podatkih v Sloveniji hospitaliziranih 78 oseb, od tega 24 na enotah intenzivne terapije. Iz bolnišnic sta bili včeraj odpuščeni dve osebi.

Foto: UKC Ljubljana

Veseli smo lahko, da smo bili pri soočanju z epidemijo tako uspešni, da zdaj na tedenski ravni umikamo posamezne omejitve
Vladni govorec veleposlanik Jelko Kacin je na torkovi tiskovni konferenci uvodoma sporočil, da je število potrjenih okužb z novim koronavirusom po svetu preseglo 3 milijone, število smrtnih žrtev pa se je povzpelo nad 200 tisoč. Virus se po svetu sicer širi počasneje kot v preteklih tednih, kar je rezultat ukrepov, ki so jih posamično sprejele praktično vse države sveta.

“Za številne države, zlasti v Evropi, je vrhunec epidemije v tem valu že dosežen. Države so tako pričele s sproščanjem nekaterih ukrepov, a pri tem so prakse različne,” je povedal Kacin in dodal, da so imele nekatere države zelo stroge ukrepe, npr. izredne razmere, policijsko uro, prepoved izhoda iz stanovanj.

“Nova Zelandija oznanila, da je virus trenutno eliminiran. Od 26. marca je imela v veljavi najstrožje ukrepe za obvladovanje epidemije. Izhod iz doma je bil dovoljen le za najnujnejše opravke in samostojno rekreacijo, potovanja po državi razen nujnih izjem niso bila dovoljena,” je povedal Kacin. Včeraj je Nova Zelandija tako nekatere ukrepe sprostila, a šole in vrtci vseeno ostajajo še naprej zaprti, številne trgovine in storitve se bodo šele pričele ponovno odpirati. Gibanje izven doma bo odslej dovoljeno, a le znotraj lokalnega območja.

“Slovenija še ni na točki, kot je Nova Zelandija,” je poudaril Kacin in dodal, da smo lahko veseli, da smo v majhni skupini držav, ki so bile pri soočanju z epidemijo tako uspešne, da lahko praktično na tedenski ravni umikamo posamezne omejitve.

Ponosni moramo biti, da je Slovenija med najboljšimi v Evropi
Član strokovne skupine dr. Miroslav Petrovec je povedal, da je po zadnjih podatkih privolitev za sodelovanje v Nacionalni raziskavi o razširjenosti COVID-19 podalo 1.330 oseb, odvzetih pa je bilo 1.230 vzorcev. Do 30. aprila bodo omogočili odvzem vzorcev vsem, ki bi si morda v tem času premislili glede svojega sodelovanja.

“Želimo si, da bi bilo število oseb, ki pristanejo na vzorčenje, čim večji. A že ob sedaj zbranih vzorcih imamo štirikrat boljše podatke, kot so jih uspeli zbrati v Avstriji,” je poudaril Petrovec in dodal, da bodo preliminarni rezultati študije na voljo do konca tedna.

“Strokovni skupini bomo lahko z raziskavo podali ključne informacije o oceni trenutne okuženosti populacije in kolikšen je delež populacije, ki je okužbo COVID-19 nevede prebolel,” je povedal in sklenil, da so bili izvedeni omejevalni ukrepi potrebni in ponosni moramo biti, da je Slovenija med najboljšimi v Evropi: “Vsako življenje je dragoceno.”

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...