Vodja NIJZ Milan Krek opozarja, da imamo rahel razvoj novega epidemičnega vala na svetovnem nivoju!

Datum:

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), dr. Milan Krek, je opozoril, da nevarnosti za Slovenijo glede epidemije koronavirusa ni konec. Opozoril je, da se okužbe v Evropi dvigujejo. Trend na svetovnem nivoju narašča in “tudi R gre navzgor, kar pomeni, da imamo rahel razvoj novega epidemičnega vala na svetovnem nivoju,” je opozoril Krek. Opozarja, da v Evropi počasi drsimo v nov epidemični val. Upa, da se mu bo Slovenija izognila, predvsem zaradi intenzivnega cepljena.

Večina držav sveta se že dobro leto dni spopada s smrtonosnim in zelo nevarnim koronavirusom. Ne glede na vse sprejete ukrepe in pravila je virus mutiral v več nevarnih različic (britanski, južnoafriški, brazilski sev). Kljub temu, da večinski mediji gledajo na ukrepe zelo enodimenzionalno in s svojimi škodljivimi prispevki delajo predvsem škodo med državljani, uradni podatki kažejo, da se bo večina držav še nekaj časa spopadala z eno najhujših zdravstvenih kriz v novejši zgodovini.

Kot je danes opozoril Milan Krek, je število okužb v porastu, vsaj dvanajst držav ima R večji od 1. To pa pomeni, da gredo definitivno v epidemično fazo. Slovenija je še vedno zelo visoko na tej lestvici, kar nas opozarja, da moramo biti v prihodnje še bolj pozorni. V Sloveniji beležimo pet aktivno okuženih na tisoč prebivalcev. V zadnjih dneh na NIJZ beležijo boljše rezultate, a se trendna krivulja še vedno ni obrnila. Krek zato upa, da se bodo takšni trendi nadaljevali in se bo krivulja obrnila navzdol.

Moremo upoštevati ukrepe, prihaja nova nevarnost v mutiranih sevih koronavirusa
Slovenija je zaradi svoje majhnosti prav tako pri vrhu okuženih na milijon prebivalcev. Gre za najljubši podatek, ki ga z veseljem zlorabljajo v levem delu opozicije in z njimi povezani večinsko levo usmerjeni mediji. A Slovenija še vedno beleži 375 okužb na milijon prebivalcev. To je opozorilo, da smo še vedno globoko v epidemiji, opozarja Krek.

Dobra novica za slovenske državljane je ta, da pri 7-dnevnem povprečju novo odkritih okužb, opažajo stagnacijo. Direktor NIJZ poudarja, da moramo vztrajati na ukrepih. Opozarja, da se v večjih državah, kjer prihaja do stagnacije, dogaja, da se krivulja spet hitro obrne navzgor. Enako se lahko zgodi tudi v Sloveniji.

Milan Krek je opisal, na kakšen način se bo odpiralo življenje v posameznih regijah. “Na podlagi teh podatkov sprejemamo ukrepe. Še vedno izstopa Obalno-kraška regija,” pove Krek. V Posavski regiji in v jugovzhodni Sloveniji so se odprle gostinske terase, “pri čemer smo se dogovorili, da bo odprtje trajalo 14 dni, da bomo lahko merili, ali se je stanje spremenilo ali ne.”

Slovenija beleži počasno povečanje števila okužb v starostni kategoriji 5 do 14 let!
Večje države se že spopadajo z novimi sevi, ki so se razvili iz koronavirusa. Zato osrednji strokovnjak za javno zdravje Slovence opozarja, da se omenjeni sevi širijo hitreje kot si mislimo. Odgovornost je na vsakem državljanu, da upošteva ukrepe in zmanjša število okužb.

V zadnjem mescu ali dveh poslušamo dominantne medije o tem, da se morajo šole odpreti. Pred televizijske ekrane postavijo “samostojne” dijake, učitelje ali starše, za katerimi se skrivajo radikalni levičarski aktivisti. A ob podatkih, ki jih je predstavil Milan Krek, beležimo slabe rezultate v starostni skupini od 5 do 14 let. V tej starostni skupini se trend okužb dviguje. Vodja nacionalnega inštituta za javno zdravje se strinja, da moramo vztrajati pri odprtih šolah in trdno tudi upa, da jim bo uspelo šolsko leto pripeljati do konca.

Pokazal je tudi na graf, kjer se jasno vidi, da se v Sloveniji število okuženih v šolah počasi povečuje. V primeru poslabšanja pa je Krek povedal, da bodo o tem razpravljali in sprejeli dodatne ukrepe. “Če želimo, da otroci končajo šolsko leto v razredih, moramo pazljivo sproščati posamezne dejavnosti v družbi, se dosledno držati navodil v šolah, biti pazljivi pri druženju zunaj šolskega časa in usmerjati mladostnike (predvsem starši in učitelji),” je slovensko javnost obvestil vodja NIJZ dr. Milan Krek.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...

[Izjava dneva] Ustavni sodnik ima lahko d. o. o., NVO, ne sme pa imeti s. p.?

"Mislim, da bi bilo absurdno trditi, da ima lahko...

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

SDS zahteva obravnavo akta o ustanovitvi preiskovalne komisije na izredni seji DZ

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke zahteva sklic izredne seje...