Vodja poslanske skupine SMC Perič o vloženih interpelacijah leve opozicije: Če bi imeli dovolj glasov, bi vložili nezaupnico!

Datum:

Vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič je v odzivu na vloženi interpelaciji proti ministrici za izobraževanje Simoni Kustec in ministru za pravosodje Marjanu Dikaučiču, oba iz kvote SMC, zavrnil očitke obeh interpelacij. Zadostnega števila glasov, da bi interpelaciji uspeli, vlagatelji po Peričevem mnenju nimajo. To se je po njegovih besedah v preteklosti že izkazalo. “Če bi glasove imeli, bi vložili konstruktivno nezaupnico, ampak od tega so še zelo daleč,” je prepričan.

Poslanec Gregor Perič potezo opozicije, da vloži interpelacijo, obžaluje. “Verjamem, da bi se dalo vso to energijo in čas porabiti bolj konstruktivno,” je povedal za STA. Bosta pa po njegovi oceni ministra z interpelacijama dobila priložnosti, da predstavita rezultate svojega dela.

Perič opoziciji očita, da je interpelacijo zoper Kustečevo napovedala v zanjo najbolj neugodnem trenutku, ko je bila bolniško odsotna. “Mislim, da je slovenska javnost dobro obveščena, da je zbolela za covidom-19,” je povedal Perič, ki se mu zdi očitana odsotnost ministrice v zadnjih tednih logična. Čeprav interpelacije zoper Dikaučiča Perič še ni prebral, se mu očitki ne zdijo novi. “O teh stvareh smo se pogovarjali že na zaslišanju ministra, tako da ni nobene nove okoliščine. Namesto, da bi vložili eno interpelacijo, so rekli, pa dajmo dve, če smo že pri tem,” je potezo opozicije ocenil Perič.

Leva opozicija je še zelo daleč od dovoljšnega števila glasov
Proti omenjenima ministroma po Peričevem mnenju že nekaj časa poteka kampanja, vložitev interpelacij pa je logična posledica tega. Perič predvideva, da bo opozicija v prihodnosti vložila tudi interpelacije zoper ministre iz kvote SDS in NSi. “Sedaj so se naučili, da se je bolje lotiti najprej enega, potem iti k drugemu in potem k tretjemu. In verjetno bo strategija v prihodnje taka,” je potezo opozicije ocenil vodja poslancev SMC.

Zadostnega števila glasov, da bi interpelaciji uspeli, vlagatelji po Peričevem mnenju nimajo. To se je po njegovih besedah v preteklosti že izkazalo. “Če bi glasove imeli, bi vložili konstruktivno nezaupnico, ampak od tega so še zelo daleč,” meni.

Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP so danes vložile interpelaciji zoper pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča in ministrico za izobraževanje Simono Kustec. V interpelacijah Dikaučiču med drugim očitajo nezakonit javni poziv za imenovanje delegiranih tožilcev, Kustečevi pa zanemarjenje priprav na šolsko leto v času epidemije covida-19.

V SDS so za STA pojasnili, da se bodo na očitke interpelacij odzvali, ko bodo preučili oba dokumenta. STA pa na odziv koalicijske NSi in opozicijske SNS, ki ima z vlado podpisan dogovor o sodelovanju, še čaka.

Na ministrstvu za izobraževanje so sredi avgusta v odzivu na napovedano interpelacijo navedli, da interpelacije ne morejo komentirati, dokler ni vložena. So pa poudarili, da priprave na začetek novega šolskega leta potekajo aktivno, pa tudi, da bistvenih novosti pri pedagoškem delu ne bo, bo pa novost pogoj PCT.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovič na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...