Fiasko Luka Mesca v zadnji Tarči: Obljubil, da bo za 50 odstotkov podražil neprofitne najemnine!

Datum:

“Kaj je povedal guru ⁦Luka Mesec: Gradili bomo po stroškovni ceni 7 EUR/m2. Po fiasku se popravi, češ da gre za najemnino. Da bo razumljivo, je potrebno povedati, da je trenutna cena neprofitne najemnine v Ljubljani cca. 4,70 EUR/m2. ⁦Stranka Levica vam bo zagotovila 50 odstotkov dražjo,” je opozoril nekdanji notranji minister Aleš Hojs. 

                   

V zadnji Tarči na javni RTV Slovenija je prvak Levice Luka Mesec znova zagovarjal (na levici popularni) dunajski/avstrijski model javnih najemnih stanovanj. Da gre za zgrešen koncept, je lani za naš medij potrdil poznavalec področja, komentator Tomaž Štih: “V Sloveniji država že dvajset let vodi dunajsko stanovanjsko politiko in v tem času najemna stanovanja niso postala dostopnejša, ampak so se na Dunaju podražila za 275 odstotkov!” 

Kot je še pojasnil Štih, nedelujoči socialdemokratski model temelji na nekaj socialističnih zablodah: prva zabloda je, da je težava pomanjkanje neprofitnih najemnih stanovanj. Slovenija ima v resnici najvišje razmerje neprofitnih najemov proti profitnim najemom v razvitem svetu. Na vsakega Slovenca, ki biva v tržnem najemu, sta skoraj dva, ki bivata v neprofitnem najemu. Ker smo pred dvajsetimi leti napačno diagnosticirali težavo, jo že dvajset let napačno rešujemo.

Štih pa je še poudaril, da je rešitev liberalnejša zemljiška politika, obenem pa naglasil preveliko bojazen, da nam bo peščica mladih vse pozidala. Mesec zavaja: “Programiramo pa že tri mesece, z Ministrstvom za finance in Ministrstvom za delo, model, ki bo v Slovenijo prenesel avstrijski model javnih najemnih stanovanj, kjer bomo gradili po stroškovni ceni 7 eur/m2.” 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...

Tudi to je kurban bajram

Z nedeljsko jutranjo molitvijo so muslimanski verniki pričeli s...