Vrag je dokončno vzel šalo

Datum:

Nedavno teden so mediji v BiH poročali, da se število migrantov v migrantskem kampu Vučjak blizu Bihaća zmanjšuje. Kamp se vztrajno prazni in vse glasnejša so ugibanja, da se migranti selijo na Hrvaško in naprej v Slovenijo, kar bi lahko povzročilo veliko težav. Nekatere spletne strani so celo pokazale kolone migrantov (v glavnem mladih moških), kako korakajo po cesti in vpijejo “Alah je velik”. Vendar pa naj bi izpraznjeni migrantski centri v Bosni in Hercegovini že pričakovali nove migrante, vsaj glede na grožnje turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki želi od Evropske unije še več denarja za vzdrževanje migrantov iz Sirije. Zdaj je njegova vojaška operacija v Siriji zagotovo samo v nekaj dneh povzročila nove množice beguncev.

Nekaj je jasno: oblasti BiH so zlasti na zahodu države zadnji dve leti beležile velik pritok migrantov, ki so namenjeni v Evropsko unijo. Zdaj so se odločile, da jih ne bodo več zadrževale, ampak skušajo z ukrepi čim bolj spodbuditi njihov odhod. Zato so nehale odvažati komunalne odpadke iz migrantskega tabora, hkrati pa zmanjšale število obrokov za migrante. V Vučjak so preselili nekaj migrantov z drugih lokacij v Unsko-sanskem kantonu, to pa je očitno tudi njihova zadnja postaja v BiH, kar pomeni, da bodo verjetno poskušali ilegalno prečkati mejo in se napotiti proti Sloveniji.

Kamp Vučjak, ki naj bi sprejel največ 600 migrantov, je prenapolnjen, saj naj bi jih v njem živelo štirikrat toliko. Očitno je v ozadju tudi skrivni načrt, dogovorjen z županom Bihaća, ki je po naših informacijah povezan s slovenskimi nevladnimi organizacijami. Ta načrt naj bi predvideval čim večji pritok ilegalnih migrantov v Slovenijo. Prav ta čas je tudi najbolj ugoden za uvoz novega kontingenta Alahovih borcev v Slovenijo, saj je ustavno sodišče razveljavilo ključne določbe zakona o tujcih, o čemer smo pisali v prejšnji številki Demokracije.

Ko spregovori nekdanja ministrica
Ob vsem tem je zanimivo, da se je na potezo osmerice ustavnih sodnikov odzvala tudi nekdanja ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, ki je pred letom dni izstopila iz SMC zaradi nestrinjanja stranke z njeno migrantsko politiko. V zvezi z razveljavitvijo določb zakona o tujcih je v izjavi za STA zapisala, da ostaja ključno vprašanje, kako ohraniti stabilnost, varnost in nemoteno delovanje ključnih državnih podsistemov pod množičnim migracijskim pritiskom, pa tudi vprašanje ohranitve azilnega sistema, “ko bi se Slovenija kot suverena država znašla v primežu mešanih migracijskih tokov in masovnega nedovoljenega priseljevanja tujcev, ki vstopajo čez kar dve zunanji meji EU in prehajajo čez ozemlja številnih varnih držav podpisnic ženevske konvencije, ne da bi predhodno med bivanjem v njih sploh želeli zaprositi za mednarodno zaščito“.

Nekdanja ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar. (Foto: STA)

Kot je opozorila, evropska in nacionalna zakonodaja ne dajeta orodij za hitro in učinkovito individualno obravnavo tujcev ob množičnem vlaganju azilnih prošenj. Slovenija, obdana le z varnimi državami EU, po prepričanju Györkös Žnidarjeve nikakor ni dolžna doživeti kolapsa pod težo migracijskega pritiska na celotno EU zato, “ker države na zunanjih mejah EU ali tudi države kandidatke za članstvo EU svojih meja ne varujejo učinkovito, vključno z vodenjem azilnih postopkov in vračanjem do azila neupravičenih ljudi“. Dovolj za pametne?

Z ukradenim avtom v zid
Medtem se incidenti, v katere so vpleteni ilegalni migranti, nadaljujejo. Eden od njih je prejšnji teden na območju Brežic skupaj s pajdašem ponoči vlomil v audi A3 in se z njim odpeljal ob Savi navzgor, pri Litiji pa se je zaletel v zid ob cesti in avto uničil. Kmalu se je oglasil lastnik avtomobila, ki je na svojem profilu na Facebooku objavil precej dolgo sporočilo (v celoti smo ga objavili na spletni strani). Ob tem se je vprašal, kdo bo povrnil stroške za uničeni avtomobil pa tudi za duševne bolečine in strahove. “Pozivam vse vodilne, naj se zdramijo in začnejo konkretno ukrepat. Dovolj je praznega govorjenja in sestankov. Ljudje, pamet v glavo. Če se ne bomo sami zavarovali, nas ne bo nihče,” je zapisal.

Foto: Fb

In še: “Taki ljudje so v naši prelepi Sloveniji zaščiteni kot kočevski medvedi in zakon za njih ne velja kot za nas, ki bi bili mi sami procesirani zelo drugače za takšna kazniva dejanja (kriminal). Sam sem bil zaposlen v Slovenski vojski in pod vodstvom smo gradili žičnato ograjo. Že v štartu sem vedel da bo ta ograja naredila več škode kot koristi, saj takšno ograjo prehodi vsak, še tisti ki imajo IQ sobne temperature. In kljub ograji, žičnati ali drugačni, kljub obljubam da smo varni, kljub obljubam da so meje varovane, se še vedno dogajajo vsakodnevni ilegalni prehodi, kraje, in posegi v naš zasebni prostor. Kdaj se bo to končalo? Kdo odgovarja za to? Na koga se obrnit? Na koga kazati s prstom?

Obrnili smo se na sodišča in na ministrstvo za pravosodje z vprašanjem, ali so bili že kdaj vloženi odškodninski zahtevki zaradi škode, ki so jo povzročili migranti. Odgovorov nismo dobili.

Vojna napoved Sloveniji?
Očitno pa se na nov migrantski val pripravlja tudi Madžarska, ki je odločena, da ne bo sprejela nobenega migranta več, če pa bodo slednji kljub vsemu skušali priti v državo, bodo uporabili silo. Tudi Poljska napoveduje, da ne pristaja na migrantske kvote. No, v Bruslju očitno razmišljajo drugače in se zanašajo na t. i. migrantske kvote, napovedujejo pa tudi nove kazenske ukrepe proti državam, ki nočejo sprejeti diktata iz Bruslja. Toda Poljaki in Madžari vztrajajo, saj vedo, kaj pomeni organiziran uvoz islama v državo. Zato pa nas v Sloveniji še toliko bolj skrbi zaradi nedavne odločitve tajnika Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzeta Porića, ki je predsedniku vladnega sveta za versko svobodo Zoranu Pozniču, ministru za kulturo (iz kvote SD), sporočil, da ne namerava več sodelovati v dialogu, minister pa je odpovedal sejo sveta, napovedano za 9. oktober – kot je sporočil v dopisu, “z zaskrbljenostjo”.

Nevzet Porić (Foto: Demokracija)

Kot je zapisal, je predstavnik islamske skupnosti v omenjenem organu v svojih pismih z dne 2. in 8. oktobra odklonil nadaljnji dialog o vprašanjih s področja verske svobode, “ki zadevajo njegovo versko skupnost, s predstavniki države (vlade in resornih ministrstev), drugih verskih skupnosti, neodvisnih organov, ki skrbijo za varstvo človekovih pravic in prepoved diskriminacije ter z neodvisnima strokovnjakoma za področje religije in prepoved diskriminacije“. Gre za vojno napoved Sloveniji? Porić, v prejšnjem mandatu ljubljanski mestni svetnik Jankovićeve liste, je namreč pred dvema letoma v ljubljanski mestni hiši robantil, da si bodo zapomnili vse tiste, ki so nasprotovali graditvi džamije v Ljubljani. Je vrag dokončno vzel šalo?

Gašper Blažič

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Tina Gaber kljub Golobovim zagotovilom promovirala drago restavracijo

Spremljevalka predsednika vlade Tina Gaber je pričela znova oglaševati...