Vodja FSB-ja: Lani v Rusiji preprečili 16 terorističnih napadov

Datum:

“Boj Rusije proti terorizmu bi se moral osredotočiti na boljši nadzor meja in na boj proti teroristični propagandi,” je prepričan vodja Zvezne varnostne službe (FSB).

                   

“Analiza naših operativnih informacij kaže, da jedro terorističnih skupin, ki delujejo v Rusiji, obsega državljane nekdanjih sovjetskih republik, ki pridejo s tokovi gostujočih delavcev,” je na seji ruskega državnega odbora za antiterorizem dejal vodja FSB Aleksandr Bortnikov. “Teroristi so se aktivno rekrutirali med ljudstvom naših sosednjih držav in jih prisilili, da se pridružijo militantnim silam v Siriji in Iraku, nato pa jih uporabljajo kot izvajalce za teroristične napade v Rusiji.” Razkril je tudi šokantne podatke, da so “samo v preteklem letu preprečili 16 terorističnih napadov v Moskvi, St. Petersburgu, Krasnoyarsku, Ekaterinburgu, Tuli, Ufi, Sočiju, Novosibirsku in Nižni Novgorodu.”

Alekdandr Bortnikov kaže Putinu nova vojaška vozila, pridobitev ruske vojske. Foto: youtube

Med racijo našli več eksplozivov in strelnega orožja
Bortnikov je razkril šokantne podatke le teden dni po samomorilskem napadu na podzemno železnico v Sankt Peterburgu, kjer je bilo ubitih 14 ljudi, vključno z napadalcem, več kot 50 ljudi pa je bilo ranjenih. To je tudi najbolj smrtonosen napad v drugem največjem ruskem mestu v novejši zgodovini. Bortnikov je razkril, da je bilo v zvezi s tem bombnim napadom v policijskih racijah aretiranih osem oseb, za katere upravičeno trdijo, da so člani teroristične speče celice. Vseh osem je sicer prišlo v Rusijo iz srednjeazijskih držav, policisti pa so med racijo našli pri njih več primerov eksplozivov in strelnega orožja, poroča Russia Today.

Nadzorovati je treba tudi podjetnike in najemodajalce, ki so povezani z migranti
Vodja FSB-ja je prepričan, da je bombni napad v Sankt Petersburgu pokazatelj, da si je treba bolj prizadevati za izvrševanje ruskega zakona o preprečevanju nevarnosti terorizma. Predlagal je, da bi morala Rusija poleg strožjih mejnih kontrol nadzorovati vse migrante, ki že živijo v državi, še posebej pa tiste, ki so prišli nezakonito. “Uradniki, zadolženi za antiterorizem, morajo pomagati regionalnim oblastem pri razvoju upravnih in preventivnih ukrepov, da bodo izvajali nadzor migracij, prav tako je treba uveljaviti migracijske predpise, nadzorovati podjetnike, ki zaposlujejo delavce migrante, kot tudi najemodajalce, ki svojo nepremičnino oddajajo migrantom,” je dejal Bortnikov.

Marjanca Scheicher

Sorodno

Zadnji prispevki

Nemška vlada se je spravila na svobodo tiska

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je prepovedala revijo Compact,...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...

Zelenski: “Mirovnega vrha bi se morala udeležiti tudi Rusija”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v okviru priprave drugega...