Putin hvaležen za gostoljubje, vabi naivnega Pahorja na obisk v Moskvo

Datum:

Predsednik republike Borut Pahor je prejel pisno zahvalo ruskega predsednika Vladimirja Putina za gostoljubje med obiskom v Sloveniji konec julija in ga povabil na obisk v Moskvo, je danes poročal Dnevnik. Kdaj naj bi prišlo do tega obiska, še ni določeno.

V predsednikovem uradu so potrdili navedbe Dnevnika in pojasnili, da je Pahor pred 11 dnevi prejel pisno zahvalo predsednika Putina za topel sprejem in gostoljubje ob njegovem obisku v Sloveniji 31. julija, ko se je v prvi vrsti udeležil spominske slovesnosti ob 100. obletnici Ruske kapelice pod Vršičem, poroča STA. Hkrati pa je predsednik Pahor dobil tudi povabilo za obisk Rusije, so še sporočili iz urada predsednika republike.

Kdaj naj bi do povratnega obiska v Moskvi prišlo, še ni določeno, Dnevnik pa navaja, da naj bi predsednika na tej poti spremljala tudi gospodarska delegacija. Pahor je sicer že tudi sam še pred Putinovim obiskom za Pop TV napovedal obisk v Rusiji in to kljub opozorilom, da je Rusija še vedno pod vplivom gospodarskih sankcij, saj Putin stopnjuje vojno v Ukrajini.

Obisk le pietetne narave?
Čeprav je bil za Slovenijo obisk Putina konec julija po prepričanju nekaterih pietetne narave, namenjen spominu na padle ruske vojake na soški fronti med prvo svetovno vojno, sta se Pahor in Putin pogovarjala tudi o drugih temah, od aktualnih varnostnih vprašanj v svetu do gospodarskega sodelovanja. Putina je spremljala tudi ministrska delegacija.

Konkretni dogovori sicer niso bili sklenjeni, vendar pa so bili slovenski gospodarstveniki v odzivih z obiskom zadovoljni, saj so tovrstni obiski, kakršen je bil Putinov, za poglabljanje gospodarskih vezi z Rusijo izjemno pomembni, menijo pristojni. O škodi, ki jo lahko povzroči tovrstno paktiranje in kredibilnosti, ki jo lahko izgubi država, odgovorni politiki verjetno ne razmišljajo.

Zahod zaskrbljen nad navezovanjem stikov z Rusi
Manj so z naklonjenostjo na obisk ruskega predsednika v Sloveniji gledali zahodni zavezniki, saj so članice Evropske unije in ZDA proti Rusiji zaradi ukrajinske krize uvedle določene gospodarske sankcije, Rusija pa v povračilo protisankcije, stiki s Putinom pa bi lahko načeli enotno fronto proti Rusiji. Kot kaže, bo Slovenija raje kot z zahodom, s katerim ima več blagovne menjave in deli skupne vrednote, potegnila z Rusijo, kjer se požvižgajo na pridobitve demokracije, mir in varovanje človekovih pravic.

M. P.

Sorodno

Zadnji prispevki

Tanja Fajon razočarana nad zavrnitvijo resolucije o priznanju Palestine

"Aktivistična" zunanja ministrica Tanja Fajon obžaluje, da Varnostni svet...

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...