Ob 100-letnici kitajske komunistične partije se kitajska vojska pripravlja “na boj”

Datum:

Kitajski voditelj Xi Jinping je vojski za leto 2021 naročil okrepljeno usposabljanje in uporabo več tehnologije v svojih vajah. Naročilo je prišlo po lanskih napetih obračunih z Indijo in Tajvanom.

Potem ko je Kitajska lani imela napete obračune z Indijo in Tajvanom, je Xi Jinping vojski najprej naročil, naj ohranja mir in odvrača vojno, zdaj pa se zdi, da si je premislil in vojski naročil trening za boj.

Xi, ki predseduje kitajski centralni vojaški komisiji, je Ljudski osvobodilni vojski (PLA) naročil, naj ohranja “bojno pripravljenost za polni delovni čas” in naj bo pripravljena “ukrepati vsako sekundo”. “Poveljniki in vojaki celotne vojske morajo … nadaljevati bojni duh brez strahu pred stiskami in strahom pred smrtjo,” je pisalo v ukazu in posebej poudarilo, da bo letos 100. obletnica ustanovitve komunistične partije Kitajske.

Xi je usmeril PLA, da okrepi svoje “prvovrstno usposabljanje” in “znatno poveča” uporabo tehnologije v vajah. Xi je sodobno tehnologijo imenoval “jedro bojne učinkovitosti”, vojski pa je naročil, naj v vajah uporablja računalniške simulacije in raziskuje načine za dodajanje več visokotehnoloških in spletnih metod v svoje operacije. Po poročanju South China Morning Posta je omemba nedoločenih “vojaških spopadov na fronti” v začetku leta vojski odmik od prejšnjih tovrstnih ukazov, ki jih je izdal Xi, v katerem je bilo PLA rečeno, naj “upravlja krize in odvrača vojno. “

Foto: epa

Kitajska je vso lansko leto prebila v povečevanju napetosti s sosedama Indijo in Tajvanom. Sovražne tenzije vzdolž himalajske meje so se končale v krvavem spopadu junija, ko je bilo ubitih 20 indijskih vojakov, Peking pa je imel neznano število žrtev. Vzdušje na terenu ostaja napeto, kljub zavezanosti obeh strani za deeskalacijo.

Prejšnji mesec je Kitajska dan po tem, ko je od tam izplula ameriška vojna ladja, prek Tajvanske ožine poslala letalonosilko. Povečano vojaško poziranje Pekinga v regiji je potekalo, ko je Tajpej začel program preoboroževanja in z Washingtonom zagotovil več pomembnih orožnih poslov. Kitajska in ZDA sta se še naprej obtoževali za provokativne manevre v Južnokitajskem morju, medtem ko sta njunemu odnosu dodatno škodovali trgovinska vojna in podpora Washingtona protestnemu gibanju v Hongkongu.

Aleš Ernecl

Sorodno

Zadnji prispevki

Grims pojasnil, zakaj ni želel glasovati o deklaraciji o Ukrajini

Slovenski dominantni mediji, ki delujejo pod okriljem tranzicijske levice,...

Švedska: Dva Britanca v avtomobilu ustreljena in zažgana!

Več kriminala kot na Švedskem se zgodi le še...

Globalni digitalni kolaps: v Krki izpad celotnega računalniškega sistema

Uporabniki Windowsa po vsem svetu se srečujejo s t....

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...