Vojna med narko karteli v Mehiki: Ugrabili sina zloglasnega El Chapa

Datum:

V Mehiki so ugrabili sina mamilarskega kralja Joaquina Guzmana, znanega kot El Chapo. Kot je v torek potrdila policija, je bil Jesus Alfredo Guzman v skupini, ki so jo v ponedeljek ugrabili v baru v mehiškem letovišču Puerto Vallarta. Preiskovalci domnevajo, da gre za obračun med rivalskimi mamilarskimi karteli.

Luksuzni bar in restavracijo La Leche v letovišču ob Tihem oceanu je v ponedeljek napadlo sedem oborožencev v poltovornjaku in ugrabilo šest ljudi. Policija je doslej potrdila identiteto štirih ugrabljenih, med njimi tudi 29- letnega sina El Chapa.

Mehiške oblasti so sprva domnevale, da je med ugrabljeni drug El Chapov sin, 33- letni Ivan, znan tudi kot El Chapito, kasneje pa so potrdile, da gre za njegovega brata Jesusa.

Rivalstvo med karteli je krvavo
Preiskovalci domnevajo, da gre za obračun med rivalskimi mamilarskimi karteli. Po navedbah tožilstva prvi indici kažejo, da za ugrabitvijo stoji kartel Jalisco nova generacija, ki je nadzor v Puertu Vallarti prevzel leta 2010, po smrti lokalnega vodje kartela Sinaloa Ignacia “Nacha” Coronela. V nekaj letih je postal eden najmočnejših mamilarskih kartelov v Mehiki.

El Chapov narko kartel sedaj vodi njegov sin
El Chapo je zloglasni šef mamilarskega kartela Sinaloa in je trenutno v zaporu. Leta 2008 je že izgubil enega sina, Edgarja, ki so ga ustrelili na parkirišču trgovskega centra v Culiacanu na severozahodu države.

Mehiške oblasti domnevajo, da Jesus Alfredo Guzman sodeluje pri vodenju kartela Sinaloa. Leta 2005 so ga prijeli zaradi suma pranja denarja, a so ga leta 2008 izpustili zaradi pomanjkanja dokazov. Od leta 2012 je na ameriškem seznamu domnevnih šefov mamilarskih kartelov.

M. P., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nov vojaški uspeh ukrajinskih sil – uničena ruska ladja

Ukrajinske sile so ponoči uničile rusko vojaško ladjo Sergej...

Podpišite peticijo proti postavitvi novih azilnih domov!

Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden sklenila, da bo...

[Video] Čudovita novica – deček z redko boleznijo dosegel veliko zmago

8-letni Matjaž ima redko bolezen, imenovano "kongenitalni miastenični sindrom",...