Vodja spletnega “Gestapa” Pod črto, Anže Voh Boštic, prejel enoletno štipendijo v višini 40 tisoč dolarjev od finančnega špekulanta Georga Sorosa!

Datum:

Čas je, da si podrobno pogledamo financiranje “spletne Gestapo policije” v režiji “neodvisnega” Soroševega medija Pod črto. V resnici gre le za medij, ki se financira preko t.i. “mednarodnih nevladnih” programov, veleposlaništva ZDA in ministrstev za kulturo in javno upravo. Za eno izmed njih v ozadju stoji tudi finančni špekulant in globalni financer revolucije kulturnega marksizma George Soros. “Kakšne veze ima Sorošev program Effective Activism, ki je štipendijo 40.000 ameriških dolarjev dodelilo Anžetu Vohu Bošticu, s katero je financiral ustanovitev portala Podčrto,” je zapisala samostojna novinarka Mojca Vočko.

Portal Podčrto ter inštitut Danes je nov dan sta postala “spletna UDBA” iskalcev anonimnih profilov na Twiterju. Socialna omrežja, ki predstavljajo korekcijo neurejenih razmer na medijskem trgu ter platformo za svobodno izmenjevanje mnenj, kot taka predstavljajo težavo za lastnike medijskih monopolov. Zato so se jih lotili, tako kot so se v preteklosti lotili raziskovanja lastništva našega medija, ki prav tako predstavlja nasprotje v povsem ideološko enostranskem medijskem prostoru. Toda lotili so se zgolj tistih na desnici. Vse to pa v sodelovanju z RTV, kjer so v Tarči to povsem nepomembno zgodbo razpihnili v višave.

Tako so izvedli “noč dolgih nožev” nad tistimi, ki so zapisali kritična mnenja o Ivanu Galetu, Rihardu Knaflju, Ani Roš in Eriki Žnidaršič. V to skonstruirano zaroto so vključili nekdanjega dolgoletnega novinarja Vinka Vasleta, samostojnega novinarja Bojana Požarja, strokovnjaka za politični marketing Božidarja Novaka in običajno slovensko državljanko Eriko Planinšec. Njihova krivda je v tem, da njihova mnenja delijo člani stranke SDS ali občasno sam predsednik vlade Janez Janša.

Sodelavci portala so v glavnem novinarji s pravim “pedigrejem”
Na njihovi spletni strani ne skrivajo popolnoma nič in si lahko vsak ogleda, na kakšen način se financirajo. Tako sta ustanovitelja in lastnika medija Anže Voh Boštic in Taja Topolovec. Del novinarske ekipe sestavlja še nekdanji novinar Dela Lenart J. Kučić. Poleg omenjene trojke pa še pomagajo Ana Gabrovec, Luna J. Šribar, Metod Blejec, Ana Bogataj in Andrej Čremožnik. Strokovni svet zavoda Pod črto sestavljajo dr. Sandra Bašič Hrvatin, dr. Maja Bogataj Jančič, Andrej Mertelj in Boštjan Špetić. Kot projektni partnerji so navedeni Društvo novinarjev Slovenije, Mirovni inštitut in Danes je nov dan. Pri Voh Bošticu je še en zanimiv podatek, in sicer da je opravljal prakso pri nekdanji evropski poslanki iz vrst SDS, Romani Jordan.

Ob ogledu njihove finančne slike lahko vsak opazi, kako so se prihodki medija od leta 2016 povečevali. Leta 2016 so imeli nekaj nad 60 tisoč evrov prihodkov in negativen poslovni izid v višini več kot 20 tisoč evrov. V letu 2017 so beležili malce več kot 79 tisoč prihodkov in nekaj nad sedem tisoč evrov negativnega poslovnega izida. V letu 2018 so imeli nekaj nad 117 tisoč evrov prihodkov in sedem tisoč evrov pozitivnega poslovnega izida. V letu 2019 so že beležili 134 tisoč evrov prihodkov in za dobrih 23 tisoč evrov pozitivnega poslovnega izida.

Sandra Bašić Hrvatin sedi v strokovnem svetu zavoda Pod črto. (Foto: STA)

Poslovanje imajo urejeno na zelo zvit način, saj večina sredstev, ki jih prejmejo, temelji na donacijah posameznih podjetjih in posameznikov. Tako imajo na svoji strani kategorijo za mecene, ki jim darujejo po pet tisoč evrov ali več. To je v letu 2021 in 2020 storilo podjetje Tosla. Edini lastnik je Primož Artač. V preteklih letih jim je vsoto pet tisoč evrov ali več podarilo podjetje 3fs d.o.o. Le to je v lanskem letu od ministrstva za gospodarstvo in tehnologijo prejelo, po podatkih Erarja, več kot 320 tisoč evrov.

Lastniki omenjenega podjetja in večletni meceni portala so Andraž Logar, Boštjan Lukša, Martin Glavač in David Kuridža. Med vidnejše donatorje spadata podjetji Datalab in Modra jagoda. V Datalab so lastniško vpeti tako različni skladi NLB kot Zavarovalnice Triglav. Izvršni direktor družbe je Andrej Mertelj, ki je tudi posamezni največji lastnik podjetja. Poleg Mertlja in skladov Zavarovalnice Triglav in NLB je še petnajst manjših lastnikov podjetja. Modro jagodo pa lastniško obvladuje preko bolgarskega sklada MEDIATELY OOD, Blaž Triglav.

Filip Dobranič je prvi obraz inštituta Danes je nov dan. Le ti so bili osredji spletni policisti na lovu za drugače mislečimi na Twitterju. (Foto; Arhiv Nova24tv)

Portal Pod črto je le “novinarska verzija” nevladnih organizacij Danes je nov dan, Inštitut 8. marec in sindikat Mladi plus
V nadaljevanju vam predstavljamo mednarodne “neodvisne” nevladne organizacije, s katerimi je v preteklosti sodeloval portal Pod črto. Od fundacije Open Society so za projekt Building up sustainable media model, ki je trajal od aprila 2017 do septembra 2019, v letu 2017 prejeli 38.629,00 ameriških dolarjev za obdobje od aprila 2017 do aprila 2018; v letu 2018 pa so prejeli 38.629,00 ameriških dolarjev za obdobje od aprila 2018 do septembra 2019.

Soustanovitelja Zavoda Pod črto Anžeta Voha Boštica je za delo na projektu Pod črto, decembra 2015, z enoletno štipendijo podprla Soroševa fundacija. Anžeta Voha Boštica je s štipendijo v skupni vrednosti 40.000 dolarjev podprla ena izmed najbolj znanih svetovnih globalističnih fundacij. Štipendijo v okviru programa fundacije, imenovanega Effective Activism, je 1. decembra Anže Voh Boštic dobil za dobo enega leta. Namenjena je omogočanju njegovega nadaljnjega dela na projektu Pod črto. 32.000 dolarjev (bruto) je bilo namenjeno pokritju njegovih življenjskih stroškov, ostali del pa pokritju stroškov za potovanja in drugih morebitnih stroškov, povezanih z njegovim delom piše na njihovi spletni strani.

Leta 2015 je Taja Topolovec prejela 5000 dolarjev od fundacije Shuttleworth funded. Vse to je navedla v poročilu. Novembra 2020 je bil zavod Pod črto izbran za triletno financiranje v okviru razpisa Mreže evropskih fundacij – iniciativa Civitates – namenjen neodvisnemu preiskovalnemu novinarstvu.

Anže Voh Boštic je prejel enoletno štipendijo v vrednosti 40 tisoč ameriških dolarjev od organizacija finančnega špekulanta Geroga Sorosa. (Foto:Posnetek zaslona: Pod črto)

Razpis je bil prvič objavljen v letu 2020 in je v celoti namenjen podpori neodvisnih novinarskih organizacij. Izmed več sto prijavljenih je bilo za financiranje izbranih 11 organizacij iz osmih različnih evropskih držav. Projekt Pod črto z naslovom Serving Communities poteka v obdobju od 1. 1. 2021 do 31. 12. 2023 in je osredotočen na krepitev Pod črto produkcijskega in organizacijskega modela, s poudarkom na delu z občinstvi in prenosu znanj v mednarodnem okolju, je mogoče prebrati na njihovi spletni strani.

V letih 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 in 2020 je medij Pod črto prejel podporo v okviru Rednega letnega javnega projektnega razpisa za sofinanciranje programskih vsebin medijev (Ministrstvo za kulturo RS) v skupni višini 134.893,00 € (14.784,00 € / 19.200,00 € / 20.400,00 € / 28.297,00 € / 28.776,00 € / 23.436,00 € ).

V okviru projekta PODPRI: razvoj inovativnih modelov podporništva in komuniciranja za NVO skupaj z Mirovnim inštitutom, Društvom novinarjev Slovenije in inštitutom Danes je nov dan so naslavljali problematiko nižanja demokratičnih standardov v Sloveniji in krčenja prostora za delovanje civilno družbenih organizacij na področju človekovih pravic, enakosti in svobode medijev z razvojem inovativnih modelov podporništva in komuniciranja za nevladne organizacije. Projekt, ki se bo izvajal v obdobju med 1. 11. 2019 in 31. 1. 2022, sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za razvoj in profesionalizacijo NVO-jev in prostovoljstva 2019. S tem le dokazujejo paradoks NVO-jev v Sloveniji in da spadajo v razred privilegiranih, kot so Danes je nov dan, Mladi plus, MAO ali pa Inštitut 8. marec.

S podporo NGO Small Grants programa Veleposlaništva ZDA bodo v obdobju od 1. 11. 2020 do 31. 8. 2021 izvedli projekt “Impact Storytelling: creating greater impact of watchdog organizations in Slovenia through stories”. Projekt bo sofinanciran v višini 9000 ameriških dolarjev. V letu 2019 so z delnim financiranjem Veleposlaništva ZDA in v sodelovanju s Transparency International Slovenia izpeljali projekt “Pogrebniki podjetij.”

Leta 2018 so v okviru projekta Evropska mreža za podatkovno novinarstvo (European Data Journalism Network – EDJNet), ki združuje evropske medijske organizacije, ki se ukvarjajo s podatkovnim novinarstvom, za preiskave segrevanja evropskih mest, prejeli 5.000,00 evrov. V okviru projekta so s člani mreže EDJNet sodelovali tudi v preiskavi dostopnosti železniškega potniškega projekta in objavili članek Kako učinkovito je slovensko železniško omrežje v primerjavi z državami EU, za kar so prav tako prejeli 5.000,00 evrov.

Financerji medija Pod črto. (Foto: Posnetek zaslona: Pod črto)

Kdo so “tviter sovražniki” levice, zanima tudi Norveško, Islandijo in davčna oazo Lihtenštajn!
Skrivnostne tviteraške žvižgače bo zelo zanimalo, kdo je bil finančno pripravljen podpreti “spletno UDBO” moderne dobe. Vohunjenje za anonimnimi profili so pripravljeni finančno podpreti Skandinavci (Norveška, Islandija) in davčna oaza Lihtenštajn. Omenjene tri države stojijo za programom z imenom Active citizens fund. V okviru te akcije so jim zaradi sodelovanja z Danes je nov dan sofinancirali enostransko raziskavo s 1300 evri.

Lahko zapišemo, da so ustvarjalci medija Pod črto, as iz rokava, ki vedno pride prav levim političnim in medijskim omrežjem. To se je videlo tudi tokrat, ko je vrhunec umazane politične propagande bila zadnja Tarča. Zasebnemu mediju Podčrto nihče ne odreka tem, ki se jih loteva. A enostranska raziskava o uporabnikih Twitterja je razkrila, da gre le še za en skrajno levičarki medij, ki se skriva za oznako neodvisnosti. Lahko se strinjamo s tem, da bi se moral vsak uporabnik na socialnih omrežjih prijaviti s pravim imenom in priimkom ter s tem, da vzdržuje kulturni nivo komuniciranja. Medijski plačanci različnih mednarodnih nevladnih organizacij in leve medijske politične srenje pozabljajo, da obstajajo ekstremi na levi in desni strani.

Medij, ki se je v preteklosti loteval zelo zanimivih raziskovalnih zgodb, je tokrat udaril popolnoma mimo. Osrednji mediji, ki pokrivajo vsaj 90 odstotkov medijskega prostora so to pograbili z veliko žlico. Na roko jim je šla poslanka SDS Alenka Jeraj, ko se je razkril njen drug profil. Le tega je takoj izbrisala.

Resnica je le ena. Zaradi medijskega enoumja levice je veliko drugače mislečih in predvsem konservativnih posameznikov slovenske družbe našlo svoj prostor na Twitterju, Kot je v preteklosti nekoč povedala strokovnjakinja za merjenje javnega mnenja in direktorica Mediane Janja Božič Marolt, uporablja Twitter dobrih sedem odstotkov prebivalcev Slovenije. To je slabih 170 tisoč ljudi in od tega jih vsaj 100 tisoč pripada t.i. pomladni strani. V primeru, da vsak od teh pripadnikov prepriča deset ljudi, se število podpornikov desnice dvigne preko milijona, to pa za centre politične moči, pomeni politični samomor.

Zato leve opozicijske stranke in njihovi medijski pomagači s floskulami o “sovražnem” govoru, hočejo le uničiti volilno bazo desnice. To je v oddaji Kdo vam laže zelo dobro razložil voditelj Boris Tomašič. Vsak gledalec je lahko slišal, s kakšnimi “kulturnimi” komentarji se mora soočati Tomašič le zato, ker svobodno izraža svoja stališča. Ni edini, a tega Pod črto, Danes je nov dan ter ostala medijska politična srenja levice, ne opazi.

Celotni seznam finančnih podpornikov Podčrto si lahko ogledate TUKAJ.

 

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...