Voditelji Zahodnega Balkana uspešno zaključili 10. jubilejno srečanje Brdo Brioni

Datum:

Predsednik države Borut Pahor je gostil predsednike držav Zahodnega Balkana že na desetem srečanju Brdo-Brioni. Srečanja so se udeležili srbski predsednik Aleksandar Vučić, črnogorski predsednik Mile Đukanović, hrvaški predsednik Zoran Milanović, kosovska predsednica Vjosa Osmani, severnomakedonski predsednik Stevo Penderovski, albanski predsednik Ilir Meta in člani predsedstva Bosne in Hercegovine, Milorad Dodik, Šefik Džaferović in Željko Komšić.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na novinarski konferenci po zaključku vrha ocenil, da je bil današnji sestanek eden najtežjih, saj je vsak udeleženec predstavil svoja stališča, a so na koncu prišli do kompromisa. “To ni kompromis, ki bi bil prazen, ampak je zelo sporočilen,” je o skupni izjavi dejal Pahor. Kot je poudaril, pozivajo EU, da vidi območje Zahodnega Balkana kot celoto in ne samo kot posamične države, s katerimi se pogaja Evropska komisija, kar se je po Pahorjevih besedah zgodilo prvič, poroča STA.

Voditelji Slovenije, Hrvaške, BiH, Srbije, Črne Gore, Severne Makedonije, Kosova in Albanije v dokumentu poudarjajo, da je širitev EU na celoten Zahodni Balkan v političnem, varnostnem in gospodarskem interesu unije, je geopolitična nujnost in predstavlja glavni politični pogoj za stabilno, uspešno in trajnostno evropsko prihodnost. Dodajajo še, da gre pri širitvi unije za vzajemen proces – na eni strani mora EU pospešiti proces širitve, na drugi strani pa morajo države Zahodnega Balkana pospešiti reforme.

Voditelji zadovoljni s doseženim sporazumom
V izjavi zaradi vztrajanja srbskega predsednika Aleksandra Vučića pri dopolnilu besedila ni omenjena podpora nespremenljivosti meja na Balkanu, čeprav po Pahorjevih besedah vsi voditelji pobude nasprotujejo spremembam meja. Kot je pojasnil, Vučić ni nasprotoval vključitvi tega vprašanja v besedilo, vendar je predlagal, da se uporabi takšna dikcija, s katero bi se preklicala praktično vsa diplomatska priznanja Kosova.

Pahor je ocenil, da je bilo danes odprto novo poglavje v procesu Brdo-Brioni in v politiki držav Zahodnega Balkana glede širitvenega procesa. Za Slovenijo je bil po njegovih besedah vrh pomemben, ker čez mesec in pol prevzema predsedovanje Svetu EU. O tri ure trajajočih pogajanjih za zaprtimi vrati je povedal, da je bilo veliko razlik in razhajanj, prišlo je tudi do povišanih tonov in do pomiritve. “Na koncu smo prišli do sporočil, ki so po našem mnenju zelo pomembna za ljudi v regiji in za voditelje EU,” je poudaril.

Slovenski vladi in evropskim politikom je sporočil, da lahko iz danes sprejete deklaracije “črpajo navdih” za oktobrski vrh EU-Zahodni Balkan. Hrvaški predsednik Zoran Milanović je ocenil, da je izjava kompromis, pri katerem je moral vsakdo malo popustiti. Povedal je, da je imela kosovska predsednica Vjosa Osmani precej ambiciozno agendo za današnje srečanje, vendar je bilo treba na koncu nekatere dele zaradi nasprotovanja srbskega predsednika izpustiti.

Spomnil je, da je namen procesa Brdo-Brioni, ki je nastal na pobudo Slovenije in Hrvaške, podpora državam Zahodnega Balkana na poti v Evropsko unijo, ne pa reševanje dvostranskih vprašanj med državami, vključenimi v pobudo. Ob robu današnjega vrha na Brdu pri Kranju je potekala tudi vrsta dvostranskih srečanj, med drugim sta se prvič sestala srbski predsednik Vučić in kosovska predsednica Osmanijeva, poroča STA.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...

Za Zahod še kar nismo “Centralna Evropa”

Financial Times-ov Sifted, ki pravi, da je "vodilna medijska...