Vprašanje bralke: Invalidsko nadomestilo in solidarnostni dodatek

Datum:

Enajstega januarja 2021 bo izplačan solidarnostni dodatek nekaterim upokojencem in prejemnikom invalidskih nadomestil. Kdo vse ga dobi? Na naši naslovnici portala ZAupokojence.si je Pogovorno okno, preko katerega nam lahko kadarkoli zastavite vprašanje in poskušali bomo poiskati odgovor.

Tokrat smo prejeli vprašanje bralke, ki jo zanima, ali bo tudi ona med prejemnicami solidarnostnega dodatka, ki bo nakazan že čez nekaj dni. Njeno vprašanje se glasi: “Sem prejemnica invalidskega nadomestila, vendar še zaposlena 4 ure. Sem pa v bolniškem staležu že skoraj 2 leti. Invalidskega nadomestila imam 312€, bolniške pa 199€, in me zanima, če me pripada enkratni solidarnostni dodatek. Hvala.”

Foto: freepik.com

Za odgovor smo prosili Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ), pojasnili so:

Solidarnostni dodatek za upokojence bo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju zavod) izplačal 11. januarja 2021 vsem upokojencem s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, če prejemajo pokojnino, ki jo izplačuje zavod, in katerih pokojnina znaša v višini 714,00 evrov ali manj, in sicer v treh različnih višinah:

·         za tiste, ki prejemajo pokojnino v višini do 510,00 evrov, bo solidarnostni dodatek izplačan v višini 300,00 evrov,

·         za tiste, ki prejemajo pokojnino v višini med 510,01 in 612,00 evrov, bo solidarnostni dodatek izplačan v višini 230,00 evrov ter

·         za tiste, ki prejemajo pokojnino v višini med 612,01 in 714,00 evrov, bo solidarnostni dodatek izplačan v višini 130,00 evrov.

Poleg upokojencev so v enakih višinah do njega upravičeni še prejemniki invalidskih nadomestil, ki so brezposelne osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, če njihovo nadomestilo znaša 714,00 evrov ali manj.

Glede na to, da zavarovanka ni brezposelna oseba, niso izpolnjeni pogoji za izplačilo solidarnostnega dodatka.

Zaupokojence

Sorodno

Zadnji prispevki

30 let pozneje: Zarota Depala vas

Nedavno se je predsednik SDS Janez Janša odzval na...

Grozljive posledice legalizacije evtanazije v Kanadi, ki prihajajo tudi k nam

Evtanazija in samomor s pomočjo sta sprva v Kanadi...

Milei Ukrajini predal helikopterja, ki ju je Argentina prejela od Rusije

Argentina je Ukrajini predala dva večnamenska helikopterja Mi-171E, ki...

Spelji se, Ursula!

Globalistične elite so prepričane, da najbolje vedo, kaj je...