Volišča so se zaprla: Kakšen bo izid trojnega referenduma?

Datum:

Po državi se je ob 19. uri zaprlo nekaj več kot 3000 volišč, na katerih je skoraj 1,7 milijona volivcev lahko oddalo glas na referendumih o zakonih o vladi, o RTVS in o dolgotrajni oskrbi. Volilni odbori bodo začeli šteti glasovnice, delne neuradne izide pa bodo sproti objavljali na spletni strani DVK. Prve izide je pričakovati po 20. uri.

Volivci so danes odločali, ali naj se uveljavijo spremembe zakona o vladi, spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi in novela zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), kot jih je sprejel državni zbor.

Po podatkih okrajnih volilnih komisij je na voliščih v Sloveniji do 16. ure na treh zakonodajnih referendumih glasovalo 466.516 volivk in volivcev oziroma 27,53 odstotka volilnih upravičencev. Najvišjo, 30-odstotno udeležbo, so zabeležili v volilni enoti Ljubljana, najnižjo pa v volilni enoti Maribor, kjer je bila 25,36-odstotna.

Do 16. ure

Referendumsko odločanje bo potekalo med 7. in 19. uro na 2999 voliščih po državi in 88 t. i. voliščih omnia, namenjenih glasovanju zunaj kraja stalnega prebivališča.

Vsak volivec se sam odloči, ali bo glasoval na vseh treh referendumih ali samo na enem oziroma dveh. Pred glasovanjem se bo moral podpisati v volilni imenik za vsak referendum posebej. O vsakem zakonu volivec glasuje tako, da obkroži besedo za, če želi glasovati za njegovo uveljavitev, ali proti, če ji nasprotuje.

Usoda zakonov bo znana zvečer, ko bodo volilni organi prešteli glasovnice z vseh treh referendumov. Zakon je sicer na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti glasuje najmanj petina vseh volilnih upravičencev. Glede na zadnje podatke o številu volivcev mora tokrat proti uveljavitvi vsakega izmed zakonov glasovati 338.869 volivcev.

Do konca glasovanja še vedno velja volilni molk, ko je vsakršno nagovarjanje volivcev k takšnemu ali drugačnemu glasovanju prepovedano. Morebitne kršitve lahko državljani do 7. ure prijavijo operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00. Med 7. in 19. uro pa bo prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Komu je nevaren Janez Janša?

Delovna novinarja sta v skrajno enoumni levičarski debati o...

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...