Vojna napoved Jourove svobodi govora: Delovanje Twitterja bi zakonsko omejila!

Datum:

Na Svetovnem ekonomskem forumu v Davosu je spregovorila tudi podpredsednica Evropske komisije Jourová, ki je Musku zagrozila s sankcijami, če se ne bo pokoril (njenim) zahtevam glede cenzure svobode govora na Twitterju. Twitter je pred Muskovim prevzemom slovel po cenzuriranju zlasti določenih desno-konservativnih stališč in ukinjanju računov motečim predstavnikov desnice. Spomnimo še, da se je Jourová rada oglašala v času Janševe vlade. Premierju je med drugim očitala, da mednarodnega ugleda Slovenije ne jemlje dovolj resno.  

                   

Skrbela jo je zlasti medijska krajina v Sloveniji. A sedaj, v času vlade Roberta Goloba, ko medijski prostor dejansko drvi v prepad totalitarnega enoumja, pa je naša deželica pretirano ne skrbi. Po poročanju portala Slay News je Věra Jourová nedavno kritizirala Elona Muska. Enemu najbogatejših Zemljanov je zagrozila s sankcijami, če ne bo cenzuriral svobode govora na Twitterju. Muska je verbalno napadla v Švici v Davosu na Svetovnem ekonomskem forumu oziroma mu “požugala”, da se ni “vedel spodobno”.

Na piko ga je vzela zaradi njegovih prizadevanj za odpravo cenzure socialnem omrežju Twitter. V času srečanja v luksuznem smučarskem resortu je Jourova neprestano pozivala k okrepljeni cenzuri, k boju proti t. i. “napačnim informacijam” in “dezinformacijam”. S temi besedami se je pridružila nekdanjemu voditelju CNN Brianu Stelterju na panelni razpravi tega foruma. Prepričana je, da je “čas Divjega zahoda mimo” in napovedala Zakon o digitalnih storitvah.

Musku je očitala kar “absolutizem svobode govora”. Dejala je, da bodo preganjali “nelegalne vsebine” na spletu. Bila je jasna, da obstajajo pravila, ki jih je potrebno spoštovati, sicer bodo sledile sankcije. Utemeljitev Jourove je popolnoma napačna, saj so nezakonite vsebine na Twitterju že prepovedane. Zdi se, da poskuša združiti nezakonito vsebino z govorom, ki se šteje za “žaljivega”, da bi to dvoje naredilo med seboj nerazločljivo. V ločenem video intervjuju, je nakazala, da se Musk doslej ni “obnašal” na “spodoben” način, tako kot predhodni lastniki Twitterja.

Omejiti želijo govor, ki je kritičen do njihovega programa
Z drugimi besedami – zavrnil je izpolnitev zahtev, da bi se dopustilo vnovično uvedbo drakonske cenzure na družbenem omrežju. Jourová je pred tem v Davosu povzročila polemike, ker je izjavila, da bo Amerika kmalu imela podobne zakone o “sovražnem govoru” kot Evropa. Govorila je celo o “nelegalnem sovražnem govoru” in izpostavila pomen kazenskega prava. Ves čas srečanja so udeleženci elitističnega vrha spodbujali idejo, da je treba nadaljevati z zatiranjem “sovraštva in dezinformacij”. Poskuša se uvajati izmišljena opravičila za cenzuriranje govora, ki je kritičen do njihove lastne agende.

Evropska komisarka Vera Jourova z družino Georga Sorosa. (Foto: Twitter)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...

Challe Salle povedal nekaj krepkih na račun Zlatka Čordića

Na slovenski hip hop sceni je resnično vroče. Raper...

Orban in Melonijeva se znotraj Evropskega parlamenta ne bosta povezala

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek...

[Foto] Koga vse je ujel fotografski objektiv na državni proslavi

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero...